ΙΕΛΚΑ: Μειωμένες οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο - Φτηνότερα τα απορρυπαντικά, ακριβότερα τα κρέατα
Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις
Σε ποιους λόγους αποδίδεται η τάση της ευρύτερης συγκράτησης των τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ

Μείωση 0,35% τον Ιούνιο του 2025 σε σύγκριση με τον Μάιο του ίδιου έτους εμφάνισαν οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι ο πληθωρισμός στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στο +1,78% τον Ιούνιο του 2025 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024, από 2,47% που ήταν τον Μάιο του 2025. Επιπλέον, επισημαίνεται πως σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές παρουσίασαν μικρή πτώση κατά -0,35%. Συνολικά, την περίοδο Ιουλίου 2024 έως Ιουνίου 2025 οι τιμές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, σημειώνοντας αύξηση μόλις +0,25%.
ΙΕΛΚΑ: Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις και οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Παράλληλα, σε γενικές γραμμές το α' εξάμηνο 2025 καταγράφονται ήπιες πληθωριστικές πιέσεις (1,13%), οι οποίες αποδίδονται στις διεθνείς αυξήσεις πρώτων υλών (κακάο, κρέας, καφές).
- Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών τον Ιούνιο 2025 σε σχέση με τον Ιούνιο 2024 καταγράφονται στις κατηγορίες: απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-8,28%), τρόφιμα παντοπωλείου (-5,40%), χαρτικά, καλλυντικά & είδη προσωπικής υγιεινής (-3,13%), ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη (-2,72%), τροφές & είδη για κατοικίδια (-0,52%).
- Μεγαλύτερες αυξήσεις τον Ιούνιο 2025 σε σχέση με τον Ιούνιο 2024 καταγράφονται στις κατηγορίες: φρέσκα κρέατα (+10,80%), μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+10,19%), φρέσκα φρούτα και λαχανικά (+7,55%), κατεψυγμένα είδη (+2,74%), γαλακτοκομικά και χυμοί ψυγείου (+2,22 %).
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού και στα τρόφιμα παντοπωλείου λόγω και της αποκλιμάκωσης της τιμής στο ελαιόλαδο. Σε σχέση με τις αυξήσεις στα φρέσκα κρέατα πρόκειται για εξέλιξη, η οποία οφείλεται πρώτον στη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο το 2024, λόγω των ασθενειών των ζώων στις περισσότερες περιοχές της επαρχίας και δεύτερον στις αυξήσεις των διεθνών τιμών στα εισαγόμενα είδη και ειδικά στο μοσχάρι (σημειώνεται ότι η πλειοψηφία του μοσχαριού και χοιρινού που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι εισαγωγής).
Την ίδια ώρα, οι διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ, σίγουρα επηρεάζουν τις κατηγορίες των γλυκών και των ροφημάτων. Οι αυξήσεις στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του 2025 σε σχέση με το 2024, καθώς το 2024 οι πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες είχαν φέρει την παραγωγή των θερινών ειδών αρκετά νωρίτερα, χαμηλώνοντας τις τιμές για την εποχή.
Οι λόγοι συγκράτησης των τιμών
Οι λόγοι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, στους οποίους αποδίδεται η τάση της ευρύτερης συγκράτησης των τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είναι:
- Αποκλιμάκωση πληθωρισμού. Οι τιμές παρουσιάζουν συγκράτηση το τελευταίο δεκαοχτάμηνο στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής- τεχνολογικής ετοιμότητάς τους και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
- Κυβερνητικές θεσμικές παρεμβάσεις. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούν σε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κώδικας δεοντολογίας για τις προωθητικές ενέργειες.
- Προσφορές και εκπτώσεις. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι περισσότερες σε αριθμό, σε ένταση και σε ποσοστιαία έκπτωση, κάτι που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων.
- Υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων. Η συγκράτηση στις τιμές εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα στα μεγάλα σημεία πώλησης λόγω μεγαλύτερης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων. Δηλαδή διακινούν πιο γρήγορα το απόθεμά τους και προβαίνουν πιο σύντομα σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων.
- Επίδραση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου, ενώ την τελευταία διετία καταγράφουν αύξηση.