Πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αύξηση των ταξιδιών των Ελλήνων προς το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στην έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence με τίτλο «Εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από Ελλάδα, 2023-2024» αναφέρεται ότι το 2024 οι Έλληνες ταξίδεψαν περισσότερο στο εξωτερικό σε σχέση με το 2023. Παράλληλα, οι δαπάνες για τα ταξίδια σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ, αν και οι διανυκτερεύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία. Επιπλέον, παρατηρήθηκε στροφή από τους παραδοσιακούς βαλκανικούς προορισμούς προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Διαβάστε: Διακοπές: Οι Έλληνες επιλέγουν τη δωρεάν διαμονή σε σπίτια φίλων και όχι τα καταλύματα

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα οδήγησε σε θετική εξέλιξη του εξερχόμενου τουρισμού το 2024. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 8%, από 6,2 εκατ. το 2023 σε 6,7 εκατ. το 2024, ενώ οι πληρωμές παρουσίασαν άνοδο 15%, φτάνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. το 2023. Παράλληλα, οι διανυκτερεύσεις σημείωσαν οριακή μείωση 1% (34,5 εκατ. το 2024 από 34,9 εκατ. το 2023).

Η πιο γρήγορη άνοδος των πληρωμών αποδίδεται τόσο στις πληθωριστικές πιέσεις που οδήγησαν σε ακριβότερα τουριστικά πακέτα, όσο και στην προτίμηση των Ελλήνων ταξιδιωτών για προορισμούς με υψηλότερο κόστος στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Ποιους προορισμούς του εξωτερικού προτίμησαν οι Έλληνες για τις διακοπές τους

Τα ταξίδια προς χώρες της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο σε όλα τα μεγέθη: αναχωρήσεις +15%, διανυκτερεύσεις +5%, πληρωμές +19%. Οι παραδοσιακοί προορισμοί υψηλής δαπάνης, όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία, αύξησαν το μερίδιό τους από 27% σε 28%, ενώ οι γειτονικές χώρες χαμηλής δαπάνης, Βουλγαρία και Τουρκία, υποχώρησαν από 26% σε 22%.

Σημειώνεται πως η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) αυξήθηκε 7% (€420 το 2024 από €393 το 2023), η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) 17% (€81 από €70) και η Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ) μειώθηκε 9% (5,2 διανυκτερεύσεις από 5,6), σύμφωνα με τη μελέτη. Η αύξηση της ΜΚΔ οφείλεται στην υψηλότερη ημερήσια δαπάνη παρά τη μείωση της διάρκειας παραμονής, ενισχυμένη από επιλογή προορισμών υψηλής δαπάνης και αλλαγή τύπου ταξιδιού (περισσότερος παραθερισμός και city break, λιγότερες διακοπές σε φίλους/συγγενείς).

Ωστόσο, παρά την αύξηση των δαπανών, οι βασικοί δείκτες του εξερχόμενου τουρισμού παραμένουν χαμηλότεροι σε σύγκριση με τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα: ΜΚΔ -27%, ΜΔΔ -9%, ΜΔΠ -20%.

Η εποχικότητα του εξερχόμενου τουρισμού εμφανίζεται πιο ισορροπημένη μέσα στη διάρκεια του έτους, σε αντίθεση με τον εισερχόμενο που συγκεντρώνεται κυρίως στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Το 2024 σημειώθηκε άνοδος του μεριδίου του 1ου τριμήνου τόσο στις αναχωρήσεις (22% έναντι 20%) όσο και στις πληρωμές (20% έναντι 18%), ενώ το 4ο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση στις διανυκτερεύσεις (25% έναντι 22%). Αντίθετα, το 3ο τρίμηνο κατέγραψε μείωση σε όλες τις κατηγορίες.