Πιθανότητες 50-60% δίνει η UBS σε ένα ελληνικό default, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι μια χρεοκοπία αποτελεί το βασικό της σενάριο για τη χώρα.

Όπως αναφέρει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος σε τελευταία του έκθεση, τουλάχιστον κάποια από τα μέλη του Eurogroup δεν θεωρούν πλέον ότι η πιθανότητα ενός ελληνικού default αποτελεί σοβαρή απειλή για την Ευρωζώνη. Αντίθετα, κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης, προκειμένου να αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να απομακρυνθεί από τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να συμφωνήσει σε ένα νέο και λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Πιστεύουμε ότι ένα default δεν είναι ποτέ επιθυμητό για κανένα εμπλεκόμενο μέρος, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίζεται από τους θεσμούς σαν το μη χείρον βέλτιστο», τονίζει η UBS. Όπως εξηγεί, η άποψη που επικρατεί πλέον ανάμεσα στους πιστωτές είναι ότι εάν δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο και χρήμα, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις και να επαναλάβει τις απαιτήσεις της, παρότι πλησιάζει η λήξη του προγράμματος, στα τέλη του Ιουνίου.

Μετά από αυτά, η UBS θεωρεί ότι ένα default είτε στα δάνεια του ΔΝΤ ή στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών είναι το πιθανότερο σενάριο. Βέβαια, θα πρόκειται για μια «soft» χρεοκοπία, αφού κατά την άποψη των αναλυτών, μία συμφωνία με τους πιστωτές θα καταστεί τελικά εφικτή, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθεί μία καθυστέρηση στις πληρωμές της Αθήνας είτε προς το ΔΝΤ ή προς τους ομολογιούχους. Σημειώνεται ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει ουσιαστικά μία περίοδος χάριτος 30 ημερών.

Όπως σημειώνει η UBS, ένα default θα μπορούσε να οδηγήσει στο Grexit, αν και δεν θα έπρεπε. Ο οίκος δίνει πιθανότητες 20-30% στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (από 10-20% προηγουμένως), προβλέποντας ότι το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο εφόσον υπάρξει μια οριστική ρήξη με τους πιστωτές, που θα καταστήσει μια συμφωνία ανέφικτη και θα οδηγήσει την Αθήνα στην αθέτηση των υποχρεώσεών της.