Την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα στο ενεργειακό κομμάτι –και όχι μόνο– επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποδίδουν στη χώρα μας ρόλο-κλειδί στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό τονίζει με αποκλειστική δήλωσή του στα parapolitika.gr ο Νταγκ Μπέργκαμ, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ. Ο κ. Μπέργκαμ μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, Κρις Ράιτ, έρχονται μεθαύριο, Τετάρτη, στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στη Σύμπραξη για τη Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation) ή αλλιώς P-TEC, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ζάππειο. Πρόκειται για ένα φόρουμ που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.

Πρώην κυβερνήτης της πολιτείας της Βόρειας Ντακότα, ο κ. Μπέργκαμ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ντόναλντ Τραμπ λόγω του ισχυρού επιχειρηματικού πνεύματος που διαθέτει. Ο ίδιος, ως πρόεδρος της Great Plains Software, κατάφερε να πουλήσει την εταιρεία το 2001 στη Microsoft έναντι του ποσού του 1,1 δισ. δολαρίων. Το 2024 είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο στην πορεία αποσύρθηκε και στήριξε την υποψηφιότητα Τραμπ.

thumbnail_doug-burgum-parapolitika3
doug-burgum-parapolitika2


Ολόκληρη η δήλωση του Νταγκ Μπέργκαμ στα parapolitika.gr έχει ως εξής: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που την καθιστά καίριο σύμμαχο στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ανατολικής Ευρώπης. Μέσω της συνεχούς ανάπτυξης των ενεργειακών της υποδομών -συμπεριλαμβανομένου ενός ολοένα διευρυνόμενου δικτύου εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και περιφερειακών αγωγών- η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κομβικό κέντρο για την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας και τη μείωση της εξάρτησης από αντίπαλες πηγές, όπως καταδεικνύει η αποφασιστική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Με την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στη διασφάλιση ενός σταθερού, αξιόπιστου και ανταγωνιστικού ενεργειακού μέλλοντος, που θα ενισχύσει τους διατλαντικούς δεσμούς, θα προωθήσει την κοινή οικονομική ανάπτυξη και θα τροφοδοτήσει την καινοτομία σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ η Αθήνα να καταστεί ενεργειακός κόμβος

Η επιλογή της Αθήνας για τη συνεδρίαση του P-TEC, η ταυτόχρονη παρουσία των δύο υπουργών της κυβέρνησης Τραμπ και το μήνυμα που στέλνει η αποκλειστική δήλωση Μπέργκαμ στο parapolitika.gr ενισχύουν τη στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να επενδύσει στην Αθήνα ως μελλοντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Προ ημερών, εξάλλου, οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τον νέο κανονισμό REPowerEU, που προβλέπει τη σταδιακή απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου (μέσω αγωγών και πλοίων) έως την 1η Ιανουαρίου 2028. Από τότε, λοιπόν, και μετά κλείνει οριστικά η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης για τη Ρωσία και ανοίγονται νέες δυνατότητες και για τις ΗΠΑ, που θέλει να αξιοποιήσει τη χώρα μας ως βασικό σημείο εισόδου για το αμερικανικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

"Η Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων"

Στόχος του P-TEC είναι η ενίσχυση της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αμερικανική αυτή πρωτοβουλία εστιάζει σε κοινές ενεργειακές υποδομές (δίκτυα ηλεκτρισμού, αγωγούς, μεταφορές), με στόχο τη δημιουργία βιώσιμης, ανθεκτικής και συνεργατικής ενεργειακής αγοράς που θα αποφέρει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. «Η Ελλάδα στις 6 και 7 Νοεμβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων», τόνισε, μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, που θα είναι επίσης παρών και θα μιλήσει στο συνέδριο.

«Η συνεδρίαση των υπουργών της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (P-TEC), που φιλοξενεί η ελληνική κυβέρνηση, θα συγκεντρώσει περισσότερους από 25 υπουργούς Ενέργειας από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού -μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εσωτερικών, Νταγκ Μπέργκαμ, και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ-, καθώς και πάνω από 400 υψηλόβαθμους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπροσώπους εταιρειών», ανέφερε στην ίδια δήλωση ο κ. Παπασταύρου και πρόσθεσε: «Πέρα από την αδιαμφισβήτητη επιχειρηματική αξία, το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας, ως στρατηγικού ενεργειακού εταίρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε συνέχεια και της συμμετοχής της Chevron με τη HELLLENiQ Energy στις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε 4 θαλάσσιες περιοχές μας, η ενέργεια αναδεικνύεται σε μοχλό αναβάθμισης του ρόλου της χώρας μας και περαιτέρω ενίσχυσης των άριστων διμερών σχέσεών μας».

Η ατζέντα του P-TEC

Την πρώτη ημέρα του P-TEC, την Πέμπτη, συμμετέχοντες υπουργοί, θεσμικοί εκπρόσωποι, διεθνείς οργανισμοί και στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα από Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα συζητήσουν για τις νέες ενεργειακές τάσεις και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια ασφαλή, βιώσιμη και ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά. Τις εργασίες ανοίγουν οι κ. Παπασταύρου και Ράιτ με τις τοποθετήσεις τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που θα συζητηθούν στα πάνελ, περιλαμβάνονται ο ρόλος του φυσικού αερίου στη νέα ενεργειακή γεωγραφία της Ευρώπης, ο κάθετος διάδρομος του φυσικού αερίου, η προσέλκυση κεφαλαίων για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, η συμβολή της ενέργειας στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων και οι αναδυόμενες τεχνολογίες. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το πάνελ αφιερωμένο στην Ελλάδα, στο οποίο ο κ. Παπασταύρου θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα, καθώς και τον μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας.