Αναδίπλωση από την κυβέρνηση: Ενιαίος ΦΠΑ 18% και παράταση ΕΝΦΙΑ
Υποχώρηση στα καυτά ζητήματα προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία
Από τις κόκκινες γραμμές στις γραμμές ενός... σπασμένου τηλεφώνου, κινδυνεύει να μπλεχτεί η κυβέρνηση αν δεν αποσαφηνίσει γρήγορα τι προτίθεται να κάνει με το ΦΠΑ.
Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη, με μακρά θητεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, "τις αλλαγές στο ΦΠΑ δεν τις προαναγγέλλεις αλλά τις ανακοινώνεις", θέλοντας έτσι να τονίσουν οτι όσο σέρνεται η φημολογία για τους συντελεστές, αφενός η αγορά δεν θα κινείται αφετέρου δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για κερδοσκοπία όταν θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο.
Οι πληροφορίες απο το μέτωπο των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι ένα από τα σημεία σύγκλισης είναι ο ΦΠΑ, που "βαπτιστηκε" Ενιαίος. Ωστόσο, ήδη γίνεται λόγος για δυο συντελεστές: τον βασικό, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι 15- 16% και σύμφωνα με τους δανειστές 18- 19% και τον μειωμένο που θα εφαρμοστεί μόνο στα φάρμακα και σε βασικά είδη διατροφής.
Και κάπου εδώ αρχίζει το μπέρδεμα. Σήμερα τα φάρμακα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% ενώ τα τρόφιμα υπάγονται στο συντελεστή 13%. Άρα ή θα πρέπει να αυξηθεί ο φόρος στα φάρμακα αν ο νέος χαμηλός συντελεστής είναι μεγαλύτερος του 6,5% ή θα πρέπει να μειωθεί ο φόρος στα τρόφιμα.
Το μπέρδεμα γίνεται μεγαλύτερο αφού κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο νέο χαμηλό συντελεστή δεν θα υπαχθούν όλα τα τρόφιμα αλλά μόνο τα πρώτης ανάγκης. Το πρόβλημα- που μάλλον αγνοούσε η πηγή- είναι ότι ο Κώδικας ΦΠΑ δεν προβλέπει χαμηλό συντελεστή για τελικά προϊόντα διατροφής π.χ ψωμί αλλα για τις πρώτες ύλες π.χ δημητριακά, αλεύρι κλπ.
Ετσι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατήσει σε χαμηλότερο συντελεστή μόνο κάποια τρόφιμα, αφενός θα πρέπει να αποφασίσει ποια τροφή είναι... πολυτελείας και να της αυξήσει το Φόρο αφετέρου να φτιάξει έναν εξαντλητικό κατάλογο με τα βασικά είδη διατροφής, έτσι ώστε να αποφύγει τον τραγέλαφο που είχε δημιουργήσει η αυξομείωση του ΦΠΑ στο... σερβιριζομενο και στον... όρθιο καφέ.
Ο πονοκέφαλος γίνεται πιο έντονος εάν βάλει κανείς στην εξίσωση την παράμετρο της εστίασης και του Τουρισμού, αφού πέρα από τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ- οι διανυκτερεύσεις επιβαρύνονται σήμερα με 6,5%- το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει πως θα φορολογεί τα "πακέτα" διακοπών, τα οποία ως γνωστόν συμπεριλαμβάνουν διατροφή αλλά όχι μόνο... ψωμί, που λέγεται οτι θα παραμείνει σε χαμηλό ΦΠΑ.
Αυτό που θα έχει επίσης ενδιαφέρον να απαντηθεί- από τους δανειστές κυρίως- είναι γιατί συναινούν σε τόσο μεγάλη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, ενώ αρνούνταν πεισματικά να συμφωνήσουν σε μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης παρά τα ολέθρια δημοσιονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.
Καλά ξεμπερδέματα...