Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών των τελευταίων δεκαετιών. Περισσότερα από 150.000 στελέχη θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά με την εφαρμογή των νέων μισθολογίων από τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αύξηση αντιστοιχεί σε 1,5 έως 2 επιπλέον μισθούς ετησίως.

Διαβάστε: Επιστροφή ενοικίου 2025: Πώς θα τη λάβετε - Οδηγός για δικαιούχους και προϋποθέσεις


Νέα μισθολόγια για Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Η εφαρμογή των αναμορφωμένων ειδικών μισθολογίων ξεκινά τον επόμενο μήνα, φέρνοντας ουσιαστικές βελτιώσεις στις αποδοχές των ένστολων. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν μεσοσταθμικά 145 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα, ενώ τα Σώματα Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού, θα δουν αύξηση 111 ευρώ μηνιαίως.


Φορολογικές μειώσεις από τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο τίθεται σε ισχύ η φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος μειώνονται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε τρία κλιμάκια, ωφελώντας μισθωτούς και συνταξιούχους της μεσαίας τάξης.

Οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:
• Εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ: μείωση από 22% σε 20%
• Εισοδήματα 20.000 έως 30.000 ευρώ: μείωση από 28% σε 26%
• Εισοδήματα 30.000 έως 40.000 ευρώ: μείωση από 36% σε 34%

Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι οι νέοι εργαζόμενοι. Όσοι είναι έως 25 ετών απαλλάσσονται πλήρως από φόρο για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ενώ η ηλικιακή ομάδα έως 30 ετών θα φορολογείται με συντελεστή μόλις 9% για το ίδιο κλιμάκιο.


Συγκεκριμένα παραδείγματα αυξήσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε χαρακτηριστικά παραδείγματα των οφελών για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

  • Ένας Ανθυπολοχαγός, πρώτος βαθμός αποφοίτων της Σχολής Ευελπίδων έως 25 ετών, θα δει τις καθαρές αποδοχές του να αυξάνονται από 1.151 ευρώ σε 1.352 ευρώ μηνιαίως, κερδίζοντας 201 ευρώ επιπλέον.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 26 έως 30 ετών, η αύξηση θα είναι 196 ευρώ μηνιαίως, από 1.199 σε 1.395 ευρώ.
  • Στα Σώματα Ασφαλείας, ένας νεοδιορισμένος Αρχιφύλακας 22 ετών θα δει τον μισθό του να αυξάνεται από 947 ευρώ σε 1.040 ευρώ τον Ιανουάριο, κερδίζοντας 93 ευρώ επιπλέον μηνιαίως.


Επιπλέον αυξήσεις τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο προγραμματίζεται η τέταρτη αύξηση για τους ένστολους σε διάστημα εννέα μηνών. Η αύξηση θα συνδεθεί με την τακτική αύξηση του κατώτατου μισθού, που πλέον καλύπτει και το Δημόσιο.

Πρόκειται για την έκτη αύξηση της βασικής αμοιβής από το 2019, η οποία θα επηρεάσει θετικά τόσο τα συνδεδεμένα επιδόματα όσο και τις τριετίες που έχουν πλέον ενεργοποιηθεί.