Μία αποτίμηση της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα η Ρωσία επιχειρεί το έγκυρο think tank Bruegel με τελευταία ανάλυσή του. Βάζοντας κάτω τα νούμερα του Greek Stream, οι αναλυτές του οργανισμού καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επίδρασή του στην ελληνική οικονομία θα είναι αρκετά περιορισμένη.


Ο Πούτιν εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη μεταφορά φυσικού αερίου. Και πρόσθεσε ότι η Αθήνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά για να αποπληρώσει το χρέος της.

Το Bruegel επιχειρεί μία αποτίμηση αυτής της συνεργασίας.

Ξεκινά από τη διαπίστωση ότι ο Turkish Stream θα έχει χωρητικότητα 63 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο (bcm/y). Με δεδομένο ότι 14 14 bcm/y θα προορίζονται αποκλειστικά για την τουρκική αγορά, η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να μεταφερθεί μέσω Ελλάδας είναι 49 bcm/y. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σλοβακία χρεώνει για τη μεταφορά περίπου 7,8 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα, η Ελλάδα θα μπορούσε αντίστοιχα να κερδίσει 380 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Για να υπολογίσει την επίδραση στην ελληνική αγορά εργασίας, το Bruegel επισημαίνει ότι η Trans Adriatic Pipeline AG, η εταιρία που δουλεύει στο παρόμοιο project του TAP προβλέπει –αισιόδοξα- τη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας που σχετίζονται άμεσα με το έργο καθώς και άλλων 10.000 περιφερειακών θέσεων στην Ελλάδα. «Αυτά τα νούμερα υποδηλώνουν περιορισμένη επίδραση των projects αυτών στην ελληνική αγορά απασχόλησης», είναι το σχόλιο των αναλυτών.


Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ελπίδες για έκπτωση 10% στις τιμές του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου, το Bruegel υπολογίζει ότι σε αυτή την περίπτωση θα εξοικονομούνταν 100 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζοντας τη ρωσική βοήθεια των 480 εκατ. ευρώ σε βάση net present value, το Bruegel καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πακέτο αυτό αξίζει 4,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η ρωσική βοήθεια δεν συγκρίνεται με το δεύτερο πακέτο διάσωσης που συμφώνησε η Αθήνα με τους Ευρωπαίους το 2012, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 164,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014.

Και μπροστά στις ετήσιες κρατικές δαπάνες των 107 δισ. ευρώ, το ρωσικό πακέτο είναι μόλις το 0,5%.
«Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η συνολική επίδραση του Turkish Stream στην ελληνική οικονομία θα είναι αρκετά περιορισμένη σε μακροοικονομικούς όρους. Με άλλα λόγια, η ρωσο-ελληνική ενεργειακή συνεργασία ίσως να έχει μία επίδραση στις πολιτικές και γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο παικτών (και σε εκείνες άλλων χωρών), αλλά σίγουρα δεν θα έχει μια άμεση δομική επίδραση στην ελληνική οικονομία», καταλήγει η ανάλυση.