Τα τρία σημεία που μπορούν να οδηγήσουν σε νέα υποβάθμιση, ακόμη και χρεοκοπία της χώρας, παρουσιάζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Αυτά είναι: ο κίνδυνος για αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων Αθήνας και δανειστών, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα.

Ειδικότερα η Moody's με μια ανάλυση που φέρει τον τίτλο: «Επιπτώσεις των πιστωτικών γεγονότων» καταγράφει τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και σημειώνει πως η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, ενώ ο κίνδυνος να συμβεί ατύχημα και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα στο χρέος (συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ) έχει αυξηθεί.

Δυσμενές περιβάλλον

Να σημειωθεί πως ο επενδυτικός οίκος είχε προχωρήσει, αιφνιδίως, στις 29 Απριλίου σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (από Caa1 σε Caa2), διατηρώντας το αρνητικό outlook. Η αξιολόγηση Caa2 συνδέεται ιστορικά με σχεδόν μια στις τέσσερις πιθανότητες για χρεοκοπία σε ορίζοντα δύο ετών.

Ο οίκος Moodys' αναγνωρίζει το βέτο που έχει θέσει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, ώστε να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση, δεδομένης της μη πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Η χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει πλήξει αρνητικά τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

H Moody's εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων έχουν φτάσει στα 32 δισ. ευρώ (ή στο 18% του ΑΕΠ) στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2014 και Απριλίου του 2015.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της Moody's, εάν η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως χρεοκοπεί.

Ωστόσο, εάν η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή, αυτό θα συνιστά μια ισχυρή ένδειξη έλλειψης προόδου στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Θα σηματοδοτεί πως η Ελλάδα δεν είναι ικανή να αποκτήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Αυξημένοι κίνδυνοι

Παράλληλα, ο επενδυτικός οίκος σημειώνει πως υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας (με την προϋπόθεση πως αυτή θα επιτευχθεί), λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της αδυναμίας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Παράλληλα, υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα του τρίτου πακέτου στήριξης το οποίο θα υποχρεώσει την Ελλάδα να έχει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, έτσι ώστε να καταφέρει να μειώσει το χρέος της. Αμφίβολη, όμως, είναι η πολιτική και οικονομική στήριξη ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Χαμηλή ανάπτυξη

 

Παράλληλα, η Moody's προβλέπει ανάπτυξη μόλις +0,5% για την Ελλάδα το 2015, έναντι της πρότερης εκτίμησής της για ανάπτυξη +1,2% και της επίσημης πρόβλεψης της κυβέρνησης για ανάπτυξη +2,9%.

Πέραν των προκλήσεων που θέτει η χαμηλότερη ανάπτυξη, το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον θα συνεχίσει να επιδρά στην εφαρμογή πρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής και νέας μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

 Βραχυπρόθεσμα η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην ανάγκη συγκερασμού των διαφορετικών απόψεων που εντοπίζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφιση στη Βουλή της ενδιάμεσης συμφωνίας θα δοκιμάσει την ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης.

Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σηματοδοτεί αυτόματα και έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί πιθανότητα πολιτική απόφαση, καταλήγει  η Moody's.