Τα λάθη σε γονικές παροχές και δωρεές που κοστίζουν σε φόρο: Πώς να αποφύγετε τα πρόστιμα με τις σωστές ενέργειες
Προσοχή στις γονικές παροχές
Χιλιάδες γονικές παροχές ακυρώθηκαν από την ΑΑΔΕ. Δείτε τα κρίσιμα λάθη που οδηγούν σε φόρους και πρόστιμα και πώς να τα αποφύγετε.

Τα λάθη που κοστίζουν ακριβά σε γονικές παροχές και δωρεές συνεχίζουν να απασχολούν χιλιάδες φορολογουμένους, καθώς η ΑΑΔΕ έχει ακυρώσει πάνω από 7.000 περιπτώσεις που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Παρά το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτης κατηγορίας, οι έλεγχοι αποκαλύπτουν συνεχώς παραβάσεις που οδηγούν σε βαριά πρόστιμα.
Για το 2025 ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 235 εκατ. ευρώ από την ανωτέρω κατηγορία. Γι' αυτόν τον λόγο βρίσκονται στόχαστρο των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας.
Στις περιπτώσεις αυτές έπρεπε κανονικά να επιβληθεί φόρος 10%. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις εικονικών γονικών παροχών σε πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις για το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.
Για να αποφύγουν λάθη και τις σχετικές φορολογικές επιβαρύνσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πριν προβούν σε γονική παροχή ή δωρεά να γνωρίζουν τα εξής:
Εξαιρούνται από το αφορολόγητο όριο αδέλφια, ανίψια, θείοι και λοιποί συγγενείς. Όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα ή δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με την εφορία και με φόρους και τσουχτερά πρόστιμα.
Η τρέχουσα κατάσταση των γονικών παροχών στην Ελλάδα
Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι γονικές παροχές και δωρεές λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου τα έσοδα από γονικές παροχές και δωρεές διαμορφώθηκαν στα 76,56 εκατ. ευρώ.Για το 2025 ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 235 εκατ. ευρώ από την ανωτέρω κατηγορία. Γι' αυτόν τον λόγο βρίσκονται στόχαστρο των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας.
Τα συχνότερα λάθη που κοστίζουν ακριβά στους φορολογούμενους
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ότι πολλοί φορολογούμενοι προχώρησαν σε γονικές παροχές προς τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, μεταβιβάζοντας χρηματικά ποσά όχι μέσω τραπεζικής μεταφοράς αλλά με μετρητά που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αποδεκτών.Στις περιπτώσεις αυτές έπρεπε κανονικά να επιβληθεί φόρος 10%. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις εικονικών γονικών παροχών σε πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις για το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν λάθη
Για να αποφύγουν λάθη και τις σχετικές φορολογικές επιβαρύνσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πριν προβούν σε γονική παροχή ή δωρεά να γνωρίζουν τα εξής:- Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές και δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της Α΄ κατηγορίας
- Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
- Κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων, η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής
- Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο
Ποιοι δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι γονείς και οι παππούδες που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους για να αποκτήσουν σπίτι δεν πληρώνουν φόρο εάν η γονική παροχή αφορά ποσά έως 800.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο αφορά μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα της πρώτης κατηγορίας: σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς.Εξαιρούνται από το αφορολόγητο όριο αδέλφια, ανίψια, θείοι και λοιποί συγγενείς. Όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα ή δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με την εφορία και με φόρους και τσουχτερά πρόστιμα.