«Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο». Οι παλιοί το ήξεραν: H πρόβλεψη είναι προνόμιο των λίγων και το κέρδος των ελαχίστων. Για όλους τους υπόλοιπους, η ιστορία γράφεται πάντα σε χρόνο παρελθοντικό - συχνά με την πικρία του «αν». Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το καλοκαίρι του 2015, τότε που η Ελλάδα λύγισε: κλειστές τράπεζες, ουρές στα ΑΤΜ, φόβος για Grexit και οι πολίτες να αποσύρουν με αγωνία τα τελευταία τους ευρώ. Η οικονομία πάγωνε. Το Χρηματιστήριο κατέρρεε. Κι όμως, το ίδιο εκείνο Χρηματιστήριο σήμερα καταγράφει τη δυναμικότερη πορεία των τελευταίων 10 -ίσως και 15- ετών. Για όσους παρακολουθούν χρόνια την αγορά, η τρέχουσα εικόνα μοιάζει σχεδόν απίστευτη: ένας ανοδικός κύκλος χωρίς προηγούμενο, που φέρνει μνήμες άλλων εποχών.

Διαβάστε: Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.961,23 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών - Άνοιγμα με οριακή πτώση 0,04%

Όταν η κρίση γίνεται… επένδυση - Από χαμένοι, κερδισμένοι

Τότε, λίγοι τόλμησαν να επενδύσουν. Οι περισσότεροι προστάτευσαν τα χρήματά τους, όχι χωρίς λόγο: ρευστότητα δεν υπήρχε, οι τράπεζες ζητούσαν αναχρηματοδοτήσεις και πολλές εταιρείες έδιναν μάχη επιβίωσης. Το Χρηματιστήριο δεν έμοιαζε με επιλογή, αλλά με ρίσκο στα όρια της παράνοιας.

Όμως, όσοι, κόντρα στο ρεύμα, κράτησαν μετοχές ή επένδυσαν στα χρόνια της κρίσης σήμερα βλέπουν αποδόσεις που προκαλούν ίλιγγο. Δέκα χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, αν κάποιοι επενδυτές είχαν την έμπνευση να αγοράσουν και κράτησαν μέχρι σήμερα τις μετοχές, τώρα μετρούν απίστευτα κέρδη. Σε πολλές, αν προσμετρηθούν τα μερίσματα, το κόστος κτήσης για έναν επενδυτή είναι πλέον αρνητικό.

3.560% η απόδοση της Moda Bagno

Στην κορυφή των αποδόσεων η Moda Bagno, με άνοδο 3.560%, που όμως είχε οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκε να πουλήσει ακίνητο για να πληρώσει τις τράπεζες. Η Profile έχει άνοδο 3.443%, η Ακρίτας 2.557%, με γνωστά τα οικονομικά της προβλήματα. Η Quest έχει άνοδο 1.828% και η Alumil 1.654%, με επίσης γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε στο παρελθόν. Η ΕΚΤΕΡ έχει άνοδο 1.524%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1.517%, η Παπουτσάνης 1.101%, η Κρι-Κρι 999%, η Metlen 851%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 769%, η Βιοκαρπέτ 674%, η Δομική Κρήτης 623%, με επίσης γνωστά τα οικονομικά της προβλήματα, η Κτήμα Λαζαρίδη 617%, η Εβροφάρμα 600%, η Mermeren 571%, η Aktor 566%, η Medicon 539%, η Avax 505% και η AS Company 577%. Επίσης, η Ιντρακόμ 406%, η Autohellas 355%, το Jumbo 349%, ο Σαράντης 306%, η ΔΕΗ 292%, ο ΟΛΠ 283%, η Motor Oil 215%, η Βιοχάλκο 206% και η Coca-Cola 146%. Η τελευταία σημειώνεται πως, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχε βρεθεί να κάνει πράξεις ακόμα και κάτω από τα 18 ευρώ...

Οι μετοχές με την ελάχιστη απόδοση

Υπάρχουν επίσης κάποιες μετοχές με ελάχιστη απόδοση. Η MIG έχει άνοδο 13%, όλα αυτά τα χρόνια η ΕΥΔΑΠ 19% και η ΕΥΑΘ 36%. Δέκα χρόνια μετά, το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του κίνηση, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ με αναφορά στο μακρινό 2010 (πάνω από 15ετία), ξεπερνώντας τις 1.900 μονάδες και βλέποντας εφικτή την αναμέτρηση με τις 2.000 μονάδες, σημειώνει ο σύμβουλος της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάννας. Η ελληνική οικονομία έχει πάρει επενδυτική βαθμίδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να ενταχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πλατφόρμες του κόσμου, το Euronext, ενόσω «ζεσταίνεται» η επιστροφή του στις ώριμες αγορές, σχολιάζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή, Τάκης Ζαμάνης. Κατά τα άλλα, οι ετήσιες αποδόσεις του Γενικού Δείκτη (+32%) και των τραπεζών (+62%) ξεπερνούν τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων παρατηρητών της ελληνικής αγοράς.

32% άνοδος στις ετήσιες αποδόσεις του Χ.Α.

Δημόσιες προσφορές

Εκτός από όσα επίμονα επισημαίνονται σε σχέση με τις ελπιδοφόρες προοπτικές του ελληνικού αφηγήματος, των θετικών προοπτικών των εταιρειών και των αναφορών στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις, η παρατεταμένη ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών συνυφαίνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις του πρωτοφανούς κύματος δημόσιων προσφορών που εκδηλώνεται ή πρόκειται να εκδηλωθεί σε έξι εισηγμένες εταιρείες: την ΕΧΑΕ, τη Metlen, την Intralot, το Κτήμα Λαζαρίδη, τους Μύλους Κεπενού και την Intertech, με τα δεδομένα κάθε περίπτωσης να είναι διαφορετικά.

Αξίζει, ωστόσο, να σχολιαστούν επιγραμματικά οι τρεις από αυτές:

  • Η Metlen δρομολογεί την εισαγωγή της μετοχής στο LSE, προσβλέποντας σε μια αναβαθμισμένη κεφαλαιοποίηση ενόψει των θετικών προοπτικών για τα μεγέθη της, παραμένοντας πάντως και στο Χ.Α.
  • Η ΕΧΑΕ θα διαχειριστεί τη δημόσια πρόταση που σύντομα θα υποβληθεί από το Euronext (σύμπραξη επτά ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων), με την πρόταση να ενισχύει ήδη την ελκυστικότητα του ελληνικού αφηγήματος και των επενδυτικών επιλογών του Χ.Α., που προοπτικά θα συνυπάρχουν με τις άλλες 1.800 του κορυφαίου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου.
  • Τέλος, η συγχώνευση της Intralot με την αμερικανική Ballys διαμορφώνει την προοπτική σημαντικής αναβάθμισης της παρουσίας της στις ΗΠΑ, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η στρατηγική της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος για τη μεγέθυνση των ελληνικών εταιρειών.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών