Έναν κατάλογο 40 παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έχει παραδώσει το οικονομικό επιτελείο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο για τη διαμόρφωση του πακέτου παροχών που θα ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του βασικού αφορολογήτου για άγαμους, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ από το 2015, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία, με στόχο τη μείωση των βαρών για τα μεσαία εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι οριστικές αποφάσεις για την ένταση και την έκταση των παροχών αναμένονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όμως ο πυρήνας των παρεμβάσεων έχει ήδη κλειδώσει. Από τη λίστα έχει αποσυρθεί η πρόταση για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η οποία εξετάστηκε ως διαρθρωτική αλλαγή, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η εφαρμογή της τιμαριθμοποίησης θα καθιστούσε τον Προϋπολογισμό εξαιρετικά ευάλωτο σε περίπτωση νέας πληθωριστικής έξαρσης. «Η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ έβγαλαν την τιμαριθμοποίηση από το καλάθι του πρωθυπουργού», σχολιάζει αρμόδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι σε ένα σενάριο πληθωρισμού αντίστοιχο με εκείνο του 2022, όταν έφτασε το 9%, η επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό θα ήταν εκρηκτική.

Από τη λίστα των μέτρων αποσύρθηκε η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, υπό τον φόβο μελλοντικών πληθωριστικών εξάρσεων


Τα μέτρα που είναι στο «καλάθι» της ΔΕΘ

Ειδικότερα, η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει:

1. Νέα φορομπόνους για οικογένειες με παιδιά

Ενα μεγάλο μέρος του πακέτου της Θεσσαλονίκης θα αφορά στη στήριξη των οικογενειών μέσω φοροαπαλλαγών, χωρίς ωστόσο να παρέχονται περισσότερες διευκρινίσεις για το είδος και την έκταση των παρεμβάσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κλιμακωτή αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει αυτόματη αύ ξηση της έκπτωσης φόρου στο εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας για τους γονείς, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου ποσού των οικειοθελών παροχών από τους εργοδότες προς τους εργαζομένους που αποκτούν παιδιά.


2. Μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα

Το κέντρο βάρους εστιάζεται σε αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και στους συντελεστές, με στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων που κινούνται στην περιοχή των 10.000 έως 20.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, εξετάζονται παρεμβάσεις που θα μειώσουν το φορολογικό βάρος για αυτή την κατηγορία, ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται:
  • «Σπάσιμο» του δεύτερου κλιμακίου, με προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.001 ευρώ μέχρι και 20.000 ευρώ, όπου σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης ανεβαίνει απότομα στο 22%, από 9% που είναι μέχρι τα 10.000 ευρώ, προκαλώντας ραγδαία αύξηση του φορολογικού βάρους. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 16.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15% για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι για εισόδημα 16.000 ευρώ η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 420 ευρώ, καθώς πέφτει στα 900 ευρώ από 1.320 ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω της χαμηλότερης παρακράτησης φόρου.
  • Αναπροσαρμογή του ύψους του εισοδήματος πάνω από το οποίο εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44%. Με βάση το ισχύον καθεστώς, ο συντελε στής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και το σενάριο προβλέπει το ποσό να αυξηθεί στην περιοχή των 45.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για το τμήμα των 5.000 ευρώ ο φόρος θα μειωθεί κατά 400 ευρώ, καθώς θα διαμορφωθεί στα 1.800 ευρώ από 2.200 ευρώ.

3. Αύξηση βασικού αφορολόγητου ορίου

Εξετάζεται αύξηση του βασικού αφορολογήτου για άγαμους φορολογούμενους χωρίς παιδιά από 8.636 σε 10.000 ευρώ, αποτελώντας την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία. Στόχος είναι να δοθεί φορολογική ανάσα σε πάνω από 2,3 εκατομμύρια πολίτες, προστατεύοντας την αγοραστική τους δύναμη απέναντι στην παρατεταμένη ακρίβεια και την αυξημένη φορολογία, που απομυζά τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Η αναπροσαρμογή αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, καθώς με το υφιστάμενο αφορολόγητο μεγάλο μέρος της αύξησης στον κατώτατο μισθό φορολογείται. Το μέτρο αφορά άγαμους, έγγαμους χωρίς παιδιά, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα επηρεάσει θετικά και τα αφορολόγητα όρια για οικογένειες με παιδιά, φέρνοντας μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις. Η συνολική μείωση φόρου για έναν άγαμο μισθωτό μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ ετησίως, ενώ για οικογένειες με παιδιά το όφελος φτάνει έως και τα 500 ευρώ.


4. Εισοδήματα από ενοίκια

Το οικονομικό επιτελείο βάζει στο στόχαστρο την αναλογικότερη κατανομή των φορολογικών βαρών στα εισοδήματα από ενοίκια, με ειδική μέριμνα για τους εκμισθωτές με μεσαία εισοδήματα. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά μισθώματα, να περιοριστεί η εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια και να βγουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται: î Μείωση του συντελεστή 15%, που ισχύει σήμερα για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, στην περιοχή του 5% για το τμήμα του εισοδήματος έως 5.000 ευρώ και διατήρησή του από τα 5.001 έως τα 12.000 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, φορολογούμενος που εισπράττει από μισθώματα 5.000 ευρώ θα καταβάλλει φόρο ύψους 250 ευρώ, ενώ σήμερα πληρώνει 750 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 500 ευρώ. Το ίδιο κέρδος θα έχουν και όσοι δηλώνουν υψηλότερα από 5.000 ευρώ εισοδήματα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά