Το Ταμείο Ανάκαμψης υφίσταται σημαντικές αλλαγές με συνολικά 108 τροποποιήσεις σε στόχους και ορόσημα στο νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) «Ελλάδα 2.0». Η συμφωνία μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας στο τέλος του περασμένου μήνα φέρνει αλλαγές που αντιστοιχούν περίπου στο 50% των στόχων που πρέπει να επιτύχει η χώρα τους επόμενους 12 έως 15 μήνες.

Διαβάστε: Πρόσθετη ''ανάσα'' 500 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα με απόφαση της ΕΕ


Ποια έργα αποεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σημαντικός αριθμός μέτρων δεν είναι πλέον εφικτός εν μέρει ή πλήρως. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Ανάκαμψης χάνει έργα λόγω διαφόρων προκλήσεων:

• 8 μέτρα λόγω απροσδόκητων καθυστερήσεων στις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων
• 9 μέτρα λόγω χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης
• 6 μέτρα λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού
• 8 μέτρα λόγω απρόβλεπτων νομικών ζητημάτων
• 3 μέτρα λόγω απρόβλεπτων τεχνικών προκλήσεων

Παράλληλα, 27 μέτρα έχουν τροποποιηθεί για την εφαρμογή καλύτερων εναλλακτικών λύσεων, ενώ άλλα 33 μέτρα έχουν αναθεωρηθεί για τη μείωση του διοικητικού φόρτου.


Νέα έργα και ενισχύσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα έχει λάβει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τους πόρους που απελευθερώθηκαν για να αυξήσει το επίπεδο εφαρμογής σε άλλα 14 μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μέτρο 16924, όπου ο στόχος για τα ηλεκτρικά λεωφορεία στις δημόσιες συγκοινωνίες έχει αναβαθμιστεί από 220 σε 425 συνολικά.


Προτεραιότητες του νέου Ταμείου Ανάκαμψης

Σημαντικό μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και κατοικιών. Επιπλέον, ενισχύονται τα ψηφιακά έργα του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Φακέλου Υγείας, καθώς και έργα του υπουργείου Εργασίας.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΟΣΕ αποτελεί επίσης προτεραιότητα στη νέα κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενισχύοντας τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υπηρεσιών της χώρας.


Έργα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Κομισιόν ενέκρινε την απένταξη δέκα σημαντικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από αίτημα της Ελλάδας. Τα έργα αυτά καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων, από την ενεργειακή αναβάθμιση μέχρι τις κοινωνικές υποδομές.

Στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης, ο στόχος 35 που προέβλεπε την αναβάθμιση 150 δημόσιων κτιρίων με εξοικονόμηση ρύπων CO2 άνω του 30% και την αναβάθμιση 100.000 σημείων οδικού φωτισμού καταργήθηκε εντελώς. Το έργο είχε προϋπολογιστεί σε 170 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο στόχος 36 για την ενεργειακή αναβάθμιση 7.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων περικόπηκε στο μισό, αφορώντας πλέον 3.500 εγκαταστάσεις.

Η Κομισιόν ενέκρινε επίσης την απένταξη των στόχων 372 και 373 που αφορούσαν τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης CO2. Το έργο περιλάμβανε τη δημιουργία αποθήκης στο άδειο κοίτασμα του Πρίνου και αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου CO2.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον τη δημιουργία σημείων φόρτισης οχημάτων με εγκατεστημένη ισχύ 300.000 kW για τουλάχιστον 4.500 σημεία. Το έργο ΣΔΙΤ ήταν συνδεδεμένο με την 6η δόση των επιδοτήσεων.

Στον τομέα της πολιτικής προστασίας, η Κομισιόν ενέκρινε την απένταξη του έργου ΠΕΚΕΠΠ που προέβλεπε την αγορά 13 κτιρίων για τα Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, συνολικής αξίας 143 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημαντικές περικοπές έγιναν και στα αρδευτικά έργα. Η χώρα ζήτησε την κατάργηση του μέτρου 16825 που προέβλεπε την κατασκευή επτά αρδευτικών έργων, απελευθερώνοντας πόρους ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.


Κοινωνικές υποδομές και υγεία

Η Κομισιόν ενέκρινε την απένταξη του έργου δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών που θα προσέθεταν 20.000 θέσεις φύλαξης παιδιών σε όλη την επικράτεια. Επίσης απεντάχθηκε το έργο επαγγελματικής αναδοχής 100 ανηλίκων με σοβαρές αναπηρίες. Τα δύο έργα είχαν προϋπολογιστεί σε 76 εκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα της υγείας, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χρηματοδοτήσει την ανάθεση συμβάσεων για τα 156 Κέντρα Υγείας της χώρας, έργο που αποτελούσε ορόσημο για την 6η δόση.


Επαναπροσδιορισμός στόχων σε βασικά έργα

Η Κομισιόν ενέκρινε τον επαναπροσδιορισμό ενδιάμεσων στόχων σε τρία μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στις ψηφιοποιήσεις αρχείων, καταργήθηκε ο στόχος ολοκλήρωσης του 30% των εργασιών, διατηρώντας τον τελικό στόχο 90% για τέλος 2025.

Για τον οδικό άξονα Ε65, η Κομισιόν ενέκρινε την κατάργηση του ενδιάμεσου στόχου 60% ολοκλήρωσης, διατηρώντας την πλήρη ολοκλήρωση μέχρι τέλος έτους. Αντίστοιχα, στο ΒΟΑΚ καταργήθηκε ο στόχος απορρόφησης 60% των πόρων μέχρι Ιούνιο 2025, διατηρώντας την πλήρη απορρόφηση των 204 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τέλος 2025.