Τη στρόφιγγα και προς τις ΜμΕ έχουν ανοίξει οι τράπεζες, με την υψηλή πιστωτική επέκταση να μην περιορίζεται πλέον μόνο στις μεγάλες, αλλά να διαχέεται και στις μεσαίες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, που αυξάνουν τα μερίδιά τους στην πίτα των χρηματοδοτήσεων. Τα στοιχεία α' εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έδειξαν ότι οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ.: πρόκειται για νέα δάνεια που αφορούν επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ) «έτρεξαν» με ρυθμό κοντά στο 16%, αγγίζοντας το 1,21 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ρυθμό αύξησης αντίστοιχο με αυτόν της πιστωτικής επέκτασης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, και μάλιστα από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη.

Διαβάστε: Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντυπωσιακή πρεμιέρα της Metlen στο Λονδίνο & νέα ιστορικά υψηλά για την Alter Ego

Όπως προκύπτει από δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΚΤ τον Ιούνιο, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα για δάνεια προς επιχειρήσεις ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη, στο 16,6%. Το ποσοστό αυτό είναι εξαπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις για το σύνολο της ευρωζώνης (2,7%). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με ετήσιο ρυθμό αύξησης 19,2%, στη δεύτερη η Ελλάδα με 16,6%, στην τρίτη η Κροατία με 12,2%, στην τέταρτη θέση η Εσθονία με 11,2% και στην πέμπτη η Ολλανδία με 10,7%.

Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν Λουξεμβούργο (-5,2%), Γερμανία (0,3%), Ιταλία (0,4%) και Φινλανδία (0,7%). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη όσον αφορά τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, με ετήσια αύξηση 11,1%. Στην ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%. Προηγούνται η Κροατία με 13,3% και η Εσθονία με 11,8%, έναντι μέσου όρου 2,9% στην ευρωζώνη. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Φινλανδία (0,5%), Αυστρία (1,0%), Ιταλία (1,4%) και Γερμανία (2,0%). Μεγάλος αρωγός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τον Σεπτέμβριο το επιτυχημένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ (III) για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων και κεφαλαίων κίνησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα είναι ενισχυμένο κατά 780 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση κεφαλαίων από τις τράπεζες θα ανεβάσει συνολικά τον προϋπολογισμό του στα 3,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, παράλληλα με το σκέλος των δανείων του ΤΕΠΙΧ III, «τρέχει» και το σκέλος των επιδοτήσεων, διαμορφώνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τις ΜμΕ στο 3%-4%.

Από την ίδρυσή της η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) έχει χορηγήσει μέσω διαφόρων προγραμμάτων 127.133 επιχειρηματικά δάνεια σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, με το συνολικό ποσό των δανείων αυτών να προσεγγίζει τα 18 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είχε εκταμιεύσει μέχρι το τέλος του α' τριμήνου 3.549 δάνεια, ύψους 780.218.380 ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ (Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής), από τη συνολική αξία των εκταμιευμένων νέων δανείων το 2024 το μεγαλύτερο μερίδιο (δάνεια 8,5 δισ. ευρώ) κατευθύνθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι μεσαίου μεγέθους και οι μικρές επιχειρήσεις έλαβαν 3,2 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Οσον αφορά το πλήθος δανείων, πάνω από το ήμισυ αναλογούσε στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης αναλογούσε σε 45% της αξίας των εκταμιεύσεων, με τις μικρές επιχειρήσεις να εμφανίζουν ελαφρώς υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης αναλογικά με το σύνολο της δανειοδότησής τους.


Δημοσιεύτηκε στο Money Pro των Παραπολιτικών