Το 2026 έρχεται άλμα επενδύσεων και οι μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά - Όσα είπε για τον Προϋπολογισμό ο Κυριάκος Πιερρακάκης (Βίντεο)
Όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου
"Η μείωση του δημοσίου χρέους είναι η κατάκτηση μιας γενιάς", τόνισε σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2026 ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης: "Από τις ισχυρότερες η ελληνική οικονομία στην ευρωζώνη"
«Πλέον η ελληνική είναι από τις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη. Αυτό δεν είναι προϊόν τύχης, είναι αποτέλεσμα πολιτικής συνέπειας, μεταρρυθμιστικού ρυθμού και πάνω απ' όλα συλλογικής προσπάθειας πολιτείας, πολιτών, επιχειρήσεων. O προϋπολογισμός του 2026 αποτυπώνει την εικόνα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, η ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 2,2% το 2025 και στο 2,41% το 2026, σε μια περίοδο που η ευρωζώνη κινείται στο 1,3 και στο 1,2%. Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται 2,6% το 2025 και 2,2% το 2026 με στόχο την περαιτέρω ανακούφιση των νοικοκυριών. Οι επενδύσεις αυξάνονται κατά 5,7% το 2024, αυξάνονται κατά ένα επιπρόσθετο 11,2% το 2026, επιτυγχάνοντας έναν ρυθμό πάρα πολύ υψηλό. Θα φτάσουμε στο 17,7% στον όρο επενδύσεις προς ΑΕΠ. Να θυμίσω ότι σε αυτόν τον όρο είχαμε ξεκινήσει στο 11% το 2019 και καλύπτουμε έτσι ένα χάσμα, το οποίο υπήρχε σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 3,7% το 2025 και σε 2,8% το 2026, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 0,6% το 2025».
Πιερρακάκης: Η υπεραπόδοση στον Προϋπολογισμό δεν συνιστά σύμπτωση
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι «αυτή η συνεπής υπεραπόδοση δεν συνιστά σύμπτωση, είναι απόδειξη ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, της οικονομίας, αλλάζει. Η οικονομία της Ελλάδας ανοίγεται. Το κράτος λειτουργεί με κανόνες, με θεσμική συνέχεια. Αυτή η εικόνα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή αν δούμε τι συμβαίνει συνολικά στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ενώ αρκετές μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν επιβράδυνση, η Ελλάδα συνεχίζει να βαδίζει ανοδικά. Αυτό δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, δραστήρια, ζωντανή και μπορεί να συνεχίζει να ενισχύει με ασφάλεια τους πολίτες».
"Σχεδόν 8 δισ. οι παροχές και οι φοροελαφρύνσεις την τριετία 2025-2027"
Όσο για τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε: «Το συνολικό κόστος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που έχουν νομοθετηθεί ή ανακοινωθεί για την περίοδο 2025-2027 είναι 3,04 δισ. ευρώ για το 2025, αυξανόμενο σε 5,94 δισ. ευρώ το 2026, δηλαδή επιπλέον 2,9 δισ. σε σχέση με το 2025 και σε 7,94 δισ. το 2027, επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2026. Το 2026 η θετική δυναμική της οικονομίας προβλέπεται να στηριχθεί στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, στην ώθηση της εξωτερικής ζήτησης για υπηρεσίες, στη συνεχιζόμενη διεύρυνση της απασχόλησης και των εισοδημάτων».
Τέλος, για την επίδραση του Προϋπολογισμού στον δημοσιονομικό χώρο μίλησε ο υφυπουργός Θανάσης Πετραλιάς, ο οποίος εξήγησε ότι για το 2026 οι δυνατότητες νέων παρεμβάσεων έχουν ήδη εξαντληθεί, ωστόσο για το 2027 ο διαθέσιμος χώρος αναμένεται να φτάσει έως τα 900 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2026, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται στο 0,6% και -0,2% αντίστοιχα.
En