Νέα επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο, μετά από ένα μεγάλο διάστημα σταθερής ή φθίνουσας πορείας. Η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, η δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-εταίρων αλλά και η καλλιέργεια προσδοκιών για ευνοϊκές ρυθμίσεις στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων οδηγούν σε έξαρση των καθυστερήσεων.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν περίπου κατά 60-70 μονάδες βάσης και προσέγγισαν το 35% έναντι 34,4% στο τέλος Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, η αύξηση των «κόκκινων» δανείων προέρχεται κυρίως από ιδιώτες και την αποδίδουν και στις προσδοκίες για ευνοϊκές ρυθμίσεις, στο πρότυπο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2008, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφωνόταν στο 5%. Στο τέλος του 2010 είχε ξεπεράσει το 10%, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ξεπέρασε το 20%. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο δείκτη είχε ανέλθει στα 31,20%, ενώ σήμερα προσεγγίζει το 35%. Στην καταναλωτική πίστη οι καθυστερήσεις ξεπερνούν το 50%, στα επιχειρηματικά δάνεια το 35% και στη στεγαστική πίστη το 29%.