Τον Σεπτέμβριο δίνει ραντεβού με τις αγορές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία από απόσταση. Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ απολαμβάνει τη σημαντική συρρίκνωση που έχει καταγράψει το ελληνικό spread στις διεθνείς αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αναβάλει την προγραμματισμένη επανέκδοση ομολόγου της επόμενης εβδομάδας (16/7) και να επιστρέψει με τις επανεκδόσεις στις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι δασμοί Τραμπ δημιουργούν αβεβαιότητα στις αγορές

Αυτή η εβδομάδα αποτελεί «D-day» για τους δασμούς Τραμπ, καθώς λήγει η «παύση» που είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος για 90 ημέρες, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις για παράταση. Σε κάθε περίπτωση επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. Ήδη έχουν αρχίσει να επιδίδονται στις κυβερνήσεις οι πρώτες ενημερωτικές επιστολές Τραμπ για τους «ανταποδοτικούς» του δασμούς, όπως ήδη έχουν αρχίσει και οι γνωστές απειλές του.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο πως το θέμα «δασμοί» επιστρέφει στο επίκεντρο και όπως έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, είναι ικανό να ταράξει τα ήρεμα, αυτή τη στιγμή, νερά των αγορών.

Υψηλά ταμειακά διαθέσιμα επιτρέπουν στον ΟΔΔΗΧ στρατηγική αναμονή

Καθώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη στο δανειακό μέτωπο, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και κοντά στα 40 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος για κάποια κίνηση στις αγορές αυτό το διάστημα. Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει από πολύ νωρίς φέτος το 93% των συνολικών δανειακών αναγκών του 2025 ή 7,45 δισ. ευρώ, προλαβαίνοντας μάλιστα το σοκ και δέος που προκάλεσε ο Τραμπ την «Ημέρα Απελευθέρωσης».

Αυτό έγινε μέσω των ακόλουθων κινήσεων:

· Έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο (4 δισ. ευρώ)

· «Άνοιγμα» του 15ετούς και του 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο (3 δισ. ευρώ)

· Δύο μικρότερες επανεκδόσεις τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο (450 εκατ. ευρώ συνολικά)

Από τις έξι συνολικά προγραμματισμένες επανεκδόσεις του α΄ εξαμήνου, διενεργήθηκαν οι δύο και ακυρώθηκαν οι τέσσερις. Για το β΄ εξάμηνο έχουν προγραμματιστεί τέσσερις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος) και αναμένεται να ακυρωθεί η πρώτη.

Το ελληνικό spread σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Το εξαιρετικά σημαντικό για τον ΟΔΔΗΧ είναι η περαιτέρω συρρίκνωση που έχει καταγράψει το ελληνικό spread στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα δανείζεται μόλις 74 μονάδες βάσης ακριβότερα από τη Γερμανία και σε επίπεδα πριν από την κρίση χρέους, μόλις 3 μ.β. ακριβότερα από τη Γαλλία, 9 μ.β. ακριβότερα από την Ισπανία και 25 μ.β. ακριβότερα από την Πορτογαλία.

Παράλληλα, ενώ διατηρεί την καλύτερη θέση έναντι της Ιταλίας, αφού το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται 17 μ.β. φθηνότερα από τη Ρώμη, ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο αγορών έχει ενταθεί. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αυτό αποτελεί υγιή και ευπρόσδεκτη εξέλιξη καθώς ομαλοποιείται η εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων γενικότερα και μηδενίζονται οι ακραίες αποτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί στο παρελθόν.

Τα ιταλικά ομόλογα κερδίζουν έδαφος στις αγορές

Για χρόνια, τα ιταλικά ομόλογα προσέφεραν πολύ υψηλότερες αποδόσεις καθώς οι επενδυτές ζητούσαν αποζημίωση για το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και το μεγάλο δημόσιο χρέος. Τώρα, οι επενδυτές αγοράζουν ιταλικό χρέος, ωθούμενοι από τις φιλικές προς την αγορά πολιτικές της Μελόνι και την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Μάλιστα τα ιταλικά ομόλογα έχουν μπει στο ραντάρ και των εγχώριων επενδυτών. «Έλληνες επενδυτές προτιμούν αυτή τη στιγμή τα ιταλικά ομόλογα βλέποντας τις ελκυστικές αποδόσεις και το θετικό μομέντουμ που έχουν», σχολιάζει στην εφημερίδα «Καθημερινή» παράγοντας της αγοράς. Το spread των 10ετών ιταλικών έναντι των γερμανικών έχει περιοριστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 και στις 91 μ.β. μόλις.

Η στρατηγική αποπληρωμής του μνημονίου παραμένει αμετάβλητη

Κατά τα άλλα δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ, με το σχέδιο για την πρόωρη πλήρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου μία δεκαετία νωρίτερα της κανονικής του λήξης (και έως το 2031 αντί του 2041) να προχωράει κανονικά. Τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές των δόσεων που λήγουν από το 2033 έως το 2041, με την καταβολή 5,3 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν αλλάζει τίποτα από τη στρατηγική διαχείρισης του χρέους τουλάχιστον μέχρι το 2030, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές.