Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Σεπτέμβριο
Ακρίβεια στο ρεύμα από 1η Σεπτεμβρίου
Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος έρχονται τον Σεπτέμβριο λόγω των διασυνδέσεων Κρήτης με Αττική και Κύπρο. Όλες οι λεπτομέρειες για τις νέες χρεώσεις

Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα κάτω του 1% για τους οικιακούς καταναλωτές. Οι αυξήσεις οφείλονται στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και στη διασύνδεση Κρήτης με Κύπρου που παραμένει μετέωρη.
Διαβάστε: Λιμάνια: Αύξηση 12% στην επιβατική κίνηση τον Ιούλιο 2025
Ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε πριν από τρεις ημέρες στη ΡΑΑΕΥ προς έγκριση την εισήγησή του για τις μοναδιαίες χρεώσεις ανά κατηγορία καταναλωτών προς ανάκτηση των δαπανών που η αρμόδια αρχή έχει ήδη εγκρίνει για τις δύο διασυνδέσεις.
Η ΡΑΑΕΥ έχει εγκρίνει ανάκτηση δαπανών για το 2025 ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης με Αττική και συνολικά 14,6 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης με Κύπρου. Από το ποσό αυτό, τα 7,3 εκατ. θα ανακτηθούν μέσω των λογαριασμών ρεύματος φέτος και τα υπόλοιπα το 2026.
Το κόστος έχει επιμεριστεί από τον ΑΔΜΗΕ στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, μεταφέροντας τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο.
Βάσει της σχετικής εισήγησης προς τη ΡΑΑΕΥ, η μοναδιαία χρέωση ενέργειας για τις καταναλώσεις χαμηλής τάσης αναπροσαρμόζεται σε 1,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 0,887 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ο ΑΔΜΗΕ εισηγείται αναπροσαρμογή στις χρεώσεις από 1ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ανακτηθεί το σύνολο των προς ανάκτηση δαπανών μέχρι το τέλος του έτους. Η ΡΑΑΕΥ εξετάζει το ενδεχόμενο επιμερισμού του ποσού σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πέραν του 2025, προκειμένου να μετριάσει την επιβάρυνση για τους καταναλωτές.
Οριστικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα ληφθούν στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ την ερχόμενη εβδομάδα.
Σήμερα αναμένεται να επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη των εμπλεκόμενων μερών για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με Κύπρου, υπό την προεδρία της Κομισιόν. Η προηγούμενη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης κατέληξε αναποτελεσματική.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου από την περασμένη εβδομάδα τις διευκρινίσεις που ζήτησε για την τεκμηρίωση των δαπανών που καλείται να εγκρίνει.
Οι βασικές δεσμεύσεις για τη διασύνδεση περιλαμβάνουν:
· Έγκριση δαπανών 25 εκατ. κατ' έτος για τα πέντε έτη κατασκευής του έργου
· Κάλυψη του ποσού από τα έσοδα ρύπων για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές
· Έγκριση μηχανισμού χρεώσεων με ταυτόχρονη πίστωση από έσοδα ρύπων
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με την προσδοκία ότι θα βγει «λευκός καπνός» και το έργο θα ξεμπλοκάρει ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος. Η έγκριση της σχετικής απόφασης από πλευράς της ΡΑΕΚ θα εξομαλύνει τις πληρωμές του ΑΔΜΗΕ προς τη Nexans και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής του καλωδίου.
Η τύχη του έργου θα κριθεί οριστικά από την επίλυση του γεωπολιτικού ζητήματος που κρατάει «παγωμένες» τις απαραίτητες έρευνες βυθού για την πόντιση του καλωδίου.
Διαβάστε: Λιμάνια: Αύξηση 12% στην επιβατική κίνηση τον Ιούλιο 2025
Οι νέες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Σεπτέμβριο
Ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε πριν από τρεις ημέρες στη ΡΑΑΕΥ προς έγκριση την εισήγησή του για τις μοναδιαίες χρεώσεις ανά κατηγορία καταναλωτών προς ανάκτηση των δαπανών που η αρμόδια αρχή έχει ήδη εγκρίνει για τις δύο διασυνδέσεις.Η ΡΑΑΕΥ έχει εγκρίνει ανάκτηση δαπανών για το 2025 ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης με Αττική και συνολικά 14,6 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης με Κύπρου. Από το ποσό αυτό, τα 7,3 εκατ. θα ανακτηθούν μέσω των λογαριασμών ρεύματος φέτος και τα υπόλοιπα το 2026.
Ποιους επηρεάζουν περισσότερο οι αυξήσεις στο ρεύμα
Το κόστος έχει επιμεριστεί από τον ΑΔΜΗΕ στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, μεταφέροντας τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο.Βάσει της σχετικής εισήγησης προς τη ΡΑΑΕΥ, η μοναδιαία χρέωση ενέργειας για τις καταναλώσεις χαμηλής τάσης αναπροσαρμόζεται σε 1,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 0,887 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αυξήσεων
Ο ΑΔΜΗΕ εισηγείται αναπροσαρμογή στις χρεώσεις από 1ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ανακτηθεί το σύνολο των προς ανάκτηση δαπανών μέχρι το τέλος του έτους. Η ΡΑΑΕΥ εξετάζει το ενδεχόμενο επιμερισμού του ποσού σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πέραν του 2025, προκειμένου να μετριάσει την επιβάρυνση για τους καταναλωτές.Οριστικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα ληφθούν στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ την ερχόμενη εβδομάδα.
Η κατάσταση με τη διασύνδεση Κρήτης με Κύπρου
Σήμερα αναμένεται να επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη των εμπλεκόμενων μερών για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με Κύπρου, υπό την προεδρία της Κομισιόν. Η προηγούμενη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης κατέληξε αναποτελεσματική.Ο ΑΔΜΗΕ έχει αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου από την περασμένη εβδομάδα τις διευκρινίσεις που ζήτησε για την τεκμηρίωση των δαπανών που καλείται να εγκρίνει.
Οι βασικές δεσμεύσεις για τη διασύνδεση περιλαμβάνουν:
· Έγκριση δαπανών 25 εκατ. κατ' έτος για τα πέντε έτη κατασκευής του έργου
· Κάλυψη του ποσού από τα έσοδα ρύπων για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές
· Έγκριση μηχανισμού χρεώσεων με ταυτόχρονη πίστωση από έσοδα ρύπων
Προκλήσεις και προοπτικές για το έργο
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με την προσδοκία ότι θα βγει «λευκός καπνός» και το έργο θα ξεμπλοκάρει ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος. Η έγκριση της σχετικής απόφασης από πλευράς της ΡΑΕΚ θα εξομαλύνει τις πληρωμές του ΑΔΜΗΕ προς τη Nexans και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής του καλωδίου.Η τύχη του έργου θα κριθεί οριστικά από την επίλυση του γεωπολιτικού ζητήματος που κρατάει «παγωμένες» τις απαραίτητες έρευνες βυθού για την πόντιση του καλωδίου.