Στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις που έχουν εγκριθεί τους τελευταίους δέκα μήνες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο 8ο InvestGR Forum 2025. Ο ίδιος τόνισε ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως οι μισές από αυτές τις επενδύσεις αφορούν τον κλάδο της βιομηχανίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από τον Αύγουστο του 2024 έχουν εγκριθεί συνολικά 15 στρατηγικές επενδύσεις. Από αυτές, οι επτά αφορούν τη βιομηχανία, με προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ, οι έξι τον τουρισμό, με επενδύσεις που αγγίζουν το 1,45 δισ. ευρώ, ενώ δύο επενδύσεις σχετίζονται με την έρευνα και την τεχνολογία, συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011 και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση αποφασίστηκε η απένταξή τους και η επιστροφή των ενισχύσεων με τόκο. Όπως είπε, η λίστα με τα συγκεκριμένα έργα θα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ, η οποία θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως απτή απόδειξη της κυβερνητικής βούλησης για διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στα πρώτα τρία καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, η οποία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός απάντησε ότι θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς την Τετάρτη 16 Ιουλίου, ώστε να εξεταστεί το θέμα. Όπως ανέφερε, εφόσον αποφασιστεί να δοθεί παράταση, αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα για λόγους διαφάνειας και σαφών όρων για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια, σημειώνοντας τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας από 18% στο 7,9%. Ωστόσο, υπογράμμισε πως το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα της περιόδου ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ζήτημα προς άμεση αντιμετώπιση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, των εξαγωγών, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, του πρωτογενούς τομέα, καθώς και στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων. Χαρακτήρισε αυτή την προσπάθεια ως εθνική υπόθεση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

«Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις η Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά ώστε να είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, επισημαίνοντας όμως ότι απαιτούνται περαιτέρω βήματα. Αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, με την αύξηση δασμών και τον προστατευτισμό να αποτελούν εμπόδια στο εμπόριο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης νέου πακέτου μέτρων που θα ελαφρύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας. Όπως είπε, η σχετική πρόταση είναι ήδη έτοιμη.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διαφάνειας παντού, σε όλους και για όλα, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τονίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται με απόλυτη αυστηρότητα και όπου εντοπίζονται γκρίζες ζώνες να αποκαλύπτονται και να διευκρινίζονται άμεσα.