Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο, επηρεάζοντας περίπου 35.000 δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Απογευματινής», η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να ανακοινώσει λύση στο πρόβλημα των δανείων περί τα μέσα Ιουλίου δεν υλοποιείται λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος.

Διαβάστε: "Ξεκλειδώνει" η αξιοποίηση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων από ποινικές υποθέσεις - Σκάφη, βίλες και ελικόπτερα φέρνουν χρήμα στα δημόσια ταμεία


Γιατί καθυστερεί η ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο

Ο κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής» αποτελεί βασικό εμπόδιο στην έγκριση της ρύθμισης. Αυτό θα επηρέαζε άμεσα το δημόσιο χρέος και κατ' επέκταση την τσέπη των Ελλήνων φορολογούμενων. Οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχίζονται με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ, η οποία πρέπει να εγκρίνει την τελική απόφαση.

Η διολίσθηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου από το 1,65 στο 1,2 και μέχρι το 0,94, συνδυαστικά με την ωρίμαση των δανείων που χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2009, έχει επιβαρύνει τους δανειολήπτες με βάρος ισοτιμίας περίπου 70% στο κεφάλαιο του αρχικού δανείου.


Τέσσερις κατηγορίες δανειοληπτών με διαφορετικό κούρεμα

Η ρύθμιση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών κατατάσσει τους δανειολήπτες σε τέσσερις κατηγορίες, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το συνολικό κούρεμα στην ισοτιμία κυμαίνεται από 10% έως 25%.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία μέχρι 185.000 ευρώ. Αυτοί οι δανειολήπτες, που θεωρούνται οι ασθενέστεροι οικονομικά, θα λάβουν κούρεμα 25% στην τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ. Το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι σταθερό στο 2,30% για όλη την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία μέχρι 231.250 ευρώ. Το κούρεμα ανέρχεται σε 20% με σταθερό επιτόκιο 2,50%.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν δανειολήπτες με εισόδημα έως 33.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 277.500 ευρώ. Το κούρεμα διαμορφώνεται στο 15% με επιτόκιο 2,70%.

Η τέταρτη κατηγορία δεν προβλέπει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών. Το προβλεπόμενο κούρεμα ανέρχεται σε 10%.


Εθελοντική συμμετοχή και οικονομικές επιπτώσεις

Οι δανειολήπτες θα έχουν δύο επιλογές: την προσφυγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή την επιλογή της νομοθετικής λύσης της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή τους θα είναι εθελοντική.

Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου ανέρχονται περίπου σε 35.000, με δάνεια ύψους 4,5 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους 20.000 δάνεια ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στους servicers.

Η τελική εκτίμηση για το κόστος που θα επιβαρυνθούν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης από το κούρεμα εξαρτάται από τον αριθμό των δανειοληπτών που θα επιλέξουν τη ρύθμιση. Εάν όλοι αποδέχονταν τη λύση της κυβέρνησης, το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ και περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ για τους servicers.