Economist: Οικονομία, επενδύσεις και φαρμακοβιομηχανία στο επίκεντρο της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου
29η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Τα ζητήματα που ετέθησαν κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών της 29ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist

Η ανάγκη η Ευρώπη και ειδικά η Ελλάδα να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους μέσω επενδύσεων, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και ενοποίησης των αγορών κεφαλαίου, καθώς επίσης και η φαρμακοβιομηχανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Roundtable της τρίτης ημέρας του ετήσιου συνεδρίου του Economist, που διεξάγεται στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi.
Ενρίκο Λέτα στο συνέδριο του Economist: Να δημιουργήσουμε στην πραγματικότητα μια γέφυρα μεταξύ καταθέσεων και επενδύσεων
«Ο κατακερματισμός της Ευρώπης σε 27 διαφορετικές αγορές είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική», επεσήμανε στο ετήσιο Government Roundtable του Economist ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors Ενρίκο Λέτα, τονίζοντας ότι –λόγω της απουσίας μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς– 300 δισ. ευρώ καταθέσεων της Ευρώπης καταλήγουν στις ΗΠΑ, τελικά ενδυναμώνοντας την αμερικανική οικονομία σε βάρος της ευρωπαϊκής.
«Προηγουμένως, η προσπάθεια ένωσης των κεφαλαιαγορών απέτυχε λόγω του Brexit και της απώλειας του Λονδίνου. Εκείνη τη στιγμή, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες επιχείρησαν να πάρουν την πρωτεύουσα της ευρωπαϊκης αγοράς, μπαίνοντας σε μια αντιπαραγωγική μάχη», σχολίασε ο κ. Λέτα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη έχασε 20 χρόνια μέσα από κρίσεις και καθυστερήσεις που έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα τα αναγκαία βήματα ενοποίησης.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει «να πάμε σε ένα σύστημα με καλύτερες επιστροφές για τις επενδύσεις των Ευρωπαίων» και «να δημιουργήσουμε στην πραγματικότητα μια γέφυρα μεταξύ καταθέσεων και επενδύσεων». Παρατήρησε δε ότι η ενιαία αγορά αγαθών και το ευρώ πέτυχαν γιατί ήταν θετικά projects και όχι αντίδραση σε κρίσεις. Κυρίως, «είχαν δεσμευτικές προθεσμίες», εξ ου και ο ίδιος εισηγείται την 1η Ιουλίου 2027 ως το deadline για την ενιαία κεφαλαιαγορά της Ευρώπης. «Η Ευρώπη χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στις χώρες που είναι μικρές και σε εκείνες που δεν γνωρίζουν ότι είναι μικρές», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λειτουργήσει ενιαία για να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη στον διεθνή ανταγωνισμό.

Γκίκας Χαρδούβελης στο συνέδριο του Economist: Η Ευρώπη υστερεί τόσο σε παραγωγικότητα όσο και σε μεγέθυνση του ΑΕΠ
«Η Ευρώπη υστερεί τόσο σε παραγωγικότητα όσο και σε μεγέθυνση του ΑΕΠ. Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο και ιδίως στην υψηλή τεχνολογία, για να ενισχύσουμε και την αποδοτικότητα της εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ομότιμος καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Οικονομικών του Παν/μίου Πειραιά Γκίκας Χαρδούβελης, παρατηρώντας ότι στο παρελθόν, όποτε η Ευρώπη ανέλαβε μεγάλα πολιτικά projects, βγήκε ωφελημένη στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
«Υπάρχουν λεφτά εκεί έξω, αλλά δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά η έλλειψη επένδυσης», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, υπογραμμίζοντας: «Δεν έχουμε καμία τράπεζα της ΕΕ στο τοπ 10 του κόσμου και καμία τεχνολογική εταιρεία της ΕΕ στο τοπ 10 του κόσμου». Συμπερασματικά, μίλησε για την ανάγκη η ΕΕ να βρει τρόπους να ξεπερνά τον περιορισμό του βέτο στη λήψη αποφάσεων ώστε να κινηθεί πιο γρήγορα στις επιλογές που θα την ενδυναμώσουν.

Joan Hoey στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% τα επόμενα χρόνια
Η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% τα επόμενα χρόνια, καθώς ανακάμπτουν οι επενδύσεις από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Economist Intelligence, όπως διατυπώθηκε από την συμπρόεδρο του συνεδρίου και αναλύτρια του Economist Joan Hoey. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, απαιτούνται δραστικές αλλαγές για τη μακροπρόθεσμη προοπτική, διαφορετικά εκτίμησε ότι η οικονομία θα επιστρέψει στις προηγούμενες δυνατότητες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της τάξης του 1-1,5%.
Επιπλέον, σημείωσε ότι είναι θετικό που ο ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 2,3-2,2%, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει βιώσιμη τάση μακροπρόθεσμα, με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2025-26 να αναφέρει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως όλες οι μεταρρυθμίσεις είχαν θετικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ, αλλά δεν έδωσαν μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Απαιτούνται πιο δραστικές πολιτικές για να αυξηθεί η παραγωγικότητα όπου η χώρα παραμένει κάτω από τον μ.ο της ΕΕ, καθώς και να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε η κ. Hoey.
Δεν πρέπει να υποτιμάται η πολιτική διάσταση στην εμπιστοσύνη και τη λογοδοσία, ανέφερε και σχολίασε ότι δεν είναι λίγο αυτό που έχει επιτύχει η Ελλάδα αλλά με ανάπτυξη 1,1% μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαχειριστεί προκλήσεις όπως το δημογραφικό, καθώς και τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Είναι τομείς στους οποίους έχουν γίνει βήματα, όμως η Ελλάδα καθυστερεί ακόμη σε τομείς όπως η συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας και η αξιοποίηση της «ασημένιας» οικονομίας. Χρειάζεται αναδιάρθρωση της οικονομίας με επενδύσεις σε βιομηχανία υψηλής παραγωγικότητας και σε τομείς του μέλλοντος, σημείωσε μεταξύ άλλων η αναλύτρια του Economist.
Μιχάλης Αργυρού στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις
Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσει και στο μέλλον ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο., σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλη Αργυρού. Σημείωσε ότι θα συνεχίσει τη δημοσιονομική πρόοδο και τη βελτίωση της διάρθρωσης της οικονομίας με εστίαση στη μικροοικονομία βελτιώνοντας την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ.
Όπως ανέφερε, για να είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις μπορούμε να απλοποιήσουμε περισσότερο τις διαδικασίες, σημειώνοντας πρόοδο σε θέματα όπως η δικαιοσύνη, το χωροταξικό και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα πρέπει να τονώσει τον ανταγωνισμό, ειδικά στις υπηρεσίες όπου υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης, να αναστρέψει την τάση του brain drain ταυτόχρονα με την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια, σημείωσε ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχουν εκλείψει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν σημάδια ότι η ελληνική οικονομία βρίσκει ισορροπία με ένα άλλο μείγμα πολιτικής, είπε, δίνοντας έμφαση στον λόγο χρέους προς
ΑΕΠ, με ενίσχυση της βιομηχανίας, έμφαση στην ενέργεια κ.ά. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα θέλαμε –να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μ.ο.– κατέληξε, επαναλαμβάνοντας τους δύο βασικούς στόχους για αύξηση επενδύσεων και παραγωγικότητας.
Γεώργιος Παγουλάτος στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και τις επόμενες δεκαετίες θα είναι η μόνη χώρα όπου η δαπάνη για συντάξεις δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό λόγω των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γεώργιο Παγουλάτο. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έδειξε ανθεκτικότητα σε απανωτά σοκ, από την πανδημία και μετά, και έκρινε σημαντική τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε η χώρα να πετύχει σύγκλιση με τον μ.ο. των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Μιλώντας για την πρόοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, ο κ. Παγουλάτος ανέφερε ότι έχει καλύψει μεγάλη απόσταση από την περίοδο 2019-20. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε μια σειρά από δείκτες, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το "brand Ελλάδα" κάνει διαφορά ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς με επιδόσεις σε τομείς όπως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, αύξηση της απασχόλησης και το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, για το οποίο πέρυσι ο ΟΟΣΑ προσκάλεσε αντιπροσωπεία της Ελλάδας προς ανάδειξη της προόδου της. Η χώρα, κατέληξε, θα δρέψει καρπούς τα επόμενα χρόνια από την προσπάθεια που έχει κάνει και σημείωσε κρίσιμους τομείς για το μέλλον, όπως οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας με ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.
Giovanni Callegari, επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου και Συντονιστής της ομάδας για την Ελλάδα ESM: Οι καλές επιδόσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα δημιουργούν εμπιστοσύνη
Οι καλές επιδόσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα δημιουργούν εμπιστοσύνη στους οίκους αξιολόγησης σύμφωνα με τον επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου και συντονιστή της ομάδας για την Ελλάδα του ESM Giovanni Callegari, ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση των NPLs που απελευθερώνουν χώρο για πιστωτική επέκταση και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες απέναντι σε προκλήσεις, εξαιτίας της εμπειρίας της κρίσης που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κλείσει το επενδυτικό κενό, αν και έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις σε τομείς όπως τα έσοδα και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ενώ η πρόοδος τα επόμενα 5-10 χρόνια δεν είναι δεδομένη και η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, πρόσθεσε. Η επιβεβαίωση θα έρθει όταν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει ανθρώπους με καλές ιδέες, Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό και επενδύσεις, είπε ο κ. Callegari. Αναφορικά με τους κινδύνους στο διεθνές περιβάλλον, σημείωσε ότι ο ESM είναι παρών για να εμποδίσει κρίσεις για την Ελλάδα και άλλες χώρες. Αν δεν κατανοήσουμε το περιβάλλον, δεν μπορούμε να πείσουμε τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι ιδανικός επενδυτικός προορισμός, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Θεόδωρος Σκυλακάκης στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της τοποθεσίας και του κλίματος
Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο εξής πρέπει να εστιάζουν κατά βάση στην τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη) και στο δημογραφικό, σύμφωνα με τον βουλευτή και πρώην αναπλ. υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της τοποθεσίας και του κλίματος και μπορεί να προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούμε να επιλύσουμε το δημογραφικό αν δούμε τις πολιτικές μετανάστευσης, σταματώντας την παράτυπη μετανάστευση και μεταβαίνοντας στη νόμιμη, καθώς και επιλέγοντας το εργατικό δυναμικό που χρειαζόμαστε.
Στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουμε πολιτική για νόμιμη μετανάστευση, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε και άλλες θεσμικές αλλαγές στην Ελλάδα, όπως για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις χρήσεις γης, να μετράμε την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, αλλά και εν τέλει να προωθήσουμε επενδύσεις ώστε να κλείσει το επενδυτικό κενό. Αναφέρθηκε επίσης στην ισχυρή ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας στο 7,9%, δηλαδή κοντά στη διαρθρωτική ανεργία, ενώ έκανε λόγο και για την προβλεπόμενη μείωση των τιμών ενέργειας με τις επενδύσεις που προωθούνται και τα νέα έργα που θα μπουν στο σύστημα. Η Ελλάδα έχει ίσως την πιο καθαρή δημοσιονομική εικόνα στην ΕΕ διατηρώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, είπε και σημείωσε την πολιτική σταθερότητα και την προσήλωση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, στοχευμένα και με επαναξιολόγηση όσο μεταβάλλονται οι συνθήκες.

Νίκος Παπαθανάσης στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αλλάζει ταχύτητα
Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αλλάζει ταχύτητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος υπογράμμισε ότι με σταθερές μεταρρυθμίσεις, η χώρα διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η ψηφιοποίηση συμβάλλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε στη μείωση της ανεργίας, η οποία υποχώρησε κάτω από το 8%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, ενώ επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός πως η ανεργία των γυναικών μειώθηκε από 25% (το 2019) σε 9,8% και των νέων από 27% σε 10,5% την ίδια περίοδο. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη διετία είναι η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Μιχαήλ Ιακωβίδης, Καθηγητής Στρατηγικής & Κάτοχος της Έδρας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Sir Donald Gordon Chair, London Business School
Την άποψη ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μη παραγωγικούς και περιβαλλοντικά ευάλωτους τομείς, παρά την επιφανειακή εικόνα οικονομικής ανάπτυξης, εξέφρασε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο Μιχαήλ Ιακωβίδης, καθηγητής Στρατηγικής & Κάτοχος της Έδρας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Sir Donald Gordon Chair του London Business School. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από τον τουρισμό και τις κατασκευές, ενώ η παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο παραμένει χαμηλή σε όλους τους βασικούς κλάδους.
Μιλώντας ειδικά για τον τουρισμό, ο κ. Ιακωβίδης υπογράμμισε ότι είναι εποχικός, με πολλούς εργαζόμενους να επιβαρύνουν το κράτος μέσω επιδομάτων ανεργίας κατά τους υπόλοιπους μήνες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η μαζική επιχορήγηση του τομέα οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση πόρων χωρίς στρατηγική πρόβλεψη. Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ιδιωτικοποίηση παραλιών και στη διαρκή επέκταση τουριστικών projects, επισημαίνοντας τον ρόλο που λαμβάνει διαρκώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ως έσχατος θεσμικός ελεγκτής. «Είναι ειρωνικό που σε μια χώρα που εξαρτάται τόσο πολύ από την ακεραιότητα του περιβάλλοντος, βασιζόμαστε στο ΣτΕ για να κριθούν οι νόμοι ως αντισυνταγματικοί».
Ταυτόχρονα, ο καθηγητής κατέκρινε την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής, καλώντας σε διακοπή ενίσχυσης μη βιώσιμων επενδύσεων και ανακατεύθυνση των διαθέσιμων κονδυλίων σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία και μετασχηματιστικό δυναμικό. «Η Ελλάδα χρειάζεται νέες πολιτικές», κατέληξε ο κ. Ιακωβίδης.
Colin Ellis, Global Credit Strategist, Moody’s Investors Service
Τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, κατέγραψε ο global credit strategist της Moody’s Investors Service Colin Ellis, επισημαίνοντας πως η σημερινή εστίαση πρέπει να μετατοπιστεί στις τομεακές ευκαιρίες, ειδικά στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των 12-18 μηνών. Επικαλούμενος την ανάλυση της Moody’s (Industry Sector Outlooks – ISOs), σημείωσε ότι παγκοσμίως μόνο δύο τομείς παρουσιάζουν θετική προοπτική: η διαφοροποιημένη τεχνολογία πληροφορίας και η αεροναυπηγική/άμυνα. Στον δεύτερο, όπως είπε, η Ελλάδα έχει σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χάρη στη γεωπολιτική της θέση και την εμπειρία της.
Ο κ. Ellis ανέδειξε επίσης δύο ακόμα τομείς ευκαιρίας: την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ιδιωτική πίστη. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας, όμως η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο μπορεί να τις διατηρήσει. «Η Ελλάδα, με αξιόλογα πανεπιστήμια, μπορεί να αξιοποιήσει το δυναμικό αυτό». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόοδος στον τραπεζικό μετασχηματισμό και η μείωση των «κόκκινων» δανείων ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως η ιδιωτική πίστη.
Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος, Ο.ΣΥ
Τη μεταμόρφωση των δημόσιων συγκοινωνιών στην Αθήνα, εστιάζοντας στην εμπειρία της τελευταίας πενταετίας, παρουσίασε ο Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ. Όπως ανέφερε, η Αθήνα, με τον μισό πληθυσμό της χώρας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομία και τις επενδύσεις. Το 2019 ο στόλος των λεωφορείων ήταν ιδιαίτερα γερασμένος, με μέση ηλικία 17,5-19 ετών. Όμως σήμερα, όπως σημείωσε, με επένδυση άνω των 2 δισ. ευρώ, είναι σε εξέλιξη η πλήρης ανανέωσή του με 1.500 νέα λεωφορεία μηδενικών ρύπων – ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα. Η αλλαγή αυτή, κατά τον κ. Αγιάσογλου, δεν περιορίζεται στον εξοπλισμό: συνοδεύεται από ψηφιακό μετασχηματισμό, εκπαίδευση προσωπικού και προσέλκυση νέων ανθρώπων με τεχνολογικές δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα προωθήθηκε πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των παλιών οχημάτων σε νησιωτικές περιοχές, ενισχύοντας την απασχόληση στην περιφέρεια. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν σημαντικούς πολλαπλασιαστές και στόχος είναι ως το 2027 η Αθήνα να γίνει μία από τις πιο πράσινες ευρωπαϊκές πόλεις στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.
Δημήτρης Πρίμπας, Γενικός Διευθυντής ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου
Ως καταλύτη για την ανάπτυξη χαρακτήρισε την τεχνολογία ο γενικός διευθυντής ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου Δημήτρης Πρίμπας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το βλέπουμε και τώρα αλλά τα επόμενα χρόνια θα γίνει πολύ πιο ορατό. Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανέφερε, δεν είναι απλώς μία τάση αλλά μια καθοριστική δύναμη αλλαγής για τον τρόπο λειτουργίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημόσιων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα –μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF)– έχει σημειώσει πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση πιο εξειδικευμένων, αυτοματοποιημένων υπηρεσιών που θα προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση στον πολίτη και θα δώσουν ώθηση στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις. Μόνο το 1% των επιχειρησιακών δεδομένων αξιοποιείται παραγωγικά σήμερα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά αυτό το τοπίο, πρόσθεσε ο κ. Πρίμπας. Παραδείγματα όπως η πρόληψη τραπεζικής απάτης δείχνουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. «Η Ευρώπη υστερεί σε ταχύτητα υιοθέτησης, αλλά η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλών δεξιοτήτων, κάτι που αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα», κατέληξε.
Stefan Kraus, Chief Operating Officer, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Henley & Partners
Στη ραγδαία μεταμόρφωση της Ελλάδας από χώρα οικονομικής αστάθειας σε ανθεκτικό και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αναφέρθηκε ο chief operating officer και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Henley & Partners Stefan Kraus, τονίζοντας ότι σε μια εποχή διεθνών προκλήσεων, η χώρα συνεχίζει με ένα όραμα συμπεριληπτικής ανάπτυξης και ισχυρών μακροοικονομικών επιδόσεων.
Κεντρικός πυλώνας αυτής της μετάβασης, όπως σημείωσε, υπήρξε το πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο από το 2013 έχει ενισχύσει τομείς όπως τα ακίνητα, τον τουρισμό και ευρύτερα την οικονομίας οικονομίας. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 9.000 το 2024, από 315 το 2013, κατατάσσοντας την Ελλάδα τρίτη παγκοσμίως, πίσω μόνο από Ισπανία και Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον κ. Kraus, η επίδραση του προγράμματος είναι ευρεία, με την αναζωογόνηση αστικών περιοχών, την ανακαίνιση παλαιών κτηρίων και την ενίσχυση της εκπαίδευσης και των υποδομών να αποτελούν ορισμένα παραδείγματα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ψηφιακές υποδομές και η περιφερειακή ανάπτυξη. Τέλος, με τη φορολογική σταθερότητα και την εισαγωγή νέων δρόμων για επενδύσεις, ο κ. Kraus υπογράμμισε πως η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την πρωτοπορία και να αποτελέσει πρότυπο για τη νέα γενιά επενδυτικών προγραμμάτων.
Jürgen Schaaf, Σύμβουλος, Γενική Διεύθυνση Υποδομών Αγοράς και Πληρωμών, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Χαρακτηριστικά «φούσκας» διαβλέπει στην αγορά κρυπτονομισμάτων ο σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών Αγοράς και Πληρωμών της ΕΚΤ Jürgen Schaaf αναφερόμενος στην οικογένεια νομισμάτων υπό την ομπρέλα crypto και ειδικότερα του bitcoin. Εξήγησε ότι η αγορά δεν έχει τα χαρακτηριστικά περιουσιακών στοιχείων με μια ταμειακή ροή, όπως π.χ. επιτόκιο ή μέρισμα. Αυτό δεν συμβαίνει με το bitcoin, όπου πρέπει να ελπίζει ο επενδυτής ότι κάποιος άλλος θα του δώσει στο μέλλον υψηλότερη τιμή. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, κατά την άποψή του, εξηγώντας έτσι ότι η ECB έχει απορρίψει το bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο. Είναι σύστημα πληρωμών, αλλά κατά 80-90% χρησιμοποιείται για κερδοσκοπία, πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι τα stablecoins λειτουργούν διαφορετικά, καθώς είναι μεν ένας τύπος κρυπτονομίσματος του οποίου η αξία είναι συνδεδεμένη με ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα νόμισμα, χρυσό αλλά κυρίως με το δολάριο και υπάρχουν κανονισμοί που τα διέπουν. Σε ένα μη ρυθμισμένο περιβάλλον υπάρχουν κίνδυνοι, σημείωσε αναφερόμενος στην ανάγκη κανονιστικού πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον κανονισμό MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation), νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτοστοιχείων με επίκεντρο τα stablecoins.
Αναφερόμενος στις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, ο κ. Schaaf μίλησε για μεταβλητότητα πολιτικών σε συνέχεια και της στήριξης που παρείχε η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων στις καμπάνιες των κομμάτων. Βασική διαφορά ΗΠΑ και Ευρώπης στην προσέγγιση της αγοράς είναι ότι το πνεύμα της αμερικανικής κυβερνησης είναι πιο φιλικό στην αγορά crypto, ενώ στην Ευρώπη καταγράφεται μεν η καινοτομία των stablecoins, αλλά μελετώνται και οι κίνδυνοι, όπως ότι το 99% των stablecoins είναι σε δολάρια, είπε μεταξύ άλλων.
Gregory Dellas, Group Chief Compliance and Risk Officer, ECOMMBX, Πρόεδρος, ACAMS Cyprus Chapter
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, σημείωσε ο group chief compliance and risk officer της ECOMMBX και πρόεδρος του ACAMS Cyprus Chapter Gregory Dellas. Παρομοίασε τις τάσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων με μόδα, ένα νέο κερδοσκοπικό παιχνίδι που θέλει να δοκιμάσει κανείς, με καινοτομία η οποία όμως έγκειται στην τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείται. Πρόσθεσε ότι στην καινοτομία πρέπει να είσαι παρών, αλλά και να καταλαβαίνεις του κινδύνους, όπως συμβαίνει με τα meme coins όπου δεν υπάρχει κάποια θεμελιώδης βάση για την αξία τους όπως με την τεχνολογία blockchain που μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές.
Οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα meme προσβλέπουν σε κέρδη, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η τιμή τους, ανέφερε ο κ. Dellas σημειώνοντας επίσης ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.
Μιλώντας για το ρυθμιστικό πλαίσιο, σημείωσε ότι πολλοί επενδυτές στα crypto προσπαθούν να αποφύγουν υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και θα πρέπει να υπάρχουν κανονισμοί λαμβάνοντας υπόψη τις διαφοροποιήσεις ανά νόμισμα και χώρα. Για παράδειγμα, σημείωσε ότι στην Κίνα υπάρχει μια συζήτηση ότι το bitcoin μπορεί να καταργηθεί, αλλά αν ρυθμιστεί ως τυχερό παιχνίδι μπορεί να παραμείνει. Τα crypto είναι εδώ για να μείνουν, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Dellas.
Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος, LAMDA Development
Σε δύο χρόνια θα δούμε ζωή στο Ελληνικό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος θεώρησε δεδομένο ότι το 2027 –όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε και την ενιαία ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά, όπως του επισήμανε ο Daniel Franklin του Economist σε συνέχεια του προηγούμενου πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Ενρίκο Λέττα – θα έχουμε υποδομές σε μαρίνα, οικιστικά ακίνητα, Riviera Galleria, με διαθέσιμα για το κοινό το πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Όπως είπε, θα είναι ένα τοπόσημο για την Αθήνα με μεγάλο αποτύπωμα που αλλάζει ήδη την προσέγγιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και αναμένεται να προσελκύσει 1 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες.
Το όραμα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο με συγκριτικό πλεονέκτημα, ανοιχτό στους Αθηναίους. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πάρκο, με πολιτιστικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις που θα είναι έτοιμες από το 2026, ενώ το έργο πλαισιώνει πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος 45 χλμ.
Μιλώντας για τις προκλήσεις στην πορεία υλοποίησης των έργων του φιλόδοξου project, σημείωσε ότι αν ήξερε τι θα αντιμετωπίσει δεν θα το αναλάμβανε, υπενθυμίζοντας ότι το 2014, ως προτιμώμενος πλειοδότης επενδυτής η εταιρεία είχε να αντιμετωπίσει μια μη φιλική στις ιδιωτικές επενδύσεις κυβερνηση, ενώ το 2019 που αδειοδοτήθηκε είχε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, των πολέμων και να βρει επενδυτές. Η εταιρεία ξεπέρασε την «τέλεια καταιγίδα», όπως είπε, και σχεδιάζει μια νέα μονάδα προκειμένου να αξιοποιήσει περαιτέρω την τεχνογνωσία που απέκτησε.
Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economist: Τo 12% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην ΕΕ είναι ελληνικής παραγωγής
To 12% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην ΕΕ είναι ελληνικής παραγωγής, τόνισε από το βήμα του Economist ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας έμφαση στις επιδόσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει συμβάλει καθοριστικά στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και έφερε ως παράδειγμα το επενδυτικό clawback με βάση το οποίο, όπως είπε, κινητοποιήθηκαν επενδύσεις €1,6 δις στον χώρο του φαρμάκου. Τόνισε ότι με τις μονάδες που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην περιοχή, η Τρίπολη εξελίσσεται σε πρωτεύουσα του ελληνικού φαρμάκου. Μίλησε για έναν νέο γύρο επενδύσεων στο φάρμακο την επόμενη τριετία με επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και για την εφαρμογή «φίλτρου» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα επιτρέψει ετήσια εξοικονόμηση €300 εκατ. από φάρμακα που δεν χρησιμοποιούνται.

Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος ΔΣ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εκτελεστικό μέλος ΔΣ, Medicines for Europe
Στο ευρωπαϊκό και διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και την επίδραση αυτού στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο Economist Government Roundtable ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Medicines for Europe. Αναφέρθηκε επίσης στο επενδυτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, για το οποίο είπε ότι, σε συνδυασμό με την εξάρτηση της χώρας από τις υπηρεσίες και το δημογραφικό χάσμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νέο μνημόνιο, αν δεν αντιμετωπιστεί. Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι πρέπει να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, για την οποία σημείωσε ότι ήταν μέσα στους τρεις πρώτους κλάδους σε προστιθέμενη αξία από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όσον αφορά τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στο κόστος ενέργειας, το χωροταξικό, τη γραφειοκρατία και το ανθρώπινο δυναμικό.
Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος ΔΣ, Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA)
H Ευρώπη απαντά στις υγειονομικές προκλήσεις με στρατηγικό σχέδιο που στόχο έχει να την οχυρώσει υγειονομικά, να ενισχύσει την στρατηγική της αυτονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε καίριους τομείς όπως είναι η έρευνα και ανάπτυξη, τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και μέλος ΔΣ της HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority) Βασίλης Κοντοζαμάνης. Το περιβάλλον σήμερα στον τομέα της υγείας διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η γεωπολιτική αστάθεια, η βιοασφάλεια, η κλιματική κρίση και η αντιμικροβιακή αντοχή, πρόσθεσε. Περαιτέρω, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας, καθώς και στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τέλος, έδωσε βάρος στην ανάγκη δημιουργίας ελληνικής βιοτράπεζας, για τον σχεδιασμό πολιτικής υγείας.
Δημήτριος Δέμος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, DEMO, αντιπρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Για τις νέες μονάδες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που έχουν αναπτυχθεί ή αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων, στην Τρίπολη, την Αττική, τις Σάπες Ροδόπης, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Πάτρα, τα Τρίκαλα κ.ά. μίλησε ο κατά την παρέμβασή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist o Δημήτριος Δέμος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό clawback που ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 2019, για το οποίο είπε ότι έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η φαρμακοβιομηχανία στην περιφέρεια, με μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «επενδυτικό οργασμό». Όσον αφορά την Τρίπολη, είπε ότι με τις μονάδες που αναπτύσσονται θα δημιουργηθούν συνολικά 2.000 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Ο κ. Δέμος σχολίασε επίσης ότι πρόκειται για θέσεις εργασίας ποιοτικότερες από αυτές που κατά κανόνα υπάρχουν στην επαρχία και ότι στο πλαίσιο αυτό γίνονται και εκδηλώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού.
Μάριος Θεμιστοκλέους στο συνέδριο του Economist: Για να πάμε μπροστά στην έρευνα χρειάζονται τρεις βασικές προϋποθέσεις
«Για να πάμε μπροστά στην έρευνα» χρειάζονται τρεις βασικές προϋποθέσεις: «να πηγαίνει καλά η χώρα συνολικά, να λειτουργεί σωστά το σύστημα υγείας και να υπάρχει το κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον για την έρευνα», σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμμετείχε στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.
Στάθηκε στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και στις «διορθώσεις στο μικροπεριβάλλον», όπως η έγκαιρη εκτέλεση των προϋπολογισμών. Σχετικά με τα φάρμακα, επισήμανε ότι «οι αυξήσεις στο φάρμακο πρέπει να συνοδεύονται από αύξηση μισθών και συνολικής χρηματοδότησης». Αναφερόμενος στις κλινικές μελέτες, ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για πρόοδο από το 2019, με σύσταση ειδικής ομάδας, «επιτάχυνση των διαδικασιών» και διαμόρφωση «ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους γιατρούς», που πλέον αποζημιώνονται για τη συμμετοχή τους. Αν και αναγνώρισε ότι «η χώρα είναι πίσω» στις επενδύσεις, υπογράμμισε ότι έχουν μειωθεί οι χρόνοι και ότι «το μεγάλο όφελος των κλινικών μελετών είναι για τους ασθενείς». Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί «μια ευρωπαϊκή παραγωγή» φαρμάκων και να ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να συνεχίσουν την έρευνα «ακόμη και σε μη επικερδή πεδία».

Πάνος Καναβός, Aναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Πολιτικής της Υγείας, London School of Economics (LSE)
«Η υγεία είναι πλούτος» υπογράμμισε ο αναπλ. καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής της Υγείας του LSE Πάνος Καναβός, επισημαίνοντας όμως πως η δυναμική της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας στις βιοεπιστήμες «περνά μέσα από την κατάλληλη φαρμακευτική πολιτική». Στο επίπεδο της μακροοικονομίας, τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στους προϋπολογισμούς και στο μικροοικονομικό επίπεδο μίλησε για ισότητα στην πρόσβαση, ορθολογική χρήση φαρμάκων και ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής. Αναφέρθηκε σε «αντικίνητρα» όπως το clawback και σε «συχνές, αντικρουόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις» που πλήττουν τη σταθερότητα, όπως είπε.
«Το σύστημα υγείας δεν διαχειρίζεται προϋπολογισμό αλλά την υπέρβαση» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι λείπει ένα κατώφλι οικονομικής αποτελεσματικότητας. «Υπάρχουν πολλά “δεν” που δεν έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν», σημείωσε. Ο κ. Καναβός αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό κόστος για τους πολίτες και την «έλλειψη καθοδήγησης» για τους επαγγελματίες υγείας. «Χρειάζεται φαντασία, συνέπεια και ρεαλισμός», ανέφερε. Μίλησε τέλος για τα θετικά μαθήματα από την πανδημία, όπου υπήρξε «επωφελής συνεργασία βιομηχανίας, κοινωνίας και συστημάτων υγείας» και κάλεσε σε δράση για «ένα ευνοϊκότερο κανονιστικό πλαίσιο» που θα στηρίζει την καινοτομία.
Ilona Torontali, global head pharma pricing and reimbursement, Roche
«Η καινοτομία στην ιατρική δεν είναι κόστος», υπογράμμισε από το βήμα του Economist η global head pharma pricing and reimbursement της Roche Ilona Torontali, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «αναγκαίο στοιχείο μιας υγιούς κοινωνίας και ενός βιώσιμου μέλλοντος». Τόνισε πως η φαρμακευτική καινοτομία βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τη θνησιμότητα, ενώ συνεισφέρει και στην οικονομία. «Δεν είναι μόνο ότι κρατάς τους ανθρώπους υγιείς», είπε, «αλλά και ότι ενισχύεις το ΑΕΠ της χώρας». Η κ. Torontali αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία και σε μια μετάβαση από την ακριβή νοσοκομειακή περίθαλψη στην κατ’ οίκον φροντίδα, η οποία είναι πιο οικονομική, όπως εξήγησε.
Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στην Ελλάδα, αλλά σημείωσε πως μπορούν να γίνουν περισσότερα. Κάλεσε για μια ολιστική προσέγγιση στη φαρμακευτική πολιτική και την καθιέρωση κινήτρων ώστε «να δίνουμε το σωστό φάρμακο στον σωστό ασθενή». Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος της Roche σημείωσε πως για να απελευθερωθούν οι δυνατότητες της Ελλάδας στις επιστήμες ζωής, χρειάζονται στρατηγικές που ενισχύουν την καινοτομία και υποστηρίζουν την προσβασιμότητα.
Κωστής Χατζηδάκης: Ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην προσεχή ΔΕΘ, με επίκεντρο τη μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη
Η Ελλάδα κινείται πάνω από τις προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της, είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών στις άμεσες ξένες επενδύσεις, επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα και μείωσε την ανεργία κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το 2008. Με αυτόν τον τρόπο, περιέγραψε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
Αυτήν την εβδομάδα ο χρηματιστηριακός όμιλος Euronext έκανε πρόταση για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ανεβάζει την ελληνική κεφαλαιαγορά στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της συνδυάζοντας δημοσιονομική σοβαρότητα και φιλο-επιχειρηματική προσέγγιση, τόνισε.

Όσον αφορά τους στόχους των επόμενων μηνών, ο ίδιος επικεντρώθηκε στα εξής:
1) Ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην προσεχή ΔΕΘ, με επίκεντρο τη μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη. 2) Μάχη με το «βαθύ κράτος» – στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΟΣΕ. 3) Πιο φιλική λειτουργία του δημοσίου απέναντι στον πολίτη και τις επιχειρήσεις – στο πλαίσιο αυτό μίλησε και για ένταση της προσπάθειας για την αξιολόγηση. 4) Εθνική στρατηγική για τα ύδατα, μια και η Ελλάδα είναι 19η στον κόσμο στον κίνδυνο λειψυδρίας, ανέφερε.
Σε αυτούς τους στόχους πρόσθεσε και την αξιοποίηση πόρων από τρία νέα ταμείο της ΕΕ για ζητήματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής. Περαιτέρω, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δίνοντας ως παραδείγματα τον χωροταξικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με τις χρήσεις γης, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, την εξωστρέφεια και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ΑΙ ως ευκαιρίας για καινοτομία και πιο αποτελεσματικό κράτος.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε εθνικούς πρωταθλητές που θα γίνουν Ευρωπαίοι πρωταθλητές
Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης, ως τα δύο βασικά success stories της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος περιέγραψε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, «όταν 10 χρόνια πριν είχαμε το δημοψήφισμα και τα capital controls». Ο ίδιος μίλησε για την προσφορά εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το Euronext ως εξέλιξης «στρατηγικής σημασίας αλλά και ισχυρού συμβολισμού».
Μιλώντας για την Ευρώπη, είπε ότι «χρειαζόμαστε εθνικούς πρωταθλητές που θα γίνουν Ευρωπαίοι πρωταθλητές» και θα διακριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Αναφερόμενος στις ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές παρενέργειες της δημογραφικής κρίσης, στάθηκε στην αξία της επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Alfred Kammer, Διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): Η Ελλάδα έχει τις βάσεις ώστε να συνεχίσει να είναι δημοσιονομικά συνετή
«Η ψηφιοποίηση του ΦΠΑ ήταν μια φανταστική μεταρρύθμιση η οποία ενίσχυσε τη συλλογή εσόδων και οδήγησε στην υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα», σχολίασε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Alfred Kammer, ο οποίος εξέφρασε συνολικά την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει τις βάσεις ώστε να συνεχίσει να είναι δημοσιονομικά συνετή, παρά την αβεβαιότητα από τον εμπορικό πόλεμο η οποία επηρεάζει έμμεσα και την Ελλάδα – για παράδειγμα, μέσα από την έκθεση στη ναυτιλία.
Στο μεταξύ, εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατρέπεται όπως είπε σε εξαγωγέα ενέργειας, έχοντας διασφαλίσει τον ηλεκτρισμό της από τις ΑΠΕ κατά περισσότερο από 50%. Μίλησε πάντως για την ανάγκη η χώρα να επιταχύνει τις επενδύσεις, ιδίως σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία.
Αναφερόμενος ευρύτερα στην Ευρώπη, τόνισε ότι «μπορεί να τα πάει καλύτερα» σε όρους παραγωγικότητας. Πρόσθεσε σε κάθε περίπτωση ότι οι αντίθετοι άνεμοι από το διεθνές περιβάλλον δεν εκτροχιάζουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις για δαπάνες οι οποίες πάραυτα απαιτούν προσοχή. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για μία ενιαία κεφαλαιαγορά της Ευρώπης, η οποία «θα οδηγήσει σε πιο δυναμικές επιχειρήσεις».
Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα: Η ελληνική οικονομία διαθέτει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα
«Η επίδοση των τραπεζών συνδέεται με την επίδοση της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του ετήσιου Government Roundtable του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, τονίζοντας ότι η χώρα είναι σε πολύ καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα.
Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όπως είπε, οι εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ και άρα οι δασμοί επηρεάζουν την Ελλάδα κυρίως έμμεσα, μέσω μιας δυνητικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα δαπανά ήδη σημαντικά ποσά στον τομέα της άμυνας (γύρω στο 3,1% του ΑΕΠ) και συνεπώς δεν χρειάζεται να ανακατευθύνει μεγάλες κρατικές δαπάνες για να καλύψει τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ για 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.
Επιπλέον, «αν κοιτάξουμε τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εξαιρουμένων των κατασκευών, έχουμε φτάσει στο 10% του ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10,5% του ΑΕΠ. Η χρηματοδότηση στον επιχειρηματικό τομέα ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση, με τα κεφάλαια που αναμένεται να συνεχίσουν να εισρέουν στην οικονομία.
Πρόσθεσε ότι η σκληρή δουλειά στο δημοσιονομικό πεδίο έχει αποφέρει καρπούς καθώς πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική πολιτική αλληλοενισχύονται, αντί να αλληλοαναιρούνται.
Τέλος, σχολίασε ο κ. Μυλωνάς, «έχουμε συμπεριληπτική ανάπτυξη – οι πραγματικοί μισθοί είναι 10% υψηλότερα από το σημείο πριν από την έξαρση του πληθωρισμού».
Χάρης Θεοχάρης: Tο κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική ναυτιλία
Στις επιδόσεις της ελληνικής ναυτιλίας και τη συμβολή της στην ευημερία τόσο της Ελλάδας όσο και όλου του κόσμου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης. Τόνισε ότι το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική ναυτιλία. Μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ναυτιλία, όπως είναι οι δασμοί, ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων, οι αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά. Πέρα από τους κινδύνους, σχολίασε ο κ. Θεοχάρης, υπάρχουν και δυνάμεις συνοχής. Έδωσε επίσης έμφαση στη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο εισόδου του IMEC στην Ευρώπη καθώς και στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τη ναυπηγική βιομηχανία.

Γιώργος Τσαβλίρης, Διευθυντής, Tsavliris Salvage Group: Oι δασμοί δεν είναι κάτι καινούργιο
Η ναυτιλία υπήρξε πάντα πεδίο αντιπαραθέσεων, τόνισε ο διευθυντής του Tsavliris Salvage Group Γιώργος Τσαβλίρης, προσθέτοντας ότι και οι δασμοί δεν είναι κάτι καινούργιο. Αναφέρθηκε στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τη Διώρυγα του Παναμά και άσκησε κριτική στη λήψη αποφάσεων χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανησυχίες του κόσμου, ειδικά από τη στιγμή που, όπως είπε, στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει προσαρμογή στο θέμα των δασμών. Παρέπεμψε σε άρθρο του Economist σύμφωνα με το οποίο τα “Trumponomics” θα διαβρώσουν τα θεμέλια της αμερικανικής ευημερίας. Τέλος, ο κ. Τσαβλίρης εξήρε την αποτελεσματικότητα του Παναμά όσον αφορά τη λειτουργία της διώρυγας.
Antonio Taquis, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης, Panama Shipping Agency & Services, πρώην Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουκρανία
Και τις δύο φορές στην ιστορία που κάποιος πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς αυτό κατέληξε σε ύφεση, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης της Panama Shipping Agency & Services και πρώην Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουκρανία Antonio Taquis. Αναφέρθηκε στη συμφωνία του 1997 με την οποία οι ΗΠΑ παραχώρησαν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά (από το 2000) στο κράτος του Παναμά. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο Παναμάς έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση αλλά και την επέκταση της διώρυγας. Ο κ. Τραμπ έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να λέει τα πράγματα, αλλά στο τέλος της ημέρας θέλουμε ο Παναμάς να είναι μια ευημερούσα χώρα και να έχει μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη σχέση με τις ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, o κ. Taquis αναφέρθηκε στις σχέσεις του Παναμά με την Κίνα αλλά και στη σημασία της Διώρυγας του Παναμά για την ελληνική ναυτιλία.