Σχέδιο μαζικών διασταυρώσεων θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επιστρατεύοντας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όλα τα σύγχρονα ψηφιακά «όπλα», όπως αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι, big data, τεχνητή νοημοσύνη και διαλειτουργικότητα με τράπεζες, πλατφόρμες και φορείς του εξωτερικού.

Στόχος, ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι, με τους ελέγχους να καλύπτουν κάθε ύποπτη συναλλαγή σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν βραχυχρόνιες μισθώσεις, αδήλωτα ενοίκια, μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και δαπανών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με αναντιστοιχία κρατήσεων και δηλώσεων, μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ παρά την ύπαρξη δραστηριότητας και επιδοτήσεις από το «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό των κρυφών εισοδημάτων

Ειδικότερα, με βάση τον προγραμματισμό, στο στόχαστρο μπαίνουν:

● Φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα στη περιοχή των 10.000-20.000 ευρώ αλλά οι δαπάνες διαβίωσης είναι αισθητά υψηλότερες μέσω διασταυρώσεων στοιχείων για λογαριασμούς και κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.
● Ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) και αν τα καταλύματα είναι καταχωρημένα στο σχετικό μητρώο. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις όπως ανάρτηση χωρίς ΑΜΑ ή Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στην εφορία για επιβολή προστίμων και φόρων. Η διασταύρωση θα γίνεται με δεδομένα από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογράψει η ΑΑΔΕ.
● Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με αναντιστοιχία κρατήσεων και δηλώσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των δηλώσεων και η καταβολή των αντίστοιχων φόρων.
● Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα από το εξωτερικό με διασταύρωση τουλάχιστον του 10% των εισερχόμενων πληροφοριών για τόκους και εισοδήματα από αλλοδαπές Αρχές, μέσω του πλαισίου Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας.
● Εργοδότες με διαφορετικές δηλώσεις στην εφορία και στον ΕΦΚΑ.
● Επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά είχαν ενεργή οικονομική δραστηριότητα.
● Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που τα τελευταία δύο χρόνια δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το ύψος των τεκμηρίων. Στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτα όσοι αμφισβήτησαν το ελάχιστο εισόδημα για το 2024, ενώ από το φθινόπωρο οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε όσους καταθέσουν αντίστοιχα αιτήματα για τη χρήση του 2025. Πέρυσι μόλις 1.037 επαγγελματίες επέλεξαν να αμφισβητήσουν το νέο σύστημα και να μπουν σε διαδικασία τακτικού ελέγχου για να αποδείξουν ότι αδικούνται.
● Φορολογούμενοι με αναδρομικά ποσά από αποδοχές ή συντάξεις. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται αναδρομικά αποδοχών και συντάξεων που είτε δεν δηλώθηκαν είτε δηλώθηκαν με αποκλίσεις. Αν και οι σχετικοί κωδικοί στο Ε1 είναι προσυμπληρωμένοι, χιλιάδες φορολογούμενοι -κυρίως συνταξιούχοι- βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους για ποσά που είτε αγνοούσαν είτε δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως να δηλώσουν.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την έκδοση 10.000 πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου, κατόπιν διασταυρώσεων, για περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ελλιπείς δηλώσεις εισοδήματος. Οι φόροι θα υπολογιστούν κατ’ εκτίμηση και θα ακολουθήσουν αναφορές για την έκδοση πράξεων εκτιμώμενου φόρου.