Στον Πειραιά η "Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας"
Εκδηλώσεις στο μεγάλο λιμάνι στις 28 μέχρι 31 Μαΐου
Με μεγάλη επιτυχία και την μαζική συμμετοχή φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Στη συνέχεια ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ.Πέτρος Κόκκαλης, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» από τις 28 έως τις 31 Μαΐου στον Πειραιά.
Γιάννης Μώραλης-Δήμαρχος Πειραιά
«Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η τιμώμενη πόλη για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015. Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε διαφορετική πόλη – λιμάνι της Ευρώπης, με στόχο να τονίσουν τον ζωτικό ρόλο που παίζει η θάλασσα στη ζωή των πολιτών, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η επιλογή του Πειραιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί αναμφισβήτητα, τεράστια τιμή για την πόλη μας, συνεπάγεται όμως και τεράστια ευθύνη για εμάς. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε μια άρτια διοργάνωση, η οποία θα αφήσει θετικό πρόσημο για την πόλη.
Έχουμε τη χαρά και την ικανοποίηση να σας παρουσιάσουμε σήμερα τη δουλειά πολλών μηνών. Μια δουλειά την οποία ξεκινήσαμε το περασμένο καλοκαίρι, πριν καν αναλάβουμε επισήμως τα καθήκοντά μας στο Δήμο. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η διοργάνωση αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία εξωστρέφειας για την πόλη μας. Συστάθηκε μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη, εντεταλμένο σύμβουλο τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας προκειμένου να φέρει εις πέραν το δύσκολο και σημαντικό αυτό έργο.
Η πρόκληση για εμάς είναι πολύ μεγάλη. Ήδη, όμως, έχουμε κερδίσει το πρώτο στοίχημα. Καταφέραμε - και είμαι πολύ περήφανος για αυτό - να συσπειρώσουμε όλη την πόλη, να συνεργαστούμε όλοι μαζί προκειμένου να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Πειραιά μας. Πρώτη φορά, ανταποκρίθηκαν όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι της πόλης για να συμμετάσχουν σε αυτή την μεγάλη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Μαΐου στον Πειραιά. Κλήθηκαν να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, να γίνουν μέρος της διοργάνωσης, έτσι ώστε αυτή η γιορτή να πραγματοποιηθεί από την πόλη για την πόλη. Η ανταπόκριση ήταν εκτός από μεγάλη και συγκινητική. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμβολή σας, μικρή ή μεγάλη, στον να αναδειχθεί ο Πειραιάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος μας είναι οι «Ημέρες Θάλασσας» να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον Πειραιά και φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός για την πόλη μας.
Η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 είναι μια μοναδική ευκαιρία προβολής των δυνατοτήτων και της δυναμικής του Πειραιά. Για το λιμάνι, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό, τη συνολική «ταυτότητα» του σύγχρονου Πειραιά, τον τουρισμό. Είναι όμως και μια διοργάνωση που αφορά και στη χώρα συνολικά, καθώς έχει διεθνή απήχηση, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων φορέων της ναυτιλίας και όσων χαράσσουν τη θαλάσσια πολιτική στην Ευρώπη. Η θάλασσα, το λιμάνι, η ναυτιλία, αποτελούν για εμάς πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδιασμού της πόλης. Προχωράμε με σταθερά βήματα για να γίνει ο Πειραιάς σε βάθος πενταετίας διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και να δημιουργηθούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας στην πόλη μας. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στις 28 και 29 Μαΐου στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.
Στη συνέχεια, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου ο Πειραιάς θα γιορτάζει. Οι Πειραιώτες, οι κάτοικοι των γύρω πόλεων και οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος εκδηλώσεων, να διασκεδάσουν και να λάβουν μέρος σε ποικίλες δράσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη θάλασσα και την ακτογραμμή του Πειραιά.
Πιστεύουμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να γίνουν γνωστές και να προβληθούν στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους που θα βρεθούν της ημέρες αυτές στον Πειραιά, οι ομορφιές της πόλης μας. Τα αξιοθέατα, τα μουσεία μας, η μοναδική μας ακτογραμμή, το Δημοτικό Θέατρο και τόσα άλλα. Σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, θα υπάρχει έντονη αναφορά και προβολή της νέας τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Πειραιά,DESTINATION PIRAEUS – ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ».
Γιώργος Ανωμερίτης-Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Π
«Ο Μάιος του 2015 είναι ο μήνας του Πειραιά, γιατί γίνονται στην πόλη τρία σημαντικά γεγονότα: Πρώτα από όλα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, ένα σημαντικότατο γεγονός, το οποίο δομείται σε πολλά επίπεδα. Είναι συνέδριο, με πάρα πολλά θέματα και με εκατοντάδες συμμετέχοντες, είναι έκθεση και τέλος, είναι η δική μας ευθύνη να διαχύσουμε όλο αυτό το θέμα στην κοινωνία του Πειραιά και φυσικά σε όλη την κοινωνία της Ελλάδας και ειδικά τη θαλάσσια. Το δεύτερο γεγονός είναι ότι τον ίδιο μήνα θα γίνει η Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της ESPO, του Οργανισμού των λιμανιών της Ευρώπης. Θα έρθουν εκπρόσωποι από όλα τα λιμάνια της Ευρώπης στον Πειραιά. Το τρίτο γεγονός είναι τα Ποσειδώνια για την κρουαζιέρα, τα οποία και αυτά εστιάζουν και πάλι στον Πειραιά. Τρία μεγάλα γεγονότα τα οποία δομούνται στους κύκλους Ευρώπη, Ελλάδα, Πειραιάς.
Για τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας θα έλεγα ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια Ευρωπαϊκή εκδήλωση σε ένα λιμάνι με ιστορία 2.500 ετών.
Γι’ αυτό και τα θέματά μας πρέπει να είναι, πέρα από τα κυρίως ναυτιλιακά, η ιστορία, η δημοκρατία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός. Χαίρομαι γιατί σε όλα αυτά τα θέματα με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την άριστη δουλειά που έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο κ. Κόκκαλης πετυχαίνουμε τους στόχους.
Η θεματολογία είναι πληρέστατη για τα θέματα της ναυτιλίας και της θάλασσας. Ξεκινάει από πολιτιστικά γεγονότα και καταλήγει σε εκθέσεις και ιστορικά γεγονότα. Όλα αυτά, δημιουργούν ευθύνη σε όλους εμάς που είμαστε σήμερα εδώ. Πρόκειται για το μήνα του Πειραιά και οφείλουμε όλοι, μα όλοι, να συμμετέχουμε ενεργά.
Να υπάρξει μια έγερση στον Πειραιά και όλοι οι φορείς να κινητοποιήσουν τα μέλη τους, όχι για συμμετοχή και χειροκρότημα, αλλά με ενέργειες συγκεκριμένες και νέες προτάσεις που μπορούν να γίνουν έστω και την τελευταία στιγμή προς τον Δήμο και τον κ. Κόκκαλη, πέρα από το επίσημο πρόγραμμα. Θέλω κλείνοντας να πω ότι ο Ο.Λ.Π συμμετέχει ενεργά. Εκτός από τις ευχαριστίες προς τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Κόκκαλη για την εξαιρετική δουλειά του συντονισμού, αλλά να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω και την κα Δαμανάκη, με την οποία πριν τρία χρόνια για πρώτη φορά συζητήσαμε στον Ο.Λ.Π το πώς θα περάσουμε με διάφορες τακτικές την πρόταση για τον Πειραιά».
Γιώργος Γαβρίλης - Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά. Εκπροσώπησε την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου και εκφώνησε τον χαιρετισμό της ο οποίος είναι ο εξής:
«Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» που διοργανώνει φέτος ο Πειραιάς αποτελεί μια πρόσκληση και μια πρόκληση. Μια πρόσκληση για την Περιφέρεια Αττικής γενικά και το δήμο του Πειραιά ειδικά, προκειμένου φέτος αυτός ο θεσμός να μετατραπεί σε εφαλτήριο για μια καινοτόμο, γαλάζια ανάπτυξη με επίκεντρο τα λιμάνια και τις ακτές της Αττικής.
Μία πρόκληση, παράλληλα, προκειμένου το μοντέλο ανάπτυξης των τεσσάρων μεγάλων λιμανιών της Αττικής, του Πειραιά, της Ελευσίνας, της Ραφήνας και του Λαυρίου, να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες μιας οικονομίας που επιζητεί επειγόντως οξυγόνο. Μιας οικονομίας που αναζητά επειγόντως μοχλούς ανάπτυξης που θα δημιουργούν απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας με θέμα τη λιμενική βιομηχανία και την ανάπτυξη, μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για σειρά περαιτέρω δράσεων.
Δράσεων ολιστικών, οι οποίες θα αγκαλιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, συνδυάζοντας την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών. Δράσεων που σχετίζονται με τον εξελισσόμενο ρόλο των λιμανιών ως κέντρων παραγωγής, απασχόλησης και καινοτομίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αξία του θαλάσσιου και παράκτιου φυσικού κεφαλαίου για την οικονομία.
Για να γίνει πράξη αυτή η πρόκληση απαιτείται σχεδιασμός, σοβαρή και συστηματική δουλειά στη βάση κοινών τεχνολογικών και επιστημονικών επεξεργασιών, με συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Δηλαδή της κεντρικής εξουσίας, των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών όλων των κλάδων του χώρου, της επιστημονικής κοινότητας και βέβαια των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτόν.
Η πρόκληση λοιπόν αυτή είναι πολυεπίπεδη και φιλόδοξη.
Αφορά το παρόν και το μέλλον, όχι απλά μίας Περιφέρειας ή ενός Δήμου, ή μίας επαγγελματικής ομάδας. Αφορά στην επιβίωση της ίδιας της οικονομίας της χώρας και τον τρόπο που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή λιμάνια και παράκτιες περιοχές.
Πρόκειται δηλαδή για ένα στοίχημα ζωής που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε.
Και έχω τη βεβαιότητα ότι δεν θα το χάσουμε.
Θα καταστήσουμε την Γαλάζια ανάπτυξη το ισχυρό, αξιόπιστο χαρτί που θα βάλει σήμερα τα θεμέλια του αύριο, με απασχόληση και προστασία του περιβάλλοντος».
Θοδωρής Δρίτσας-Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
«Η θάλασσα συνδέεται με παραγωγικές δραστηριότητες, συνδέεται με αναπτυξιακούς στόχους, συνδέεται με ιστορικές διαδρομές πολύ σημαντικές, συνδέεται με την ανάδειξη και αξιοποίηση του υγιούς περιβάλλοντος αλλά συνδέεται άρρηκτα - και μάλιστα πολύ δημιουργικά, με τον πολιτισμό. Είναι για αυτό, ο συμβολισμός της παράθεσης της σημερινής συνέντευξης τύπου, με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά και του δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη σε αυτό το χώρο, πολύ έντονος και πολύ εύστοχος. Γιατί η θάλασσα ενώνει πολιτισμούς, αναδεικνύει πολιτισμούς και στεριώνει πολιτισμούς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη γενική διεύθυνση περιβάλλοντος και θαλασσίων υποθέσεων, το Δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, για την εξαιρετική συνεργασία για την διοργάνωση του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας για το 2015 στην πόλη μας, στον Πειραιά.
Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός εξαιρετικά ελκυστικού προγράμματος, τόσο στις διαδικασίες που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εργασιών των ημερών εκείνων, όσο και των πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιαστεί μέσα στην πόλη και σε όλη την έκταση της πόλης. Είναι ένα ελκυστικό πρόγραμμα που συνδυάζει την ανάδειξη όλου του φάσματος των θαλασσίων δραστηριοτήτων, με εκδηλώσεις που θα φέρουν τους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες και προσκεκλημένους, πιο κοντά στη θάλασσα, όχι μόνο στις ομορφιές της, όχι μόνο στον πολιτισμό της, αλλά και στις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν και θα τους φέρουν βέβαια πιο κοντά με την πόλη μας, με τον Πειραιά. Αλλά με μια έννοια θα φέρουν και εμάς πιο κοντά με τα στοιχεία ταυτότητας της πόλης μας, της θαλασσινής πόλης μας, που και αυτό είναι μια παράμετρος εξαιρετικά σημαντική.
Η Ελλάδα ένα παραδοσιακό ναυτιλιακό κράτος, μια δύναμη και μια παραδοσιακή ναυτιλιακή κοινωνία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία και τα θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, με όλες τις συναφείς δραστηριότητες, από την αναψυχή, τον τουρισμό, τις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η θάλασσα και βέβαια με το μεγάλο θέμα της ναυτικής εργασίας και της ναυτοσύνης.
Εξάλλου η συμβολή της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική και ως προς το ΑΕΠ αλλά και ως προς την απασχόληση. Μένουν πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι αυτές οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015, στην πόλη των ναυτικών, στον Πειραιά, θα δώσουν μια νέα ευκαιρία για την ανάδειξη αυτής της κρίσιμης και εξαιρετικά επίκαιρης προτεραιότητας, την ανάπτυξη, την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών.
Η ναυτιλιακή τουριστική και νησιώτική Ελλάδα θα είναι παρούσα και νομίζω ότι ο Πειραιάς είναι μια αυτονόητη επιλογή, γιατί εκτός από όλα του τα χαρακτηριστικά, είναι και η μητρόπολη της νησιωτικής χώρας, συνδεδεμένη άρρηκτα με τους στόχους, τις επιδιώξεις, τις ανάγκες και τις δραστηριότητες των νησιωτών και της νησιωτικής Ελλάδας.
Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υποστηρίζει, συντονίζει, συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις και βέβαια τις συνδέει με τα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία, τα λιμάνια, τις υποδομές, και με την έμφαση στα ζητήματα της απασχόλησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Πρώτιστο ζήτημα, επίσης, είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Είμαι βέβαιος και αυτό έχω δει από τις διαδικασίες προετοιμασίες ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει μια κεντρική θέση σε όλη αυτή τη σειρά των εκδηλώσεων.
Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στον Πειραιά, είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός. Ο Πειραιάς έτσι και αλλιώς είναι αναγνωρισμένο παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Η σύμπτωση όλων αυτών των προαπαιτουμένων και των δεδομένων νομίζω ότι συγκροτεί μια πολύ ευτυχή, αισιόδοξη δυνατότητα, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα στεφθούν από μεγάλη επιτυχία.
Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας, με τον επίτροπο περιβάλλοντος και θαλασσίων υποθέσεων τον κ. Vella, τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, αλλά και με τους φορείς της πόλης, την Περιφέρεια, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Νησιών, αλλά και με τη ζωντανή πειραϊκή κοινωνία, τους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες, τους κατοίκους που θα συμμετάσχουν και επιπλέον θα αυτενεργήσουν, σύμφωνα με τις δυνατότητες που το πρόγραμμα δίνει στη συμμετοχή τους, σε αυτές τις εκδηλώσεις. Οι παράλληλες εκδηλώσεις ίσως να αναδειχθούν μεγαλύτερης σημαντικότητας, σπουδαιότητας και εμβέλειας, και το εύχομαι αυτό, από τις επίσημα προγραμματισμένες.
Ο Πειραιάς έχει μια ευκαιρία και με αυτές τις εκδηλώσεις να επανεπιβεβαιώσει το ρόλο του ως κέντρο της ναυτιλιακής Ευρώπης και είναι και αυτό μια από τις φιλοδοξίες μας. Να συγχαρώ το Δήμο Πειραιά ως συντονιστή των εκδηλώσεων, είμαστε ανοιχτοί, το Υπουργείο συμμετέχει όχι μόνο στο τελετουργικό μέρος, αλλά και στα workshops που θα οργανωθούν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τόσο στα ζητήματα ναυτιλίας, όσο και στα ζητήματα περιβάλλοντος και θα έχει το Υπουργείο μια σημαντική - θέλω να πιστεύω γιατί διαθέτει άξια στελέχη και το Λιμενικό Σώμα και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου, που θα επεξεργαστούν παρεμβάσεις και προτάσεις στη διαδικασία των εργασιών που προβλέπονται.
Ευχαριστώ και νομίζω ότι, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι ο Πειραιάς εκείνες τις ημέρες, όχι μόνο θα ζήσει σημαντικές στιγμές και πολύ χρήσιμες και παραγωγικές, αλλά θα βάλει υποθήκες και για τη συνέχεια».
Πάνος Καρβούνης- Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
«Ο Πειραιάς θα γίνει τέλος Μαΐου η Ναυτική Πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και στην ενίσχυση όλων των δραστηριοτήτων του, θαλάσσιων, παράκτιων και αστικών.
Η θαλάσσια οικονομία και η γαλάζια ανάπτυξη αποτελούν ένα σημαντικό μοχλό για την ανάκαμψη της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτό το πλαίσιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα καθώς η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης».
Πέτρος Κόκκαλης -Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας
«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας διοργανώνεται εδώ και 9 χρόνια. Φέτος είναι στον Πειραιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 120 ομιλητές, από όλη την Ευρώπη οι οποίοι είναι από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, κυβερνητικές υπηρεσίες και συζητάνε για τη γαλάζια ανάπτυξη γύρω από τα λιμάνια και τις υποδομές.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την θαλάσσια οικονομία είτε από την σκοπιά της ναυτιλίας είτε από τον τουρισμό είτε από την αλιεία είτε από τους δεκάδες άλλους τομείς και θέσεις εργασίας που υπάρχουν γύρω από τη θάλασσα και που αναπτύσσονται χιλιάδες χρόνια, θα βρουν σε αυτές τις συζητήσεις πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και κυρίως θα αναγνωρίσουν που πάει η ευρωπαϊκή πολιτική, που πάει η ευρωπαϊκή κοινωνία γύρω από τη θάλασσα.
Πάμε λοιπόν τώρα στις Ημέρες Θάλασσας του Πειραιά. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους συνεργάτες είτε γύρω από το δήμο είτε μέσα από το δήμο, κυρίως τους εθελοντές και περισσότερο από όλους εσάς που εκπροσωπείτε τους φορείς και κινητοποιηθήκατε για να δημιουργήσετε αυτό το περιεχόμενο.
Αυτό που θέλαμε να κάνουμε και νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος που αυτή η διοργάνωση θα αφήσει ένα θετικό πρόσημο στην πόλη, είναι ότι προσπαθήσαμε να δώσουμε μια πλατφόρμα επικοινωνίας, όπου θα μπορούν οι φορείς της πόλης να παράξουν και να αναδείξουν το έργο τους.
Νομίζω ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία μηνών, άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν γνωρίστηκαν, συνεργάστηκαν, παρήγαγαν μαζί και φθάσαμε να έχουμε σήμερα, διάφορες κατηγορίες εκδηλώσεων που θα γίνονται εκείνες τις ημέρες, κυρίως στα παράλια του Πειραιά. Αυτήν την στιγμή, γνωρίζουμε γύρω στις 65 δράσεις που θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή, 30 και 31 Μαΐου αντίστοιχα. Δράσεις που αφορούν από την ξενάγηση στους νεώσοικους της Ζέας και του Μικρολίμανου μέχρι τον διαγωνισμό καινοτομίας για νέους γύρω από την ναυτιλία και το logistics.
Δράσεις που αφορούν συναυλίες κλασικής μουσικής στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, μέχρι ένα μεγάλοstreet party στην Τρούμπα, δράσεις που αφορούν παραδοσιακά σκάφη που συμπληρώνονται με εκθέσεις για την ελληνική παραδοσιακή ναυτική τέχνη μέχρι επισκέψεις στα πιο σύγχρονα κρουαζιερόπλοια που έχουμε δει. Επισκέψεις σε πλοία του λιμενικού, όχι μόνο τα σωστικά, τα πυροσβεστικά, αλλά και τα καταδιωκτικά. Δράσεις αθλητικές από τους συλλόγους οι οποίοι θα αναδείξουν τι κάνουν: έχουμε ιστιοπλόους, έχουμε κωπηλάτες, έχουμε τον αρχαιότερο αθλητικό σύλλογο, τον Όμιλο Ερετών.
Μία δράση που είναι σημαντική και πρέπει να αναδείξουμε είναι η αναβίωση των κολυμβητικών αγώνων το 1896, οι οποίοι είχαν λάβει χώρα στο Πασαλιμάνι και θα ξαναγίνουν. Είναι πάρα πολλές οι δράσεις.
Όπως είπαν ο κ. Ανωμερίτης και ο κ. Δρίτσας για την αυτενέργεια, μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε πολλές ακόμα δράσεις και πάρα πολλές εκπλήξεις. Ήταν πραγματικά συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες της πόλης άδραξαν αυτήν την ευκαιρία να αναδείξουν τον πλούτο που έχει αυτή η πόλη. Και είναι αυτός ο πλούτος των ανθρώπων - πέραν από την ιστορία της και τη γεωγραφική της θέση – που την κάνει να ζητάει, να διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις τον τίτλο της «ναυτικής πρωτεύουσας» της Ελλάδας, της «ναυτικής πρωτεύουσας» της Μεσογείου.
Θέλω να πιστεύω ότι εκείνες τις δύο ημέρες θα έχουμε μία «δημιουργική αναταραχή» στην πόλη. Περιμένουμε και προσπαθούμε και καλούμε - και γι’ αυτό είναι και το σήμα μας και το σύνθημά μας: «Πάμε Πειραιά» - όλους τους πολίτες να είναι κοντά στη θάλασσα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους κατοίκους της Αττικής και των γύρω νησιών για πρώτη φορά, να ξαναγίνει ο Πειραιάς το κέντρο που πάμε όλοι να δούμε την θάλασσα και να είμαστε κοντά στην θάλασσα, όχι μόνο για δουλειά αλλά για χίλιους λόγους που πάει κανείς στην θάλασσα.
Όταν σχεδιάζαμε το site, λέγαμε πως θα έρθει κανείς στον Πειραιά: με το «Χ 80», με τον Ηλεκτρικό και με τον ΗΣΑΠ και αντιληφθήκαμε ότι στον Πειραιά δεν μπορείς να έρθεις με βάρκα, πράγμα πολύ παράδοξο για μια πόλη που έχει τρία λιμάνια. Γιατί αν έρθεις με βάρκα από την Γλυφάδα ή από τη Σαλαμίνα ή από την Ελευσίνα δεν έχεις που να τη βάλεις τη βάρκα.
Σ’ αυτό συνέδραμε η Μαρίνα Ζέας με την προβλήτα «Μ» στην πλατεία Αλεξάνδρας, όπου θα φιλοξενήσουμε όσους συμπολίτες μας που θέλουν να έρθουν στον Πειραιά με την βάρκα τους. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του πως, ψάχνοντας, μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο να δείξουμε τον Πειραιά σε όλους, αλλά να τον γνωρίσουμε και εμείς και να γνωριστούμε και μεταξύ μας.