Τουρισμός: Ελληνική γεύση και αθλητική εμπειρία τα πιο δυνατά "χαρτιά" στην ανανεωμένη ατζέντα της Όλγας Κεφαλογιάννη
Νέα ατζέντα στο υπουργείο
Από την υποβρύχια κολύμβηση μέχρι το ελληνικό πρωινό. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις, τα έργα, οι πλατφόρμες και οι ανανεωμένες δράσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Τουρισμού για να κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό το σύνολο της ελληνικής εμπειρίας
Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας τόπος που επισκέπτεσαι. Είναι μια εμπειρία που ζεις με όλες σου τις αισθήσεις. Με αυτό το σλόγκαν, το υπουργείο Τουρισμού προχωρά σε νέες στοχευμένες παρεμβάσεις και έργα ανάπτυξης σε δύο τομείς-κλειδιά που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: τη γαστρονομία και τον αθλητισμό. Ηδη, τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη του το επιτελείο του υπουργείου είναι πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών που επιλέγουν τη χώρα μας για αθλητικό τουρισμό, επιβεβαιώνοντας πως ο σύγχρονος ταξιδιώτης επιλέγει το fitness αντι της νυχτερινής διασκέδασης.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι προοπτικές για να γίνει η Ελλάδα σημαντική «οικοδέσποινα» στις πιο επιδραστικές αθλητικές διοργανώσεις. Αλλωστε, δεν ήρθε τυχαία το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν πριν από ένα μήνα η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Ισίδωρος Κούβελος. Είναι μάλιστα, η πρώτη φορά που υπάρχει ένας θεσμικός συντονισμός των δύο πλευρών, με σκοπό την αξιοποίηση του αθλητικού τουρισμού. Το μήνυμα της κίνησης αυτής είναι ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, μέσα από την προώθηση αθλητικών διοργανώσεων και τη φιλοξενία αθλητών, γεγονός που θα ενισχύσει τη διάδοση λιγότερο διαδεδομένων αθλημάτων (βλ. ιστιοπλοΐα, κανο-καγιάκ, αναρρίχηση) σε διαφορετικές περιφέρειες αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός στο επίκεντρο της ατζέντας της Όλγας Κεφαλογιάννη
Στα πιο σημαντικά έργα που έχει αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι οι ενισχύσεις του Καταδυτικού Τουρισμού. Μεταξύ των δικαιούχων είναι φορείς διαχείρισης καταδυτικών πάρκων, αλιευτικοί συνεταιρισμοί, πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής όπως καταδυτικά κέντρα, σχολές υποβρύχιας κολύμβησης κ.α. Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται οι μελέτες, οι κατασκευές για επέκταση ή εκσυγχρονισμό των απαιτούμενων εγκαταστάσεων αλλά και η απόκτηση ηλεκτρικών σκαφών για τη μετακίνηση εργαζομένων και πελατών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε νησιά ιδανικά για καταδύσεις (Αλόννησος, Σαντορίνη, Κρήτη) που διαθέτουν ένα πλούσιο υποβρύχιο κόσμο και ναυάγια προς εξερεύνηση.
Νέο εθνικό δίκτυο αγροτουρισμού και γαστρονομίας
Η γαστρονομία και η οινική παράδοση είναι οι δύο βασικοί άξονες της νέας στρατηγικής του υπουργείου για την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με γνώμονα τη βιωσιμότητα των προορισμών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Ηδη, σε ενεργοποίηση μπαίνουν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Αγροτουρισμού και Γαστρονομίας (Agri-Food, Gastronomy and Tourism Interconnection System – AGTIS), που θα υποστηρίζεται από ψηφιακή πλατφόρμα και θα συνδέει τους ταξιδιώτες με τους παραγωγούς, τις τοπικές αγορές και τις γαστρονομικές εμπειρίες (βλ. επισκέψιμα οινοποιεία, τυροκομεία, ζυθοποιεία, κ.ο.κ.). Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη των σεφ ως οι νέοι πρεσβευτές των ελληνικών τουριστικών προορισμών, προώθηση του street food και στοχευμένη προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη, θα προωθούνται πιστοποιήσεις για επιχειρήσεις αγροτουρισμού και οινοτουρισμού, γεγονός που θα ενισχύσει το σύνολο της βιωματικής εμπειρίας.
Ελληνικό πρωινό: Μία υπογραφή για τη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού
Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει η καινοτόμα δράση του Ξενοδοχειακού Ελληνικού Επιμελητηρίου «Ελληνικό Πρωινό» που βάζει τη δική του υπογραφή στη γαστρονομική εμπειρία που συνδέεται βαθιά με τις τοπικές γεύσεις και το πνεύμα της ελληνικής φιλοξενίας. Οπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός η φιλοξενία δημιουργεί αξία και για την οικονομία. Μάλιστα, όπως τονίζει, πάνω από το ¼ των ξενοδοχείων έχει αγκαλιάσει τη δράση «Ελληνικό Πρωινό», συνδέοντας έτσι τον ξενοδοχειακό κλάδο με τον πρωτογενή τομέα και αναδεικνύοντας την ελληνική γαστρονομία.