Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι ιδιοκτησιακές αλλαγές στον ΟΠΑΠ, με το Δημόσιο να παρακολουθεί τις μετοχικές μεταβολές στην ανάδοχο Emma Delta χωρίς να παρεμβαίνει, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι υποψίες για απώλειες εσόδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κι ενώ κατά την κείμενη νομοθεσία (Ν. 4002/2011) το αρμόδιο όργανο, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), υποχρεούται να ελέγχει το ποιόν και το «πόθεν έσχες» των αγοραστών του οργανισμού, όχι μόνο δεν το έπραξε την περίοδο εξαγοράς του ΟΠΑΠ από την Emma Delta και τον… μικρομέτοχο Δ. Μελισσανίδη, αλλά δεν το πράττει ούτε τώρα, με την περίπτωση του σλοβακικού ομίλου ΚΚCG, ο οποίος στα μέσα Απριλίου διπλασίασε το ποσοστό συμμετοχής του στην Emma Delta, εξαγοράζοντας τις μετοχές της ICT Holdings του Ρώσου επιχειρηματία Αλεξάντερ Νέσις.

Αν είχε ερευνηθεί η «διαδρομή» όλων αυτών και είχαν προκύψει ποινικές εκκρεμότητες σε βάρος τους, δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Επισημαίνεται ότι η μεταβολή ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την υποβολή παραίτησης του Ευγένιου Γιαννακόπουλου από την προεδρία της ΕΕΕΠ, ενώ ο νέος πρόεδρος, Αντώνης Στεργιώτης, κατά την παρουσίασή του στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη (σ.σ.: αποτέλεσε προσωπική του επιλογή), απέφυγε να αναφερθεί στη… διευθέτηση της… εκκρεμότητας του προκατόχου του, θέτοντας άλλες προτεραιότητες, όπως την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση διαδικτυακών παιγνιδιών και την επανεξέταση των αδειών καζίνο, χώρο από τον οποίο προέρχεται.

Τι κι αν στις αρχές Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις εκλογές, σε συνάντησή του με ιδιοκτήτες πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι «το εθνικό έγκλημα της εκχώρησης του ΟΠΑΠ, και μάλιστα με σκανδαλώδεις, χαριστικούς όρους, δεν είναι καθόλου τετελεσμένο γεγονός. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πει “ο γέγονε γέγονε”»;

ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν ελέγχθηκε ούτε το παρελθόν ούτε το παρόν, δηλαδή η μετοχική αλλαγή που προέκυψε στον ΟΠΑΠ, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είχε κάνει «σημαία» το δημοσίευμα των «Financial Times» (Φεβρουάριος 2014) που στηλίτευε την αδιαφανή διαδικασία πώλησης του οργανισμού -ειδικότερα ως προς τη μη διεξαγωγή ελέγχου φήμης (probity check) της νεοσυσταθείσας τότε Emma Delta και των μετόχων της.

Ως φαίνεται, παραμένει ανενεργός ο όρος του συμβολαίου μεταξύ Δημοσίου και Εmma Delta, κατά τον οποίο οποιαδήποτε εντός τριετίας από την πώληση του ΟΠΑΠ (σ.σ.: Αύγουστος 2016) άμεση ή έμμεση αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της αναδόχου παρέχει στον οργανισμό το δικαίωμα είσπραξης πρόσθετου τιμήματος από το ελληνικό Δημόσιο.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Η εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε το καλοκαίρι του 2013, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, και επικεντρώθηκε «στην ασυνήθη κίνηση της Βουλής να παγώσει τους αναγκαίους ελέγχους», αλλά τέθηκε στο αρχείο λίγους μήνες αργότερα, δεν κατάφερε να εντοπίσει τις δαιδαλώδεις διαδρομές των τροποποιητικών παρεμβάσεων (σ.σ.: μέσω των Ν. 4141/2013 και Ν. 4172/2013) υπέρ της αποφυγής ελέγχου των μετόχων της Emma Delta, τις οποίες αποκάλυψαν τα «Π» την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, ως πρόεδρος της ΕΕΕΠ, είχε δηλώσει αδυναμία για probity check των αγοραστών, αναφέροντας ότι «αρκούμαστε στους ελέγχους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ)», το οποίο όμως δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Ετσι, σήμερα δεν είναι γνωστό το who is who του επικεφαλής του ΚΚCG, Κάρελ Κόμαρεκ, που απέκτησε ένα επιπλέον 22,35% στην Emma Delta, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 44,7% και στο 14,8% την έμμεση συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση του οργανισμού. Μετά από αυτή τη μεταβολή, κυριότεροι μέτοχοι είναι ο κ. Κόμαρεκ, η οικογένεια Μελισσανίδη, με 24%, και ο Τσέχος επιχειρηματίας Γίρι Σμετς (22%), ενώ διατηρούν μικρότερη συμμετοχή οι όμιλοι Κοπελούζου, J&T και ο διεθνής κολοσσός τυχερών παιγνίων GTECH της ιταλικής οικογένειας De Agostini. Το γκρουπ KKCG έχει στρατηγικές επενδύσεις στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, καθώς ελέγχει την τσεχική SAZKA, μία από τις μεγαλύτερες λοταρίες στην Κεντρική Ευρώπη.

O Τσέχος Γ. Σμετς συνεργάζεται με την οικογένεια Κόμαρεκ, που μετά την κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων δραστηριοποιήθηκε στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο, ενώ εσχάτως ασχολήθηκε με τον τζόγο, εξαγοράζοντας τη SAZKA από τον «πλουσιότερο άνθρωπο της Τσεχίας», Πετρ Κέλνερ.

Στόχος οι online άδειες στοιχηματισμού

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι όμιλοι που συμμετέχουν στον ΟΠΑΠ στοχεύουν, εκτός αυτού, ευθέως στις διαδικτυακές άδειες στοιχηματισμού και θα τις διεκδικήσουν στον διεθνή διαγωνισμό που εξήγγειλε ότι θα προκηρύξει ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Αντώνης Στεργιώτης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε της τοποθέτησης του κ. Στεργιώτη, αφού αρχικά είχε διαρρεύσει από το Μαξίμου το όνομα του κ. Γιώργου Μιχελή, αλλά ο κ. Βαρουφάκης επέμενε στην επιλογή του «δικού του ανθρώπου» και ο κ. Μιχελής προωθήθηκε στην προεδρία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Βάσει του Ν. 4002/2011 (άρ. 40, παρ. 2Α) η ΕΕΕΠ αξιολογεί την καταλληλότητα των υποψήφιων αγοραστών του ΟΠΑΠ με κριτήρια τη φήμη, την εμπειρία, τη χρηματοοικονομική ευρωστία, το καθαρό ποινικό μητρώο και το ότι «μέσα από την προτεινόμενη απόκτηση ελέγχου δεν διαπράττεται ή δεν επιχειρείται να διαπραχθεί νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες». Μπορεί να είναι σίγουρος κανείς ότι δεν συνέβη ή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που δεν τηρείται ούτε ο νόμος για την αξιολόγηση της μετοχικής αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ;