Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας προχωρά στην εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος Business Intelligence (BI) για την αποτελεσματικότερη αποκάλυψη παραβάσεων στην αγορά εργασίας. Το προηγμένο ψηφιακό εργαλείο θα αξιοποιεί δεδομένα από την ψηφιακή κάρτα εργασίας και θα εντοπίζει παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένης της μη καταβολής του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε: Voucher ΔΥΠΑ 2025: Νέα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα έως 2.000 ευρώ


Εφαρμογή συστήματος Business Intelligence σε όλη την επικράτεια

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, στο πλαίσιο αναβάθμισης του ρόλου της ως θεματοφύλακας της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, θέτει σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα το εξελιγμένο σύστημα Business Intelligence (ΒΙ) σε όλες τις Περιφερειακές της Διευθύνσεις.

Το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα να αποκαλύπτει τυχόν παραβάσεις που προκύπτουν από τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με άλλες διατάξεις του κανονιστικού πλαισίου, όπως είναι η καταβολή του κατώτατου μισθού.


Συνδυαστική λειτουργία με επιτόπιους ελέγχους

Η χρήση του συστήματος BI από την Επιθεώρηση Εργασίας σε καμία περίπτωση δεν καταργεί τον επιτόπιο έλεγχο. Αντίθετα, λειτουργεί συνδυαστικά με τους παραδοσιακούς ελέγχους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας προς όφελος τόσο του εργαζόμενου, όσο και του εργοδότη που λειτουργεί σύννομα και πλήττεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα οφέλη του νέου συστήματος περιλαμβάνουν:

• Ταχύτερη ανίχνευση παραβάσεων μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας
• Αποτελεσματικότερο έλεγχο της καταβολής κατώτατου μισθού
• Προστασία των συνεπών εργοδοτών από αθέμιτο ανταγωνισμό
• Ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά εργασίας


Δήλωση διοικητή για τη νέα ψηφιακή στρατηγική

«Ως Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, θεωρούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις, οι κλάδοι των οποίων έχουν υπαχθεί στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα συμμορφωθούν με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο», υπογραμμίζει ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης.

Ο κ. Τζιλιβάκης τονίζει ότι στόχος είναι εργαζόμενοι, εργοδότες και ελεγκτικός μηχανισμός να συμβάλλουν από κοινού, όχι μόνο σε μία αγορά εργασίας που λειτουργεί με κανόνες, αλλά και σε μία δικαιότερη κοινωνία.

Η νέα ψηφιακή προσέγγιση της Επιθεώρησης Εργασίας αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος για όλους.