Σταθερές θα είναι οι τιμές στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες ενόψει την Χριστουγεννιάτικης περιόδου, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Γιάννης Γλύκος, ο οποίος μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για το πώς θα κινηθούν οι τιμές στα γλυκά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. «Αν χαλάς την ποιότητα, δεν τρως γλυκό – τρως λάσπη», τόνισε ο κ. Γλυκός ενώ παράλληλα έκανε λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της ακρίβειας.

Διαβάστε: Βούτυρο: Τιμές ρεκόρ, σε απόγνωση αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες

Μελομακάρονα & Κουραμπιέδες: Ακρίβεια στα Γλυκά

«Ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα», είπε ο Γιάννης Γλύκος μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 στην εκπομπή "Πρωινή Αφετηρία" και την Έρη Πανάγου. Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι τιμές στα γλυκά, ο κ. Γλύκος σημείωσε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές. «Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες έχουν γίνει από πέρυσι, για αυτό οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες θα είναι στα περσινά επίπεδα». Ωστόσο, όπως ανέφερε, παρά τη μείωση στην τιμή του κακάο διεθνώς, δεν έχει φανεί μείωση στις τιμές της σοκολάτας για τους ζαχαροπλάστες. Για παράδειγμα: η σοκολάτα από 4–4,5 €/κιλό έχει φτάσει 10–12 €/κιλό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, οι τιμές στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες θα κινηθούν περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με πέρσι, ανάλογα την περιοχή και το κατάστημα. Ενδεικτικά ο ίδιος ανέφερε ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Μελομακάρονα: 14–17 €/κιλό
  • Κουραμπιέδες: 15–18 €/κιλό

Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των τιμών στα γλυκά και την κίνηση στην αγορά, ο κ. Γλύκος απάντησε: «Ο κόσμος αγοράζει πιο λίγο», τονίζοντας ότι τα γλυκά θεωρούνται πλέον ακριβά είδη· μια τούρτα κοστίζει 25–30 €, ενώ μια πάστα από 2 € έχει πάει στα 3,5–4 €.

Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Γλύκος ανέφερε ότι περίπου 150 ζαχαροπλαστεία έχουν βάλει «λουκέτο». «Αυτό που μας έχει «σκοτώσει» είναι η ενέργεια», διευκρίνισε, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν διπλασιαστεί. «Παράδειγμα, από 3.500–4.000 € στο μαγαζί πληρώνω 6.500–7.000 € τον μήνα». Όπως επισήμανε, οι επαγγελματίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε ενοίκια, φόρους, εισφορές και ΦΠΑ. «Έχουμε γίνε φοροεισπράκτορες», τόνισε.

Σε ερώτηση για τη δομή των επιχειρήσεων κα το εργασιακό κόστος

«Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να κρατήσουν πιο καλά. Όσοι έχουν και υπαλλήλους είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και με την εφαρμογή της «κάρτας εργασίας». Παράλληλα, τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις για υπερωρίες έχουν αυξήσει το κόστος, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ ανεβαίνουν συνεχώς.

Αναφορικά με τον ανταγωνισμό και τις τιμές της αγοράς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδος υπογράμμισε ότι, υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες που πωλούν φθηνότερα, χρησιμοποιώντας χαμηλότερης ποιότητας πρώτες ύλες. Ωστόσο, ο πρόεδρος τονίζει ότι η ποιότητα είναι το παν: «Αν χαλάς την ποιότητα, δεν τρως γλυκό – τρως λάσπη».