Aκρίβεια: Ανεβαίνουν οι τιμές στο κρέας λόγω μειωμένης παραγωγής - "Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά"
Η αγορά σε πίεση
Οι τιμές στο μοσχάρι εκτοξεύονται, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται, ενώ οι παραγωγοί αντιδρούν
Τα πρώτα σημάδια της κρίσης λόγω της ακρίβειας έχουν ήδη εμφανιστεί. Όσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παραμένουν στους δρόμους και η οικονομική πίεση αυξάνεται, τόσο οι ελλείψεις προϊόντων μεγαλώνουν και οι τιμές εκτοξεύονται. Το συνδυασμένο φαινόμενο δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα, ενισχυμένο από την κερδοσκοπία των μεσαζόντων.
Διαβάστε: Ακριβή η τετραετία έως το 2029 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Θα επωμιστούν επιπλέον φόρους 10,7 δισ. ευρώ (Αναλυτικός πίνακας)
«Το μοσχάρι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί περίπου 55%. Δεν ξέρουμε αν αυτή η αύξηση μπορεί να ανακοπεί, δεδομένου ότι η παραγωγή παραμένει περιορισμένη. Στα πουλερικά, ωστόσο, παρατηρείται σταθερότητα τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά», σημειώνει ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της ομοσπονδίας κρεοπωλών.
Ενδεικτικά, οι τιμές την ίδια περίοδο το 2024 κυμαίνονταν:
– Ελληνική γαλοπούλα: 8,99€
– Χοιρινά ντόπια: 3,99€
– Αρνί φρέσκο ντόπιο: 10,90€
– Στήθος βόειου: 6,99€
Πλέον:
«Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος, την κοπή, την προέλευση (εγχώριο/εισαγωγής), και το σημείο πώλησης (σούπερ μάρκετ/κρεοπωλείο). Στο μοσχάρι η μέση τιμή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό. Το φιλέτο έχει φτάσει τα 35 €/κιλό», λέει σε άρθρο του το in.gr
Το κρας τεστ τιμών είναι ενδεικτικό:
Σούπερ μάρκετ:
– Αρνί: από 13,4 ευρώ/ κιλό έως 13,79 ευρώ/ κιλό.
– Κατσίκι: από 13,9 ευρώ/ κιλό έως 14,19 ευρώ/ κιλό.
– Παϊδάκια: από 11,5 – 13,5 ευρώ/ κιλό.
Κρεοπωλεία:
– Πρόβεια παϊδάκια: 11,5 – 13,5 ευρώ το κιλό από 9,5 – 10,5 ευρώ.
– Αρνί και κατσίκι: 17,00 ευρώ από 14,50 ευρώ λίγους μήνες νωρίτερα.
Τελειωτικό χτύπημα δίνει στους κτηνοτρόφους η ευλογιά.
Διαβάστε: Ακριβή η τετραετία έως το 2029 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Θα επωμιστούν επιπλέον φόρους 10,7 δισ. ευρώ (Αναλυτικός πίνακας)
«Το μοσχάρι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί περίπου 55%. Δεν ξέρουμε αν αυτή η αύξηση μπορεί να ανακοπεί, δεδομένου ότι η παραγωγή παραμένει περιορισμένη. Στα πουλερικά, ωστόσο, παρατηρείται σταθερότητα τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά», σημειώνει ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της ομοσπονδίας κρεοπωλών.
Ακρίβεια: Το "κρας τεστ" των τιμών πέρυσι και φέτος
Ενδεικτικά, οι τιμές την ίδια περίοδο το 2024 κυμαίνονταν:– Ελληνική γαλοπούλα: 8,99€
– Χοιρινά ντόπια: 3,99€
– Αρνί φρέσκο ντόπιο: 10,90€
– Στήθος βόειου: 6,99€
Πλέον:
«Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος, την κοπή, την προέλευση (εγχώριο/εισαγωγής), και το σημείο πώλησης (σούπερ μάρκετ/κρεοπωλείο). Στο μοσχάρι η μέση τιμή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό. Το φιλέτο έχει φτάσει τα 35 €/κιλό», λέει σε άρθρο του το in.gr
Το κρας τεστ τιμών είναι ενδεικτικό:
Σούπερ μάρκετ:
– Αρνί: από 13,4 ευρώ/ κιλό έως 13,79 ευρώ/ κιλό.
– Κατσίκι: από 13,9 ευρώ/ κιλό έως 14,19 ευρώ/ κιλό.
– Παϊδάκια: από 11,5 – 13,5 ευρώ/ κιλό.
Κρεοπωλεία:
– Πρόβεια παϊδάκια: 11,5 – 13,5 ευρώ το κιλό από 9,5 – 10,5 ευρώ.
– Αρνί και κατσίκι: 17,00 ευρώ από 14,50 ευρώ λίγους μήνες νωρίτερα.
Τελειωτικό χτύπημα δίνει στους κτηνοτρόφους η ευλογιά.
En