Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ανάμεσα στις οποίες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο και οι προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για μη παρέκκλιση της Αθήνας από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή κατά της Ρωσίας, ξεκινά η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Οι εργασίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχίστουν και αύριο, Μ. Πέμπτη, και σε αυτές θα γίνει επισκόπηση της προόδου και ανάλυση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις για το πρόγραμμα της Αθήνας.

Σήμερα, πρώτη ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τα «αντίμετρα», τα οποία αναμένεται να είναι βελτιωμένα, καθώς στόχος είναι η επίτευξη ελάχιστης συμφωνίας, προκειμένου να ανοίξει η «κάνουλα» της ρευστότητας.

Οι Βρυξέλλες, πάντως, εμφανίζονται πρόθυμες να συνδράμουν στο έργο της επίτευξης ενός μίνιμουμ -έστω- deal, έτσι ώστε να δοθεί μία χρηματοδοτική «ανάσα» στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Βιντερστάιν

«Έχουμε βρει κοινό τόπο στις προβλέψεις για το 2015 - 2016, τα μεγέθη-στόχους για το δημοσιονομικό πακέτο και μεγάλο μέρος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από κύκλους των διαπραγματευτών.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν «η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση» εννοώντας, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι το ένα ή δύο μέτρα κλειδιά, που θα καλύψουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στα σενάρια για το 2015 και το 2016.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ενώ οι συζητήσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Αγκάθι» το ασφαλιστικό

Πέραν των δημοσιονομικών μέτρων τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν στις «βαθιές μεταρρυθμίσεις» που όλοι συμφωνούν ότι έχει ανάγκη η χώρα ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με πρώτη τη φορολογική διοίκηση και ακολούθως τη Δικαιοσύνη.

Ειδικά για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση θέλει χρόνο, προκειμένου όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, να υπάρξει λύση για δεκαετίες κι όχι να αλλάζει καθε ένα ή δύο χρόνια και όλα αυτά απαιτείταια εξανλτητικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος.

Κάτι ανάλογο που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στο εργασιακό ζήτημα.

Από την πλευρά τους οι εταίροι ζητούν να υπάρξουν αποφάσεις τουλάχιστον για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και να μην ανατραπεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, καθώς θα επιβαρυνθεί ο προυπολογισμός ή θα φτάσουν στο σημείο να μην έχουν να καταβάλουν συντάξεις.

Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατούσε τουλάχιστον στο δημοσιονομικό πεδίο, φαίνεται να ξεκαθαρίζει καθώς χθες και σήμερα εργάζονται κανονικά τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Βρυξέλλες εστιάζοντας την προσοχή τους στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που είναι και η «μεγάλη πληγή» της ελληνικής οικονομίας ενώ αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση και τα προτεινόμενα μέτρα παραδόθηκαν κατά τις επαφές Βαρουφάκη με τα στελέχη του ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.