Ενρίκο Λέτα: Η Ελλάδα σύρθηκε από την άβυσσο - Η ΕΕ πρέπει να τη βοηθήσει στο μεταναστευτικό και στο υψηλό ενεργειακό κόστος
Συνέντευξη στο powergame.gr
Στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ο Ενρίκο Λέτα δήλωσε για την Ελλάδα πως μέσα σε 10 χρόνια έκανε άλματα

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στο powergame.gr, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης, Ενρίκο Λέτα, έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς την κατεύθυνση τόσο των Βρυξελλών όσο και των εθνικών κυβερνήσεων. Ειδική αναφορά έκανε στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως χώρα-παράδειγμα ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας ότι «ανασύρθηκε από την άβυσσο» της κρίσης. Παρότι αναγνωρίζει τη σημαντική μείωση της ανεργίας, τονίζει πως η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και η πίεση από το μεταναστευτικό.
Διαβάστε: Μητσοτάκης στο 29ο συνέδριο Economist: "Η Ελλάδα πριν 10 χρόνια βρέθηκε να κοιτά την άβυσσο, 6 έτη μετά τα οικονομικά έχουν μπει σε σειρά" (Εικόνες & Βίντεο)
Ο κ. Λέτα προειδοποιεί παράλληλα για τις επιπτώσεις της διάσπασης των ευρωπαϊκών αγορών, την οποία, όπως λέει, είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα, ενώ βλέπει στην πιθανή επανεκλογή Τραμπ μια ευκαιρία για την Ευρώπη να επιταχύνει τη σύγκλισή της. Επισημαίνει ακόμη πως η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα παραμείνει χωρίς αντίκρισμα, αν δεν συνοδευτεί από ενοποίηση της παραγωγής στον τομέα αυτόν.
Συγκεκριμένα δήλωσε στη Ζωρζέτ Ζολώτα και το powergame.gr: «Θεωρώ ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας εδώ και μια δεκαετία είναι απλά εξαιρετικά. Ανασύρθηκε από την άβυσσο. Στο μέλλον, η Ελλάδα χρειάζεται να αγωνιστεί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στους ίδιους όρους. Θα εστιάσω στο κόστος ενέργειας στην Ελλάδα που δεν είναι ανταγωνιστικό διότι είναι πολύ υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι αναγκαία η ένωση των ενεργειακών αγορών για να καλυφθεί το χάσμα. Στη Σκανδιναβία, το κόστος είναι δέκα φορές χαμηλότερο. Η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται, επίσης, στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης. Όλα αυτά είναι προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μέσα από την Ε.Ε.».
Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr