Τι είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη
Του Βασίλη Κορκίδη προέδρου ΕΣΕΕ
Ολοκληρώθηκε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον της Ελλάδας, όχι τόσο από πλευράς ανακοινώσεων των τελικών αποφάσεων, όσο για τις θετικές δηλώσεις των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας. Επομένως είναι η κατάλληλη στιγμή οι εταίροι μας να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν με τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Έτσι θα μπορούν να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται μόνο από παθογένεια, αλλά και από ανθρώπους με ιδέες και θέληση να αλλάξουν τα πράγματα στο εσωτερικό και εξωτερικό της
χώρας προς μία πιο θετική κατεύθυνση.
Η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με την Ομάδα των Εργοδοτών της ΕΟΚΕ, την UAPME και την EuroCommerce έχει ήδη προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα και έχει καταθέσει κοινωνικά και οικονομικά, δίκαιες προτάσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψιν τόσο τις θυσίες των μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς, όσο και την ανάγκη διαχείρισης του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας προς τους δανειστές.
Επιπλέον, διαπιστώνοντας ένα έντονα αρνητικό έως εχθρικό κλίμα αντιμετώπισης των αντιπροσώπων μας στις Βρυξέλλες και "αποσωλήνωσης" της χώρας μας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, η ΕΣΕΕ οφείλει με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης της πραγματικότητας με στόχο οι εταίροι μας να ξανασκεφτούν την Ελλάδα και να εμπιστευτούν τους Ελληνες επιχειρηματίες
Έτσι μόνο με την γλώσσα της αλήθειας και σε συνδυασμό με μια αμοιβαία συμφωνία, θα μπορεί να αποκατασταθεί η απώλεια της εμπορικής συναλλακτικής εμπιστοσύνης και να βελτιωθεί η εικόνα της επιχειρηματικής Ελλάδας από κακόβουλα σχόλια, υπερβολικές εκτιμήσεις και ανακριβείς διαπιστώσεις.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι ταυτισμένο με το μέλλον της Ευρώπης και η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δύσκολες προκλήσεις για άλλη μια φορά. Αυτό που χρειαζόμαστε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είναι αμοιβαία ειλικρίνεια, αλληλεγγύη και περισσότερη εμπιστοσύνη.
Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται και ελπίζω ότι δεν θα γίνει μια νέα "Lehman Brothers". Επίσης πιστεύω ότι τόσο η παρούσα στάσιμη κατάσταση του "No Deal, No Grexit", όσο και τα διάφορα σενάρια για το μέλλον, όπως του πιστωτικού γεγονότος και εξόδου από το ευρώ, του διπλού νομίσματος και των υποσχετικών, της πτώχευσης εντός ευρώ κ.α. είναι επιζήμια και καταστροφικά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα δεν είναι ούτε "οικονομικός τρομοκράτης", αλλά ούτε και "οικονομικός μετανάστης" της Ευρώπης και αυτή η αντιμετώπιση είναι άδικη και απαράδεκτη. Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψει καμία πλευρά από "ατύχημα" να γυρίσουμε πίσω σε μία άγνωστη νομισματική αρχή. Το μέλλον των 19 χωρών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και της Ε.Ε. των 29, βρίσκεται στην ενιαία αγορά και στο κοινό νόμισμα, αλλά πάντα με τη συμμετοχή της Ελλάδας.