Κανένας αποκλεισμός δικαιούχου ή δικαιούχων δεν υπήρξε από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επιστολή 101 πολιτών, που είχαν υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα, μια σημαντική μερίδα αγοραστών ηλεκτρικών οχημάτων φαίνεται πως προχώρησε σε αγορά, θεωρώντας ότι θα έχει επιδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3». Ωστόσο, από το υπουργείο τονίζεται κατηγορηματικά πως «δεν υπήρξε αιφνιδιαστικός αποκλεισμός».

Διαβάστε: "Κινούμαι Ηλεκτρικά": Από τα 9.000 ευρώ στα… 3.000 - Πολίτες καταγγέλλουν αιφνιδιαστικό αποκλεισμό από την επιδότηση

Όλες οι έγκυρες, εμπρόθεσμες αιτήσεις για το “Κινούμαι Ηλεκτρικά” χρηματοδοτήθηκαν, διαμηνύει το υπουργείο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγω εξάντλησης προϋπολογισμού τον Μάρτιο 2025 για τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα-τρίκυκλα, δεν ήταν δυνατόν να υποβληθούν νέες αιτήσεις για τις κατηγορίες αυτές. Αιτήσεις για ποδήλατα συνεχίστηκαν να υποβάλλονται κανονικά έως το τέλος Ιουνίου, οπότε έληγε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, όπως προβλέπεται ρητά στην προκήρυξη. Όλες οι έγκυρες, εμπρόθεσμες αιτήσεις χρηματοδοτήθηκαν κανονικά, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ελάμβαναν μήνυμα εξάντλησης του προϋπολογισμού όταν προσπαθούσαν να υποβάλουν αίτηση.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου υπενθυμίζουν ότι για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στα κονδύλια των προγραμμάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η πλατφόρμα εμφάνιζε σε πραγματικό χρόνο το διαθέσιμο ποσό ανά κατηγορία. Οι πολίτες γνώριζαν εγκαίρως την εξάντληση των πόρων και αυτό, επαναλαμβάνουν οι ίδιες πηγές, είναι επιπλέον επιχείρημα για το ότι δεν υπήρξε αιφνίδιος αποκλεισμός.

"Κινούμαι Ηλεκτρικά 4" με μειωμένους πόρους

Παράλληλα, λόγω υψηλής συμμετοχής, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 124757/2025 (ΦΕΚ Β’ 4199/31.07.2025) ορίστηκε νέα ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπάνης από 7 Ιουνίου 2025 (Κινούμαι Ηλεκτρικά 4), με περιορισμένους ωστόσο πόρους (3.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου + 1.500 ευρώ και για απόσυρση του παλιού οχήματος). Έτσι, σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ, επιδοτούνται μόνο αγορές ή μισθώσεις από 7/6/2025 και μετά, ώστε να στηριχθούν οι νέες ταξινομήσεις και να μη δεσμευθεί ο νέος προϋπολογισμός από παλαιότερες αγορές.

Σε αυτό το σημείο τονίζεται από το υπουργείο ότι ο προϋπολογισμός του
«Κινούμαι Ηλεκτρικά» δεν επαρκεί για να επιδοτηθούν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται στη χώρα, παρά μόνο ένα μέρος τους. Κατόπιν των παραπάνω, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι αιτήσεις που απλώς αποθηκεύτηκαν χωρίς οριστική υποβολή δεν δημιουργούν δικαίωμα επιδότησης και διαγράφηκαν μετά την 30/6/2025, καθώς εφαρμόζεται πλέον νέος μηχανισμός επιδότησης».

H επιστολή των "101"

Υπενθυμίζεται ότι 101 πολίτες έστειλαν πρόσφατα την εξής επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, διαμαρτυρόμενοι για την εξαίρεσή τους από την κρατική επιδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Παρατίθεται η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εμείς, οι υπογράφοντες πολίτες, απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με την εξαίρεσή μας από κάθε κρατική επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, παρότι ενεργήσαμε απολύτως καλόπιστα, στο πλαίσιο των επίσημων χρονικών προθεσμιών της Δράσης ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ Γ’ ΚΥΚΛΟΣ (ΚΗ3).

Συγκεκριμένα, με βάση τα δημόσια και επίσημα δεδομένα:

Η Δράση ΚΗ3 ανακοινώθηκε τον Ιούνιο 2024, με καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων την 30/4/2025 και συνολικό προϋπολογισμό 44 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο 2025, το Υπουργείο ανακοίνωσε παράταση μέχρι την 30/6/2025.

Ωστόσο, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση προς το κοινό, από τον Φεβρουάριο 2025 και έπειτα δεν εγκρίθηκε καμία αίτηση, με το αιτιολογικό της εξάντλησης πόρων, παρότι είχαν απορροφηθεί μόνο 35 εκατ. ευρώ (και όχι τα συνολικά διαθέσιμα 44 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, πολλοί από εμάς προβήκαμε σε αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στηριζόμενοι:

o στην ύπαρξη ενεργού προγράμματος,

o στις υποσχέσεις εμπορικών αντιπροσώπων ότι η επιδότηση ήταν εξασφαλισμένη,

o και στην απουσία οποιασδήποτε επίσημης προειδοποίησης ή παύσης του συστήματος αιτήσεων.

Στις 7/6/2025, ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα με σημαντικά μικρότερη επιδότηση (έως 3.000 ευρώ), ενόσω ήταν ενεργό το πρόγραμμα που έληγε στις 30/6/2025. το οποίο μάλιστα δεν καλύπτει αναδρομικά αγορές πριν την ημερομηνία αυτή.

Τέλος, με τη νέα ΚΥΑ (124757 ΦΕΚ Β’ 4199/31.7.2025), αυθαίρετα ορίζεται ότι οι δαπάνες πριν την 7/6/2025 δεν καλύπτονται από κανένα πρόγραμμα.

Συμπερασματικά:

Είμαστε μια κατηγορία πολιτών αποκλεισμένη από κάθε επιδότηση, ενώ ενεργήσαμε με βάση τα επίσημα χρονικά πλαίσια και τις δημόσιες ανακοινώσεις του Κράτους.

________________________________________

Ζητούμε:

1. Αναγνώριση του προβλήματος από το Υπουργείο και ανάληψη θεσμικής ευθύνης για την κακή ενημέρωση του κοινού.

2. Θεσμοθέτηση ειδικής ρύθμισης, που θα εντάξει στο νέο πρόγραμμα ή σε ενδιάμεση μεταβατική ρύθμιση όλες τις αιτήσεις με δαπάνες από 2/2025 έως 6/6/2025, με επιδότηση ίση με αυτήν του ΚΗ3.

3. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, δηλώνουμε ρητά την πρόθεσή μας να κινηθούμε νομικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για:

o παραπλάνηση διοικητικής φύσης,

o παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης,

o και οικονομική αποκατάσταση της ζημίας που έχουμε υποστεί.

________________________________________

Κλείνοντας, θεωρούμε αυτονόητο ότι το Κράτος οφείλει να τιμά τις δεσμεύσεις του και να προστατεύει τους πολίτες που ενεργούν με καλή πίστη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολιτικές προώθησης της ηλεκτροκίνησης, που εξ ορισμού απαιτούν οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες 101 πολίτες»