Τουρισμός: Αύξηση στα έσοδα κατά 12% στο οκτάμηνο του 2025 - "Αχίλλειος πτέρνα" ο αποκλειστικά θερινός προορισμός
Σαφές μήνυμα από TUI
Ο τουρισμός της Ελλάδας έχει κατοχυρωθεί ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, με τα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής ζήτησης
 
    Ο ελληνικός τουρισμός διανύει μία από τις πιο επιτυχημένες περιόδους της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και μία από τις πιο κρίσιμες. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο: πλεόνασμα 4,15 δισ. ευρώ μόνο τον Αύγουστο και 14,34 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2025, με αύξηση 12% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και 4,1% στην εισερχόμενη κίνηση. Όμως, πίσω από τα νούμερα του καλοκαιρινού ρεκόρ κρύβεται μια διαχρονική αδυναμία: η Ελλάδα εξακολουθεί να λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά ως θερινός προορισμός.
 
 Διαβάστε: Το τέλος κρουαζιέρας θα χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις στα λιμάνια: Η Clia φέρνει νέο σχέδιο ανάπτυξης
Η Ελλάδα έχει κατοχυρωθεί ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, με τα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής ζήτησης. Το καλοκαιρινό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» παραμένει το κύριο προϊόν της χώρας, εξασφαλίζοντας υψηλές πληρότητες, ταξιδιωτικά έσοδα και σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ. Ωστόσο, η εξάρτηση από μια σύντομη περίοδο 4-5 μηνών καθιστά τον ελληνικό τουρισμό ευάλωτο στις διακυμάνσεις και περιορίζει την ανάπτυξη εκτός αιχμής.
Τουρισμός: Τι δείχνει η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος TUI - Σαφές μήνυμα από TUI
Η πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι ενώ η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (+40% στις εισπράξεις τον Αύγουστο) και τις ΗΠΑ (+20,6% το οκτάμηνο) αυξάνεται, οι εισπράξεις από τη Γερμανία -τη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού- μειώθηκαν κατά 16,5% τον Αύγουστο. Παράλληλα, η γαλλική και η ιταλική αγορά επίσης υποχώρησαν, δείχνοντας σημάδια κόπωσης. Αυτές οι διαφοροποιήσεις αποκαλύπτουν την ανάγκη για στρατηγική ανανέωση και γεωγραφική διαφοροποίηση του προϊόντος. Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, η TUI, στέλνει σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο CEO της εταιρείας, Sebastian Ebel, κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, κάλεσε ξενοδόχους, τοπικούς φορείς και κυβέρνηση να επανεξετάσουν συνολικά τη στρατηγική του ελληνικού τουρισμού. «Η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει και τον χειμώνα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η επιμήκυνση της σεζόν απαιτεί ουσιαστικές κινήσεις: αεροπορική συνδεσιμότητα, ανοιχτά ξενοδοχεία, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα και, κυρίως, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
"Ημερολόγιο εκδηλώσεων", από μαραθώνιους και φεστιβάλ έως καρναβάλια και ποδηλατικούς αγώνες
Η TUI προτείνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου «ημερολογίου εκδηλώσεων», από μαραθώνιους και φεστιβάλ έως καρναβάλια και ποδηλατικούς αγώνες, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πλατφόρμα TUI Musement και να προσεγγίσουν εκατομμύρια δυνητικούς ταξιδιώτες. Παράλληλα, ο κ. Ebel ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει κίνητρα παρόμοια με εκείνα της Αιγύπτου, η οποία επιδοτεί τις χειμερινές πτήσεις προς τουριστικούς προορισμούς έως ότου αυτές γίνουν βιώσιμες. Η έλλειψη πτήσεων τον χειμώνα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ακόμα και αν υπάρχουν ξενοδοχεία πρόθυμα να λειτουργήσουν, η περιορισμένη συνδεσιμότητα καθιστά δύσκολη την προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Επιπλέον, οι υποδομές πολλών παραθαλάσσιων ξενοδοχείων δεν είναι προσαρμοσμένες για λειτουργία τον χειμώνα, από τη θέρμανση και τις θερμαινόμενες πισίνες, μέχρι την προσφορά υπηρεσιών όπως kids clubs ή wellness facilities, που σήμερα έχουν μεγάλη ζήτηση. Στην ηπειρωτική χώρα, από την άλλη, οι ορεινοί και ημιορεινοί προορισμοί δεν έχουν αναπτύξει ακόμη ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.
Τα χιονοδρομικά κέντρα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι παράλληλες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, γαστρονομία, θεματικά πάρκα) παραμένουν περιορισμένες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα απουσιάζει σχεδόν πλήρως από τα χειμερινά προγράμματα των μεγάλων tour operators, την ώρα που χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Πορτογαλία κερδίζουν έδαφος. Η μετάβαση σε έναν δεκάμηνο τουριστικό κύκλο δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά επιβεβλημένη. Μια τέτοια εξέλιξη θα διαχέει τα έσοδα σε περισσότερες περιοχές, θα δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας και θα μειώνει την εποχικότητα, προσφέροντας βιωσιμότητα σε επιχειρήσεις που σήμερα «σβήνουν» κάθε Οκτώβριο. Οι τάσεις διεθνώς δείχνουν ότι το κοινό για τέτοιες εμπειρίες υπάρχει: ταξιδιώτες που αναζητούν αυθεντικότητα, χαμηλότερες τιμές και ηρεμία εκτός αιχμής.
Η επιμήκυνση, όμως, δεν μπορεί να προέλθει μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Απαιτείται ένας εθνικός συντονισμός που θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις για χειμερινή λειτουργία, επενδύσεις στις μεταφορές και προώθηση νέων αγορών. Η Πολιτεία καλείται να περάσει από τον ρόλο του παρατηρητή σε εκείνον του στρατηγικού εταίρου, υποστηρίζοντας τη μετάβαση προς έναν τουρισμό 12 μηνών. Ο τουρισμός παραμένει η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, με τις καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες να καλύπτουν το 65% του ελλείμματος αγαθών. Ομως, η βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου εξαρτάται πλέον από την ικανότητα της χώρας να διαφοροποιηθεί. Η επένδυση σε θεματικές εμπειρίες -όπως ο αγροτουρισμός, η ευεξία, η πεζοπορία, η γαστρονομία και ο πολιτισμόςμπορεί να αποτελέσει το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής επιτυχίας. Το μήνυμα της TUI λειτουργεί ως υπενθύμιση και προειδοποίηση μαζί: Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να κατακτήσει και τον χειμώνα. Το ερώτημα είναι αν θα κινηθεί έγκαιρα, πριν η τουριστική της δυναμική αρχίσει να εγκλωβίζεται στα όρια της ίδιας της επιτυχίας της.
 
 
 Δημοσιεύτηκε στο Money Pro των Παραπολιτικών
 
             En
 En 
  
  
  
     
    