Μείωση των τιμών ρεύματος στην ΕΕ: Τρεις καινοτόμες προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων μέσω του Grids Package
Νέα στρατηγική για την ενεργειακή αγορά
Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τρεις καινοτόμες προτάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στις τιμές ρεύματος της ΕΕ μέσω του Grids Package
Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τρεις προτάσεις της Ελλάδας με στόχο την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στις τιμές ρεύματος της ΕΕ. Όπως διαβάζουμε στο energygame.gr και το ρεπορτάζ της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου, οι καινοτόμες αυτές πρωτοβουλίες εστιάζουν στη βελτιστοποίηση των υπαρχόντων ενεργειακών υποδομών και στον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού των μελλοντικών επενδύσεων. Η κυβερνητική στρατηγική αποσκοπεί στη διατήρηση της πίεσης προς τις Βρυξέλλες για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Ο κύριος στόχος είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος των διαφορών στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού μεταξύ του κεντρικού ευρωπαϊκού πυρήνα και των χωρών της περιφέρειας, ιδιαίτερα στον άξονα Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Διαβάστε: Ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα στο σπίτι; Ο οδηγός για να μειώσεις τον λογαριασμό
Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλοι πάροχοι ενέργειας τους τελευταίους δύο μήνες απορροφούν σημαντικό μέρος των αυξήσεων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Το 60% των νοικοκυριών εξακολουθεί να βρίσκεται σε πράσινα τιμολόγια λιανικής, ενώ η προσέγγιση του χειμώνα προμηνύει επιπλέον πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές. Από το φθινόπωρο έχουν εμφανιστεί ανησυχητικές ενδείξεις επανεμφάνισης των γνωστών στρεβλώσεων που πλήττουν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ακραίες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις και η εμφάνιση εξαιρετικά υψηλών τιμών, που φτάνουν τα 300 ευρώ ανά MWh και άνω κατά τις βραδινές αιχμές ζήτησης, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης της Task Force για τις τιμές ρεύματος
Η πρόσφατη συνεδρίαση της Task Force της ΕΕ για τις ενεργειακές τιμές που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν άριστα τις εξελίξεις, οι παρουσιαζόμενες προτάσεις στερούνταν κοινού παρονομαστή και δεν επικεντρώνονταν στο κρίσιμο ζήτημα των αποκλίσεων των τιμών ρεύματος εντός της ΕΕ.
Η συζήτηση εκτροχιάστηκε προς τις επιμέρους προτεραιότητες κάθε κράτους μέλους, με αναφορές σε φορολογικές μειώσεις, αναδιάρθρωση κοινωνικών τιμολογίων και νέους διαγωνισμούς για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αυτή η διασπορά της προσοχής υπονόμευσε την αποτελεσματικότητα της συνάντησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο "Πακέτο για τα Δίκτυα" (Grids Package), τις επερχόμενες προτάσεις της Κομισιόν για τα ηλεκτρικά δίκτυα που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις αρχές Δεκεμβρίου.
Μείωση των τιμών ρεύματος στην ΕΕ: Στρατηγικές προτάσεις της Ελλάδας μέσω του Grids Package
Η χώρα μας έχει υποβάλει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που ελπίζει να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του Grids Package. Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στην πραγματική ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ και κατ' επέκταση στη διαμόρφωση διαρθρωτικά χαμηλότερων χονδρεμπορικών τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν έχει παραδεχθεί ότι παρά τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε σχέση με την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμα υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.
Για παράδειγμα, σήμερα η μέση τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 122,23 ευρώ ανά MWh, ενώ στη Γαλλία φτάνει μόλις τα 49,13 ευρώ ανά MWh και στην Ισπανία τα 81,69 ευρώ ανά MWh. Αυτές οι τεράστιες αποκλίσεις αποδεικνύουν την ανάγκη για άμεση δράση.
Οι τρεις προτάσεις της Ελλάδας περιλαμβάνουν:
• Βελτιστοποίηση των υφιστάμενων διασυνοριακών διασυνδέσεων με εφαρμογή του κανόνα του 70% και εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών όπως το Dynamic Line Rating
• Επιβράβευση των χωρών που λειτουργούν ως κρίσιμοι ενεργειακοί διάδρομοι και επενδύουν στις υποδομές τους προς όφελος ολόκληρης της ΕΕ
• Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου με χρονικό ορίζοντα έως το 2050
Η πρώτη πρόταση επικεντρώνεται στην καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων διασυνοριακών διασυνδέσεων, πρόβλημα που έχουν επισημάνει τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί. Ο Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER) έχει παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι διαχειριστές δικτύων πολλών χωρών δεν τηρούν τον κανόνα του 70% για τη χρήση δυναμικότητας στις διασυνοριακές διασυνδέσεις.
Η δεύτερη πρόταση αφορά την επιβράβευση των χωρών που λειτουργούν ως κρίσιμοι διάδρομοι μεταφοράς ηλεκτρισμού και επενδύουν στα δίκτυά τους προς όφελος άλλων κρατών μελών. Η Ελλάδα προτείνει στην Κομισιόν και το ACER να αναπτύξουν συγκεκριμένη μεθοδολογία για τον εντοπισμό και την επιβράβευση αυτών των χωρών.
Η τρίτη εισήγηση αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου σε χρονικό ορίζοντα πολύ μεγαλύτερο από τα δέκα χρόνια που προβλέπουν τα τρέχοντα προγράμματα. Προτείνεται η διεξαγωγή πανευρωπαϊκής ανάλυσης για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης έως το 2050, με εκτίμηση των βέλτιστων ροών ηλεκτρικής ενέργειας βάσει των διαθέσιμων πόρων και της μελλοντικής ζήτησης.
En