Αφορολόγητο 800.000 ευρώ: Πώς να μην το χάσετε όταν κάνετε γονική παροχή & δωρεά - Ποιες οι παγίδες
Προσοχή στις γονικές παροχές και δωρεές με μετρητά
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν παγίδες στις γονικές παροχές και τις δωρεές. Πώς να αποφύγετε φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ στις χρηματικές δωρεές.

Το αφορολόγητο 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές κρύβει παγίδες που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ σε φόρους και πρόστιμα. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν χρηματικές γονικές παροχές που δεν πραγματοποιήθηκαν μέσω τραπεζών, παππούδες που βγάζουν από το στρώμα χιλιάδες ευρώ σε μετρητά για να τα χαρίσουν στα εγγόνια τους, αλλά και αδέλφια που ο ένας δωρίζει χρήματα στον άλλο με ενδιάμεσο τον πατέρα ή τη μητέρα τους παρακάμπτοντας τον νόμο για το αφορολόγητο όριο.
Οι φορολογούμενοι που μεταβιβάζουν ακίνητα ή δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή τους συζύγους τους και τους γονείς τους βρίσκονται στο ραντάρ της ΑΑΔΕ. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις έχουν εντοπίσει υποθέσεις γονικών παροχών χρηματικών ποσών που έγιναν με κατάθεση μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και δωρεές χρημάτων σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.
Χιλιάδες υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, με τους φορολογουμένους να αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ που τους έχουν επιβάλει οι φορολογικές αρχές, ζητώντας την ακύρωσή τους.
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση μιας χρηματικής δωρεάς 600.000 ευρώ από τον ένα αδερφό στον άλλο αδερφό με ενδιάμεση τη μητέρα τους. Ο ένας αδερφός δώρισε 599.972 ευρώ στη μητέρα του. Για το ποσό αυτό δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη όπως και από τον γονιό στο παιδί.
Ύστερα από τρεις μήνες η μητέρα με γονική παροχή δώρισε στον άλλο γιο της το ποσό των 600.000 ευρώ χωρίς να καταβάλει φόρο καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Έτσι με ενδιάμεση τη μητέρα τα χρήματα πέρασαν από τον ένα αδερφό στον άλλο αδερφό χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα ευρώ φόρος στην Εφορία.
Ύστερα από τον έλεγχο της υπόθεσης επιβλήθηκε φόρος και πρόστιμο στον αδερφό σχεδόν 180.000 ευρώ, καθώς ο νόμος ορίζει ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ δεν ισχύει στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδερφών, οι οποίες φορολογούνται με συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ.
Οι δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty ενώ σε επόμενη φάση ακολουθεί έλεγχος της συναλλαγής από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος εάν δεν προσκομίσει τα δικαιολογητικά η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό.
Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.
Οι φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν μια χρηματική γονική παροχή θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Στις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών κατά τις οποίες ωφελούνται πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, η Εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών.
Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α κατηγορία δικαιούχων και ότι οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο.
Εάν το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών είναι σύντομο (όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών) χτυπάει καμπανάκι ελέγχου.
Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Για τον λόγο αυτό όσοι δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να ελέγχουν τα εισοδήματά τους και συγκεκριμένα εάν μπορούν να καλύψουν τη δωρεά ή γονική παροχή.
Σε περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη χρήση του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής από το τέκνο και όχι από το τρίτο πρόσωπο αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Στην περίπτωση που αποδεικνύεται η χρήση του χρηματικού ποσού από το τρίτο πρόσωπο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.
Στο ραντάρ της ΑΑΔΕ οι γονικές παροχές
Οι φορολογούμενοι που μεταβιβάζουν ακίνητα ή δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή τους συζύγους τους και τους γονείς τους βρίσκονται στο ραντάρ της ΑΑΔΕ. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις έχουν εντοπίσει υποθέσεις γονικών παροχών χρηματικών ποσών που έγιναν με κατάθεση μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και δωρεές χρημάτων σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.Χιλιάδες υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, με τους φορολογουμένους να αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ που τους έχουν επιβάλει οι φορολογικές αρχές, ζητώντας την ακύρωσή τους.
Χαρακτηριστική υπόθεση παράκαμψης του αφορολόγητου
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση μιας χρηματικής δωρεάς 600.000 ευρώ από τον ένα αδερφό στον άλλο αδερφό με ενδιάμεση τη μητέρα τους. Ο ένας αδερφός δώρισε 599.972 ευρώ στη μητέρα του. Για το ποσό αυτό δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη όπως και από τον γονιό στο παιδί.Ύστερα από τρεις μήνες η μητέρα με γονική παροχή δώρισε στον άλλο γιο της το ποσό των 600.000 ευρώ χωρίς να καταβάλει φόρο καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Έτσι με ενδιάμεση τη μητέρα τα χρήματα πέρασαν από τον ένα αδερφό στον άλλο αδερφό χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα ευρώ φόρος στην Εφορία.
Ύστερα από τον έλεγχο της υπόθεσης επιβλήθηκε φόρος και πρόστιμο στον αδερφό σχεδόν 180.000 ευρώ, καθώς ο νόμος ορίζει ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ δεν ισχύει στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδερφών, οι οποίες φορολογούνται με συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ.
Πώς λειτουργεί ο έλεγχος των γονικών παροχών
Οι δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty ενώ σε επόμενη φάση ακολουθεί έλεγχος της συναλλαγής από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος εάν δεν προσκομίσει τα δικαιολογητικά η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό.Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αφορολόγητο 800.000 ευρώ
Οι φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν μια χρηματική γονική παροχή θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:- Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της Α κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς)
- Εξαιρούνται αδέλφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς από το αφορολόγητο όριο
- Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
- Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο
- Το ίδιο ισχύει όταν ο γονιός καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού
Παγίδες στις διαδοχικές δωρεές
Στις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών κατά τις οποίες ωφελούνται πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, η Εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών.Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α κατηγορία δικαιούχων και ότι οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο.
Εάν το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών είναι σύντομο (όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών) χτυπάει καμπανάκι ελέγχου.
Έλεγχος του πόθεν έσχες και κοινοί λογαριασμοί
Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Για τον λόγο αυτό όσοι δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να ελέγχουν τα εισοδήματά τους και συγκεκριμένα εάν μπορούν να καλύψουν τη δωρεά ή γονική παροχή.Σε περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη χρήση του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής από το τέκνο και όχι από το τρίτο πρόσωπο αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Στην περίπτωση που αποδεικνύεται η χρήση του χρηματικού ποσού από το τρίτο πρόσωπο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.