Πάνω από 250.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί εξαιτίας της ευλογιάς αιγοπροβάτων με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση. Σε απόγνωση επίσης βρίσκονται και οι καταναλωτές καθώς οι τιμές εκτοξεύονται καθημερινά στα ύψη. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί το μέγα πρόβλημα και πληροφορεί ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμα και σε lockdown, απαγορεύοντας για άγνωστο χρονικό διάστημα οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα. Τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη των τιμών έκρουσε ο τυροκόμος Παύλος Λαθύρης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαμίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η φέτα θα συναγωνίζεται το μοσχάρι με την τιμή του κιλού να αναμένεται να ξεπεράσει τα 17 ευρώ».

Διαβάστε: Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Κάποιοι κρύβουν κρούσματα και έτσι εξαπλώνεται η νόσος (Βίντεο)

Μεγάλες αυξήσεις θα υπάρξουν ακόμα στην τιμή του κρέατος, στο γιαούρτι, στη γραβιέρα και γενικότερα σε όλα τα τυροκομικά είδη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η φέτα θα συναγωνίζεται το μοσχάρι με την τιμή του κιλού να αναμένεται να ξεπεράσει τα 17 ευρώ». Μεγάλες αυξήσεις θα υπάρξουν ακόμα στην τιμή του κρέατος, στο γιαούρτι, στη γραβιέρα και γενικότερα σε όλα τα τυροκομικά είδη.

Νίκος Τάχας στα Παραπολιτικά 90,1 για την τιμή της φέτας εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ελληνικών τυροκομείων, Νίκος Τάχας ανέλυσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή "Απέναντι Μικρόφωνα" με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, την επίδραση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στις τιμές της φέτας και τις προοπτικές της αγοράς. «Κοιτάξτε όπως γνωρίζεται η φέτα είναι ένα προστατευόμενο προϊόν, πράγμα που σημαίνει ότι η φέτα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σούπερ μάρκετ είναι τουλάχιστον παραγωγής δύο μηνών πριν. Βέβαια και τότε υπήρχε. Το τελευταίο διάστημα είθισται οι τιμές πρώτης ύλης αγοράς γάλακτος δηλαδή να αλλάζουν παραδοσιακά από 1/10 κάθε έτους μέχρι 30/9 του επομένου. Αυτή την περίοδο υπάρχει μία διεργασία, η οποία θα καθορίσει τις τιμές τις οποίες θα αγοράσουμε γάλα από 1/10/2025 μέχρι 30/9/2026.

Ερωτηθείς πόσο κάνει η φέτα το κιλό και πόσο το γάλα που αγοράζεται και πόσο θα πάει αυτό, απάντησε: «Το πρόβειο το γάλα αυτή τη στιγμή που αγοράζουν τα τυροκομία, οι γαλακτοβιομηχανίες είναι περί στο 1,40 με 1,45 το κιλό. Για να φτιάξουμε 1 κιλό φέτα όμως χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 κιλά πρόβειου γάλακτος. Είναι 1.45, είναι 5.80 το κόστος του γάλακτος. Πρέπει να προσθέσουμε όμως και τα λοιπά κόστη. Ενώ για την τιμή του κιλού της φέτας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή η τιμή των πάγκων των σούπερ μάρκετ είναι περίπου τα 12 ευρώ θα έλεγα. Υπήρχε μια αποκλιμάκωση γιατί την προηγούμενη χρονιά το 2023 αγοράζαμε άλλα, λίγο πιο ακριβά από ότι σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές μεταβάλλονται. Κάθε εταιρεία ακολουθεί την δική της εμπορική πολιτική. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε αν μιλάμε για ανατιμήσεις, αυτό πρέπει να το παραλληλίσουμε με αισχροκέρδια. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αυξηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και ξαναλέω εκεί πέρα πρέπει να βάλουμε τον παράγοντα εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας». Στη συνέχεια εξήγησε: «Αυτό το οποίο λέω ότι αν μια φέτα στο σούπερ μάρκετ είχε ας πούμε προ διμήνου 15 ευρώ, αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα λόγο να αυξηθεί γιατί το γάλα το οποίο χρησιμοποίησε ο τυροκόμος ήταν τουλάχιστον δύο μηνών πριν. Και ερωτηθείς, πού βλέπει να κινείται το επόμενο διάστημα, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή γίνονται ζυμώσεις στο επίπεδο τιμών. Υπάρχει μια συγκράτηση και από το επίπεδο των κτηνοτρόφων και από το επίπεδο από την πλευρά των τυροκόμων. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει ο καταναλωτής και ο Έλληνας καταναλωτής όσο και ο Ευρωπαίος».