Για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με την επιστροφή ενοικίου μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή αφετηρία, με την Έρη Πανάγου, ο Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προστασίας Ενοικιαστών. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην επιστροφή ενοικίου, κυρίως επειδή πολλά ενοίκια δεν ήταν δηλωμένα στο πραγματικό τους ύψος. Άρα η επιστροφή υπολογίστηκε σε χαμηλότερη βάση. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπολογίστηκαν τα παιδιά, ενώ άλλοι ενοικιαστές δεν είχαν ενεργό μισθωτήριο στην ΑΑΔΕ και αποκλείστηκαν», είπε αρχικά ο κ. Σκιαδάς.

Διαβάστε: Τι πήγε στραβά με την επιστροφή ενοικίου: Τα λάθη που "ψαλίδισαν" την ενίσχυση - Διορθώσεις με τροποποιητική δήλωση έως τις 30 Δεκεμβρίου 2025

«Αν δεν υπάρχει ενεργό μισθωτήριο στην ΑΑΔΕ, το σύστημα δεν δίνει επιστροφή, ακόμη κι αν ο ενοικιαστής μπορεί να αποδείξει ότι πληρώνει κανονικά. Η Ομοσπονδία ζητά να γίνονται δεκτές αποδείξεις πληρωμής (π.χ. τραπεζικές)», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν περιπτώσεις που οι δικαιούχοι πήραν πολύ μικρά ποσά (10–15€), απάντησε πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία των μισθωτηρίων και των φορολογικών δηλώσεων. Δεν έκαναν οι ενοικιαστές ξεχωριστή αίτηση».


"Οι δικαιούχοι της επιστροφής ενοικίου ήταν περίπου 900.000"

Όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, ο κ. Σκιαδάς είπε ότι «αντί για το 1.000.000 που είχε αρχικά αναφερθεί, οι δικαιούχοι ήταν περίπου 900.000». Στην ερώτηση τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν πήραν το σωστό ποσό ή δεν πήραν καθόλου, ο κ. Σκιαδάς απάντησε: «Μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή 1521 για διευκρινίσεις».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν το ενοικιοστάσιο είναι στο όνομα και των δύο (ζευγάρι), πώς υπολογίζεται η επιστροφή, απάντησε πως «μοιράζεται 50% – 50%, όπως δηλώνονται τα ποσοστά του ενοικίου στο μισθωτήριο».

Στην ερώτηση γιατί κάποιοι δεν πήραν καθόλου επιστροφή ενώ δικαιούνται, απάντησε ότι «πολλοί δεν είχαν δηλωμένο IBAN στην ΑΑΔΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσό δεν καταβλήθηκε».

Σχετικά με τα κυριότερα παράπονα που λαμβάνει η Ομοσπονδία από τους ενοικιαστές είναι ότι «πολλοί δεν έχουν ενεργό μισθωτήριο στην ΑΑΔΕ. Κάποια μισθωτήρια δεν έχουν αναρτηθεί από τους ιδιοκτήτες. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους ανάγκασαν να δηλώσουν χαμηλότερο ενοίκιο.

Όσοι ζήτησαν να δηλωθεί το πραγματικό ενοίκιο για την επιστροφή, πολλοί ιδιοκτήτες τούς ζήτησαν αύξηση. Ήδη εδώ και μήνες πολλοί ζητούν αυξήσεις απλώς και μόνο επειδή ο ενοικιαστής θα πάρει επιστροφή ενός ενοικίου. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο ενοικιαστής ζητά να δηλωθεί το πραγματικό ενοίκιο», πρόσθεσε.


"Να υπάρξει πλαφόν στα ενοικία"

Ερωτηθείς γιατί η επιστροφή ενοικίου χαρακτηρίζεται ως «ασπιρίνη», απάντησε: «Γιατί οι αυξήσεις των ενοικίων είναι 8–10% τον χρόνο. Η επιστροφή ενός ενοικίου ισοδυναμεί περίπου με 8% ετήσιο όφελος, άρα εξαφανίζεται μέσα στις αυξήσεις».

«Η κατάσταση στην αγορά έχει ξεφύγει. Ακόμη και σε μη ακριβές περιοχές (π.χ. Παγκράτι), μικρά διαμερίσματα 45 τ.μ. νοικιάζονται 600–700€. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και ακόμη χειρότερο στις τουριστικές περιοχές, όπου οι ενοικιαστές διώχνονται το καλοκαίρι για Airbnb, κατέληξε, ζητώντας «να υπάρξει πλαφόν στα ενοίκια. Χωρίς πλαφόν, οι αυξήσεις δεν θα σταματήσουν και οι ενοικιαστές φτάνουν να στερούνται βασικά αγαθά για να πληρώνουν το ενοίκιο».