"Αλλάζει πίστα" η CrediaBank: "Ισχυρά οφέλη από την εξαγορά της HSBC Μάλτας", το μήνυμα της Ελένης Βρεττού
Τι είπε η CEO της τράπεζας
Η CrediaBank αλλάζει πίστα. Ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων θα φανεί περί τα μέσα του 2026. Οι «αριθμοί» για το ενιαίο σχήμα

Η απόκτηση της HSBC Μάλτας δημιουργεί για την CrediaBank σημαντικές ευκαιρίες για την αποκόμιση υπεραξιών, όπως είπε σήμερα η CEO της CrediaBank Ελένη Βρεττού, παρουσιάζοντας το deal στους αναλυτές. Πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει τον λεγόμενο πέμπτο τραπεζικό πόλο στην εγχώρια τραπεζική αγορά, με διαφορά από τις υπόλοιπες μη συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με την κα Βρεττού. Όπως τόνισε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr, οι υπεραξίες προκύπτουν για την CrediaBank, καθώς αποκτά μία τράπεζα με κορυφαία θέση στην αγορά της Μάλτας, η οποία παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της άνω του 4%.
Το ενοποιημένο σχήμα, όπως είπε η κα Βρεττού, θα αναπτύξει συνέργειες σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης των δύο τραπεζών και ειδικότερα στο retail banking, στη διαχείριση περιουσίας και στον ασφαλιστικό κλάδο. Χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι θετικές επιδράσεις των προσδοκώμενων συνεργειών, και με βάση τα αποτελέσματα της χρήσης 2024, το ενοποιημένο σχήμα παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων 189 εκατ. ευρώ, έναντι 49 εκατ. ευρώ της Attica Bank (μετονομάστηκε σε CrediaBank στις αρχές Ιουλίου 2025), καταθέσεις πελατών 12,24 δισ. ευρώ, έναντι 6,085 δισ. ευρώ της Attica Bank, δάνεια 6,19 δισ. ευρώ, έναντι 3,28 δισ. ευρώ της Attica Bank, συνολικό ενεργητικό 15,28 δισ. ευρώ, έναντι 7,54 δισ. ευρώ της Attica Bank, δείκτη δανείων προς καταθέσεις 50,6%, έναντι 54% της Attica Bank και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 2% - 3%.
Αναφορικά με τους στόχους της CrediaBank μετά την εξαγορά, η κα Βρεττού είπε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη Μάλτα, εισάγοντας νέα προϊόντα και αναβαθμίζοντας παράλληλα τις υπάρχουσες υποδομές. Όπως τόνισε, στο επίκεντρο της στρατηγικής της CrediaBank για την ανάπτυξη της τράπεζας θα είναι να διατηρηθεί η πρόσβαση για τους πελάτες της στις διεθνείς αγορές και σε ακόμη περισσότερα νέα προϊόντα.
Σημειώνεται ότι με βάση του όρους της συναλλαγής, η CrediaBank θα καταβάλλει 200 εκατ. ευρώ για το 70% της HSBC Μάλτας και θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση με τους ίδιους όρους (1,44 ευρώ/μετοχή), που θα ανεβάσει το συνολικό τίμημα στα 286 εκατ. ευρώ.
Η κα Βρεττού αναφέρθηκε στους μετόχους μειοψηφίας, λέγοντας ότι η δομή της συναλλαγής αποσκοπεί στην πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων τους. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας θα επωφεληθούν σημαντικά στο μέλλον από την περαιτέρω δημιουργία υπεραξίας και τη σταθερή μερισματική απόδοση στην οποία προσβλέπουμε, καθώς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να εκσυγχρονίζουμε την τράπεζα και να δημιουργούμε αναπτυξιακές συνέργειες μεταξύ των δύο οργανισμών και στις δύο χώρες», είπε η κυρία Βρεττού.
CrediaBank: Αλλάζει πίστα μετά την εξαγορά της HSBC Μάλτας
Όπως είπε η κα Βρεττού, αναφέροντας ότι η CrediaBank μετά την εξαγορά της HSBC Μάλτας αλλάζει πίστα, ενώ θα αναβαθμίσει και τους στόχους του business plan της, η συναλλαγή έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της CrediaBank. Υπάρχουν τα κεφάλαια για τη συναλλαγή – όπως είπε, αναφέροντας τις ομολογιακές εκδόσεις, στις οποίες είχε προχωρήσει η Attica Bank (μετονομάστηκε σε CrediaBank στις αρχές Ιουλίου 2025) -, χωρίς να αποκλείσει, πάντως, το ενδεχόμενο ο επόπτης (ΕΚΤ) να ζητήσει αύξηση των κεφαλαίων του νέου σχήματος σε δεύτερο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψιν το μεγαλύτερο αποτύπωμα του νέου ομίλου. Η ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων θα φανεί περί τα μέσα του 2026, όπως είπε η κα Βρεττού, συμπληρώνοντας ότι αν απαιτηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα εξεταστούν όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένων και ενεργειών, που δεν θα οδηγούν σε απομείωση του ποσοστού συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην CrediaBank.Το ενοποιημένο σχήμα, όπως είπε η κα Βρεττού, θα αναπτύξει συνέργειες σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης των δύο τραπεζών και ειδικότερα στο retail banking, στη διαχείριση περιουσίας και στον ασφαλιστικό κλάδο. Χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι θετικές επιδράσεις των προσδοκώμενων συνεργειών, και με βάση τα αποτελέσματα της χρήσης 2024, το ενοποιημένο σχήμα παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων 189 εκατ. ευρώ, έναντι 49 εκατ. ευρώ της Attica Bank (μετονομάστηκε σε CrediaBank στις αρχές Ιουλίου 2025), καταθέσεις πελατών 12,24 δισ. ευρώ, έναντι 6,085 δισ. ευρώ της Attica Bank, δάνεια 6,19 δισ. ευρώ, έναντι 3,28 δισ. ευρώ της Attica Bank, συνολικό ενεργητικό 15,28 δισ. ευρώ, έναντι 7,54 δισ. ευρώ της Attica Bank, δείκτη δανείων προς καταθέσεις 50,6%, έναντι 54% της Attica Bank και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 2% - 3%.
Πότε θα ολοκληρωθεί το deal
Η CEO της CrediaBank εκτίμησε ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2026, ενδεχομένως και νωρίτερα, ενώ ο νέος όμιλος θα είναι λειτουργικά έτοιμος μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Όπως είπε, οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν αυτόνομα, με ξεχωριστές διοικήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι της HSBC Μάλτας είναι «καλυμμένοι» για τουλάχιστον δύο χρόνια.Αναφορικά με τους στόχους της CrediaBank μετά την εξαγορά, η κα Βρεττού είπε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη Μάλτα, εισάγοντας νέα προϊόντα και αναβαθμίζοντας παράλληλα τις υπάρχουσες υποδομές. Όπως τόνισε, στο επίκεντρο της στρατηγικής της CrediaBank για την ανάπτυξη της τράπεζας θα είναι να διατηρηθεί η πρόσβαση για τους πελάτες της στις διεθνείς αγορές και σε ακόμη περισσότερα νέα προϊόντα.
Σημειώνεται ότι με βάση του όρους της συναλλαγής, η CrediaBank θα καταβάλλει 200 εκατ. ευρώ για το 70% της HSBC Μάλτας και θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση με τους ίδιους όρους (1,44 ευρώ/μετοχή), που θα ανεβάσει το συνολικό τίμημα στα 286 εκατ. ευρώ.
Η κα Βρεττού αναφέρθηκε στους μετόχους μειοψηφίας, λέγοντας ότι η δομή της συναλλαγής αποσκοπεί στην πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων τους. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας θα επωφεληθούν σημαντικά στο μέλλον από την περαιτέρω δημιουργία υπεραξίας και τη σταθερή μερισματική απόδοση στην οποία προσβλέπουμε, καθώς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να εκσυγχρονίζουμε την τράπεζα και να δημιουργούμε αναπτυξιακές συνέργειες μεταξύ των δύο οργανισμών και στις δύο χώρες», είπε η κυρία Βρεττού.