Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία
Τι περιλαμβάνει το έργο
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ
Στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και με απόφαση του Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εντάχθηκε η επιχορήγηση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία.
Αναλυτικότερα, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 188.341.603,94 ευρώ και η συνολική δημόσια δαπάνη σε 84.311.895 ευρώ.
Δυτική Μακεδονία: Τι περιλαμβάνει το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου
Το εν λόγω έργο, το οποίο θα αποτελείται από 157 χιλιόμετρα αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγει βόρεια της Πτολεμαΐδας και περιλαμβάνει κλάδο για τη σύνδεση με τον Μετρητικό Σταθμό Καρδιάς, κλάδους για τη σύνδεση με τον Μετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό Άσπρου Σκύδρας και τον Μετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό Περδίκκα Εορδέας, κλάδο για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροιας και Νάουσας, καθώς και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων.
Επίσης, περιλαμβάνει τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου.
Ο νέος αγωγός στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου 2023-2032, καθώς θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα -και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη- σχεδιασμένος για λειτουργία και μεταφορά έως και 100% υδρογόνου «hydrogen ready».
Τέλος, σημειώνεται πως το έργο αποτελεί μέρος του European «Hydrogen Backbone», της σχετικής υποδομής υδρογόνου της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια, ενώ δικαιούχος ορίστηκε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ.
En