Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε συζήτηση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-TEC), που πραγματοποιείται στην Αθήνα, επισήμανε πως «είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας». Δήλωσε υπερήφανος για τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, για τη συμμετοχή της αμερικανικής ExxonMobil στην παραχώρηση του «μπλοκ 2» στο Ιόνιο. Ο κ. Παπασταύρου έκανε λόγο για ισχυρή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και αναφερόμενος στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας, τόνισε ότι επενδύσαμε σε υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου και αγωγούς και ότι ο «κάθετος διάδρομος» φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει την προσπάθεια για υλοποίηση μιας αρτηρίας που θα φέρει νέα πνοή στην περιοχή.

Διαβάστε: Αποκάλυψη Παπασταύρου: Helleniq Energy & ExxonMobil ανακοινώνουν την έναρξη γεωτρήσεων (Βίντεο)

«Η Ελλάδα επέστρεψε», ανέφερε ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην πρόοδο στα δημοσιονομικά, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην πρόκληση για κατασκευή αξιόπιστων υποδομών τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας στην περιοχή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στάθηκε στη συνεργασία για την ανάπτυξη την αλυσίδας παραγωγής, μεταφοράς και εφοδιασμού με φυσικό αέριο, υπενθυμίζοντας ότι το 35% του διεθνούς στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ελληνόκτητο.

Κρις Ράιτ: Η Ελλάδα είναι το τέλειο σημείο εισόδου με τις κατάλληλες υποδομές

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τέλειο σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο που θα υποκαταστήσει το αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. «Στις ΗΠΑ έχουμε μεγάλα αποθέματα και έχουμε την ευκαιρία να υποκαταστήσουμε κάθε κυβικό μέτρο αερίου από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη, με ασφάλεια εφοδιασμού και μειωμένο κόστος, προς αμοιβαίο όφελος. Κάθε κυβικό ρωσικού αερίου που δεν θα διοχετευθεί στην Ευρώπη θα μείνει στο έδαφος και δεν θα χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν. Η Ελλάδα είναι το τέλειο σημείο εισόδου με τις κατάλληλες υποδομές», συμπλήρωσε.

Ιστορική συμφωνία ExxonMobil - Helleniq Energy - Energean για εξορύξεις στο Ιόνιο: Τι προβλέπεται

Κατά τη διάρκεια των υπογραφών αποκαλύφθηκε πως ο υπουργός Εσωτερικών, Νταγκ Μπέργκαμ, είχε χθες συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τις συμφωνίες υψηλού συμβολισμού και επιπέδου στην Αθήνα, καθιστώντας τη χώρα μας σε κύρια πύλη του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Ο κ. Μπέργκαμ έκανε λόγο κατά την παρουσία του στο Ζάππειο, όπου διεξάγεται το 6ο P-TEC, για «κομβικό ρόλο της Ελλάδας», με τη χώρα να «συμβάλλει ενεργά στην ενεργειακή ασφάλεια» της περιοχής. «Είμαι πολύ υπερήφανος για ό,τι γίνεται εδώ», τόνισε.

«America is back», η «Αμερική αντεπιτίθεται», τόνισε σε πανηγυρικό ύφος η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Αποτέλεσμα της εν λόγω συμφωνίας που υπογράφηκε στο Ζάππειο μεταξύ ExxonMobil - HELLENiQ Energy - Energean, αλλά και της άρτι ανακοινωθείσας συμφωνίας ΔΕΠΑ Εμπορίας – AKTOR για τη δημιουργία της ATLANTIC – SEE LNG TRADE Α.Ε., που αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος για τη λειτουργία του Κάθετου Διαδρόμου, είναι ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε προνομιακό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών στην προώθηση των στρατηγικών τους συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διοχέτευση αμερικανικού LNG προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους μας για να αξιολογήσουμε το ερευνητικό δυναμικό του Block 2 με ασφαλή, αποτελεσματικό και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Αυτή η σημαντική ερευνητική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για πιθανές μελλοντικές επενδύσεις σε ερευνητικές γεωτρήσεις στο χρονικό πλαίσιο του 2027», τόνισε ο Τζον Άρντιλ, αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Έρευνας της ExxonMobil.

«Σταδιακά, τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλός μας απέκτησε και αναπτύσσει ένα υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο ερευνητικών παραχωρήσεων. Ανάμεσά τους, το Block 2, που είναι ώριμο για ερευνητική γεώτρηση, και αυτή η συνεργασία με την ExxonMobil θα βοηθήσει στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανάπτυξή του. Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως μία από τις νεότερες και υποσχόμενες περιοχές της Ευρώπης για εξερεύνηση και ανάπτυξη υδρογονανθράκων. Αυτή η συναλλαγή αποτελεί ένα θετικό βήμα όχι μόνο για τους εταίρους της κοινοπραξίας, αλλά και για την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY.

Τέλος, ο Μάθιος Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean Plc, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ελλάδας και την ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.. Η συνεργασία με την ExxonMobil στο Block 2 δεν είναι απλώς μια νέα επιχειρηματική συμφωνία. Είναι μια εθνική ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία, αξιοποιώντας υπεύθυνα τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους της, σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα. Η Energean είναι υπερήφανη που ηγείται αυτής της προσπάθειας, συνδυάζοντας επιστημονική τεχνογνωσία, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και πίστη στις δυνατότητες της χώρας μας. Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, μόνο μέσω γεώτρησης θα μάθουμε αν πράγματι υπάρχει φυσικό αέριο στη χώρα μας. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και το μέλλον των επόμενων γενεών».