Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας
Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην Ενέργεια
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, προωθώντας μια συνεκτική ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική
 
    Διαβάστε: Κυριάκος Πιερρακάκης: "Η Ελλάδα έχει επιχειρήσεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν διεθνώς"
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το πραγματικό τεστ αξιοπιστίας θα είναι οι πράξεις, όχι τα σχέδια
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, προωθώντας παράλληλα μια φιλόδοξη και συνεκτική ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική. «Η Ένωση Κεφαλαιαγορών, η Τραπεζική Ένωση, ό,τι από κοινού συγκροτεί την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, βρίσκονται ήδη σε προτάσεις. Οι πολιτικές έχουν καθοριστεί. Το συζητάμε κάθε μήνα στο Eurogroup και στο ECOFIN, προωθώντας αυτές τις πολιτικές, τα μέτρα, τις ιδέες», είπε, συμπληρώνοντας ότι για να αποκτήσουν αυτές οι συζητήσεις ουσιαστικό αντίκτυπο θα πρέπει να δούμε διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) να υλοποιούνται στην πράξη. «Αυτό θα είναι το πραγματικό τεστ αξιοπιστίας και όχι απλώς ο θεσμικός σχεδιασμός», ανέφερε. Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η πρακτική των «εθνικών επιφυλάξεων» υπονομεύει τη συνοχή της ΕΕ και ζήτησε πραγματικές διασυνοριακές κινήσεις και συγχωνεύσεις. «Αν αθροίσεις και τους 27 εθνικούς "αστερίσκους", στο τέλος δεν έχεις κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα, καθαρά και με θάρρος. Χρειαζόμαστε μια ενιαία αγορά όχι 27 εκδοχές της».Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για περισσότερες διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός της Ευρώπης, προβάλλοντας το παράδειγμα της UniCredit στην Ελλάδα, το οποίο, όπως είπε, «αποτελεί ένα τεστ πραγματικών προθέσεων για πολλές ευρωπαϊκές χώρες».  «Η UniCredit αυτή τη στιγμή αυξάνει την μετοχική της παρουσία στην Alpha Bank. Η Credia, εξαγοράζει μια μαλτέζικη τράπεζα. Και ταυτόχρονα, είμαστε ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στην εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext. Και τα τρία αυτά γεγονότα συνέβησαν τους τελευταίους έξι με επτά μήνες», δήλωσε.
 
Πιερρακάκης: Αναπτυσσόμαστε με 2,4%, αλλά πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα
Αναφερόμενος στην βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Η πιο δύσκολη συζήτηση δεν είναι η δημοσιονομική, είναι η βιομηχανική. Ποιον επιλέγουμε, πότε και γιατί. Όταν η γεωπολιτική εισέρχεται στην οικονομία, δεν μπορούμε να αγνοούμε τα προφανή μας πλεονεκτήματα. Είτε πρόκειται για ενέργεια, είτε για τεχνολογία, είτε για φυσικούς πόρους, η Ευρώπη οφείλει να δράσει».
Σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η κρίση στην ασφάλεια μπορεί να αποτελέσει επιταχυντή ενοποίησης. «Η ΕΕ έχει την ικανότητα να μεταβολίζει τις κρίσεις σε πολιτικές, είπε. Το κάναμε στη διαστημική πολιτική μέσω του ESA, μπορούμε να το κάνουμε και στην άμυνα, με κοινές προμήθειες και ευρωπαϊκό εύρος». «Η Ελλάδα έβαλε σε τάξη τα δημοσιονομικά της και πέτυχε έναν τεράστιο ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα σε λίγα χρόνια. Αναπτυσσόμαστε με 2,4%, αλλά πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη η ανάπτυξη να βρει τρόπο να μεταβολιστεί σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσιονομικές προκλήσεις στη Γερμανία, στάθηκε στη σημαντική κατάκτηση της δημιουργίας υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 
             En
 En 
  
  
  
     
    