Eurostat: Στο 3,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Έβδομη θέση στην Ευρώπη
Έναντι 3,3% τον Μάιο
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υψηλότερο πληθωρισμό, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση

Τον Ιούνιο του 2025 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ενισχύθηκε στο 3,6% σε ετήσια βάση, αυξημένος από 3,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat. Η χώρα κατατάσσεται πλέον στην έβδομη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ με τον υψηλότερο πληθωρισμό, μετά τη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Λετονία. Στο σύνολο της ΕΕ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 22 χώρες, ενώ μειώθηκε σε πέντε.
Διαβάστε: Σκέρτσος: Η ελληνική οικονομία δείχνει ισχυρή ανάκαμψη μετά την κρίση - Είμαστε στον σωστό δρόμο
Οι χαμηλότερες τιμές πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (0,5%), τη Γαλλία (0,9%) και την Ιρλανδία (1,6%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), την Εσθονία (5,2%), την Ουγγαρία και τη Σλοβακία (4,6%). Η κυριότερη πηγή αύξησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν οι υπηρεσίες (με συμβολή 1,51 ποσοστιαίων μονάδων), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό (0,59 π.μ.), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (0,13 π.μ.) και την ενέργεια, η οποία είχε αρνητική επίδραση (-0,25 π.μ.). Μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (4,6%), τις υπηρεσίες (3,3%) και τα επεξεργασμένα τρόφιμα/αλκοολούχα/καπνικά (2,6%), ενώ η ενέργεια σημείωσε μείωση κατά 2,6%.
Διαβάστε: Σκέρτσος: Η ελληνική οικονομία δείχνει ισχυρή ανάκαμψη μετά την κρίση - Είμαστε στον σωστό δρόμο
Eurostat: Έφτασε το 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 2% από 1,9% τον Μάιο, παραμένοντας κοντά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024, όπου ο πληθωρισμός ήταν 2,5%, καταγράφεται μικρή υποχώρηση. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, διαμορφώθηκε επίσης στο 2,3%, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Στο σύνολο της ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 2,3% τον Ιούνιο, αυξημένος από 2,2% τον Μάιο, αλλά μειωμένος από 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Οι χαμηλότερες τιμές πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (0,5%), τη Γαλλία (0,9%) και την Ιρλανδία (1,6%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), την Εσθονία (5,2%), την Ουγγαρία και τη Σλοβακία (4,6%). Η κυριότερη πηγή αύξησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν οι υπηρεσίες (με συμβολή 1,51 ποσοστιαίων μονάδων), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό (0,59 π.μ.), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (0,13 π.μ.) και την ενέργεια, η οποία είχε αρνητική επίδραση (-0,25 π.μ.). Μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (4,6%), τις υπηρεσίες (3,3%) και τα επεξεργασμένα τρόφιμα/αλκοολούχα/καπνικά (2,6%), ενώ η ενέργεια σημείωσε μείωση κατά 2,6%.