Τα τελευταία 24ωρα το Βερολίνο εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα προκειμένου να έρθει άμεσα σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Τρίτο πακέτο «βλέπουν» οι αναλυτές.

Μετά τον Β. Σόιμπλε χθες ο οποίος, σύμφωνα με το Spiegel, φέρεται να χάνει την υπομονή του και να έχει απευθύνει πρόσφατα σαφείς προειδοποιήσεις στον κ. Βαρουφάκη, τη σκυτάλη πήραν σήμερα άλλα δυο υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη.

Τόσο ο επικεφαλής της Κ. Ο. των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ όσο και ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλούν μέσα από σημερινές τους συνεντεύξεις την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

Πέρα από την κοινή αυτή γραμμή όμως υπάρχουν και ορισμένες διαφοροποιήσεις στις δηλώσεις αυτές, οι οποίες φανερώνουν για άλλη μια φορά τη διάσταση απόψεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, όσον αφορά το χειρισμό της ελληνικής υπόθεσης. Την ώρα που ο κ. Γκάμπριελ για παράδειγμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου, εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, ο κ. Κάουντερ χαρακτηρίζει πρώιμη τη συζήτηση αυτή όσο δεν έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό -έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται στο Βερολίνο- ζητώντας ουσιαστικά να σταματήσει επιτέλους η συζήτηση περί Grexit, την οποία συνεχίζουν να τροφοδοτούν και σήμερα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.

Και στο βάθος... τρίτο πακέτο;

Τα σενάρια περί ενός τρίτου πακέτου στήριξης εντός του καλοκαιριού τροφοδοτεί πάντως σήμερα εκ νέου και ο γερμανικός τύπος. Διαπραγματευτικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η σημερινή Welt σημειώνουν ότι σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια, τονίζοντας μάλιστα ότι η σχετική συζήτηση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη.

Οι ίδιοι εκφράζουν ωστόσο αμφιβολίες για το «πώς θα πουλήσει ένα τρίτο πακέτο ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, την ώρα που, όπως ο ίδιος λέει, δεν έχει καν πολιτική εντολή για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως, εκτιμάται ότι η επαπειλούμενη χρεοκοπία θα επισπεύσει τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Η Tagesspiegel και υπό τον τίτλο «Πλησιάζει ο τελικός» (για την Ελλάδα), σημειώνει σήμερα ότι απομένουν μόλις δυο εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας και την αποφυγή της χρεοκοπίας. Η εφημερίδα θεωρεί επίσης σχεδόν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, κοστολογώντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2016 στα 50 δις ευρώ.