Τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, που αυτή ήταν η 17η Νοεμβρίου, η δημόσια προσφορά της Euronext προς την ΕΧΑΕ για την απορρόφηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ήδη καλυφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από θεσμικούς και ξένους επενδυτές (funds), ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω συμμετοχή και από την πλευρά του retail.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των ιδιωτών κινείται κοντά στο 55%, ενώ η Euronext θα καταφέρει να αποκτήσει ποσοστό κάπου ανάμεσα σε 55% με 65%, δηλαδή υψηλότερο από το 47,93% που κατ’ ελάχιστον απαιτείται -μετά την πρόσφατη τροποποίηση των όρων στην οποία προχώρησε- προκειμένου η δημόσια πρόταση να χαρακτηριστεί ως επιτυχής. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την αναθεωρημένη δημόσια πρόταση της Euronext, εκτιμώντας πως η αναπροσαρμογή δεν επηρεάζει ούτε την αρχική αιτιολογημένη γνώμη ούτε τα συμπεράσματα του χρηματοοικονομικού συμβούλου. Η Euronext είχε αναθεωρήσει τους όρους της δημόσιας πρότασης στις 7 Νοεμβρίου 2025, με στόχο την απόκτηση του συνόλου των 60.348.000 μετοχών της ΕΧΑΕ, που αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση, μειώνεται το ελάχιστο ποσοστό μετοχών που απαιτείται για την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, από το 67% σε 50% + 1 μετοχή. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την τροποποίηση στις 10 Νοεμβρίου 2025, χωρίς να παρατείνει την περίοδο αποδοχής, η οποία λήγει στις 17 Νοεμβρίου 2025. Το αντάλλαγμα για τους μετόχους παραμένει αμετάβλητο, ενώ η AXIA Ventures Group Limited, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, επιβεβαίωσε με νέα επιστολή της ότι τα αρχικά συμπεράσματά της δεν διαφοροποιούνται από την αναθεώρηση.

Euronext: Ολοκληρώνεται η Δημόσια Πρόταση για την ΕΧΑΕ – Τι «βλέπει» ο Μπουζνά

Ο επικεφαλής της Euronext, Στέφαν Μπουζνά, έχει άλλωστε δηλώσει προ ημερών ότι η εταιρεία του επιθυμεί «να συμμετάσχει ενεργά, να στηρίξει και να διευκολύνει» την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Μπουζνά, τα οφέλη της εξαγοράς είναι αμοιβαία. Για την Euronext, ενισχύεται η ενιαία δεξαμενή ρευστότητας του Ομίλου, ενώ για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, δημιουργείται άμεση πρόσβαση σε μια σημαντικά μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

*Στη φωτογαφία άρθρου ο Στεφάν Μπουζνά από παλαιότερη συνάντησή του με τον Κυριάκο Πιερρακάκη