Πτώση στις καθημερινές δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία της Plum, της έξυπνης εφαρμογής διαχείρισης χρημάτων. Η ελληνική αγορά κινείται μέσα στο αίσθημα της επιφυλακής, με τα στοιχεία του Ιουνίου να δείχνουν πως, η μέση δαπάνη μειώθηκε αισθητά σε βασικές κατηγορίες εξόδων, ακολουθώντας μια ευρύτερη τάση περιορισμού και αλλαγής προτεραιοτήτων ενόψει καλοκαιριού.

Διαβάστε: Η σχέση μας με το χρήμα ανάγεται στην παιδική ηλικία - Πώς μπορούμε να διορθώσουμε τις τοξικές συνήθειες δαπανών

Πτώση δαπανών: Τί "έκοψαν" οι καταναλωτές

Συγκεκριμένα, τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις (σε σύγκριση με τον Μάιο) σημείωσαν οι κατηγορίες Προσωπικής Φροντίδας και Γυμναστικής (-50%), Εστίασης (-50%) και Ένδυσης και Αξεσουάρ (-45%), καταδεικνύοντας καθαρά την απομάκρυνση από προαιρετικές δαπάνες. Επίσης, σημαντική ήταν και η μείωση στους Λογαριασμούς (-41%). Ηπιότερες πτωτικές τάσεις κατέγραψαν κατηγορίες όπως, Σούπερ Μάρκετ (-4%) και Μεταφορές (-23%).

Να σημειωθεί ότι, η συνολική εικόνα αποτυπώνει μια ευρύτερη προσπάθεια των νοικοκυριών να περιορίσουν τον προϋπολογισμό τους. Η εικόνα αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενδέχεται να αποτυπώνει μια στρατηγική παύση: πολλοί καταναλωτές φαίνεται να περιμένουν τις θερινές εκπτώσεις, να μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση ή να βάζουν στην άκρη χρήματα για τις διακοπές. Καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί, ορισμένες μειώσεις στις δαπάνες ενδέχεται να αντανακλούν την αποκλιμάκωση των τιμών. Ωστόσο, η σταθερή υποχώρηση της κατανάλωσης αναδεικνύει και μια πιο συνειδητή, προσεκτική στάση των καταναλωτών απέναντι στον προϋπολογισμό τους.

Τα ευρήματα προέρχονται από το μηνιαίο report Money Unwrapped της Plum, το οποίο αναλύει τις μεταβολές στη μέση δαπάνη ανά χρήστη με βάση πραγματικές συναλλαγές σε επιλεγμένες κατηγορίες.


"Κομμένα" τα ταξί και το φαγητό σε εστιατόρια

Παράλληλα, ένα από τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα στα δεδομένα είναι η σταθερή μείωση στη δαπάνη για Έξοδο και Εστίαση, η οποία υποχώρησε κατά -50% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταγράφει πλέον πέντε συνεχόμενους μήνες πτώσης, υποδεικνύοντας ότι τα γεύματα εκτός σπιτιού ίσως είναι από τις πρώτες πολυτέλειες που εγκαταλείπονται όταν εντείνεται η πίεση.

«Η έξοδος για φαγητό είναι συχνά ο πρώτος τομέας όπου αντικατοπτρίζεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη», εξηγεί η Μαίριλυ Μητροπούλου, Marketing Manager Ελλάδας της Plum. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια στροφή σε πιο συντηρητικές συμπεριφορές: οι άνθρωποι αφήνουν τις κρατήσεις σε εστιατόρια για σπιτικά γεύματα, τα ταξί για περπάτημα και τις συνδρομές για αποταμίευση».

Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι δαπάνες για Διασκέδαση (-14%) και Προσωπική Φροντίδα (-50%), παρά τα εποχικά υψηλά που είχαν καταγραφεί την άνοιξη.


Πτώση δαπανών ακόμη και σε βασικές κατηγορίες

Σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους, όπου οι περικοπές αφορούσαν κυρίως μη αναγκαίες δαπάνες, τα στοιχεία της Plum για τον Ιούνιο δείχνουν ξεκάθαρα πως ακόμη και βασικές κατηγορίες όπως σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί και μεταφορές πλήττονται. Οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να κάνουν επαναξιολόγηση ακόμη και των καθημερινών τους συνηθειών, σύμφωνα με την εταιρεία. «Οι χρήστες της Plum διαμορφώνουν νέες συνήθειες, απομακρύνονται από την ασυνείδητη, μηχανική κατανάλωση και σκέφτονται πιο συνειδητά τι έχει πραγματική αξία», προσθέτει η Μητροπούλου. «Αυτό αντανακλά όχι μόνο την οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και μια αυξανόμενη οικονομική επίγνωση».

Τονίζεται ότι, όσο τα νοικοκυριά γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικά σχετικά με το πού κατευθύνουν τα χρήματά τους, όπως επισημαίνεται, οι χαμηλού ρίσκου επιλογές με σταθερή απόδοση κερδίζουν έδαφος.