Οι τιμές στην Ελλάδα δεν θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλές σε σύγκριση με άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, ωστόσο το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στους χαμηλούς μισθούς. Αυτό επιβεβαιώνεται από μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Deutsche Bank, που ανέλυσε τα επίπεδα τιμών και εισοδημάτων σε 69 μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας τα δεδομένα με αυτά του 2012 και του 2020.

Όσον αφορά τις αποδοχές, ο μέσος μισθός μετά φόρων στην Αθήνα εκτιμάται σε περίπου 1.141 δολάρια (περίπου 1.000 ευρώ), κατατάσσοντας την 56η μεταξύ των πόλεων της μελέτης και ως την πόλη με τον χαμηλότερο μέσο μισθό στην Ευρώπη. Η Λισαβόνα, για παράδειγμα, έχει μέσο μισθό 22,4% υψηλότερο. Αν και μέσα στην τελευταία πενταετία ο μέσος μισθός στην Αθήνα αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%, εξακολουθεί να αντιστοιχεί μόλις στο 22% του μισθού στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί σημείο αναφοράς.

Στον τομέα της στέγης, η Αθήνα παρουσιάζει σχετικά χαμηλό κόστος: το τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο κοστίζει περίπου 3.766 δολάρια, κατατάσσοντας την 52η διεθνώς και μόλις στο 20% του κόστους στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 92% από το 2020, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις παγκοσμίως. Όσον αφορά τα ενοίκια, το μέσο κόστος για ένα διαμέρισμα τριών δωματίων στο κέντρο είναι 1.180 δολάρια, θέση που καταλαμβάνει την 59η, με αύξηση 48,3% την τελευταία πενταετία, αλλά παραμένει μόλις στο 14% του αντίστοιχου κόστους στη Νέα Υόρκη. Μετά την αφαίρεση του ενοικίου, το διαθέσιμο εισόδημα για δύο εργαζόμενους εκτιμάται στα 1.101 δολάρια, θέση που φέρνει την Αθήνα στην 52η θέση παγκοσμίως, στο 60% του εισοδήματος στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε στην iapogevmatini.gr