Metlen: Η μεγάλη επένδυση 296 εκατ. ευρώ για παραγωγή γαλλίου στην Ελλάδα
Στρατηγική επένδυση σε κρίσιμες πρώτες ύλες
Χρηματοδότηση 90 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ επιταχύνει το φιλόδοξο σχέδιο της Metlen για την πρώτη μονάδα γαλλίου στην Ευρώπη, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου χρηματοδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Metlen, δίνοντας ισχυρή ώθηση στο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 296 εκατ. ευρώ. Το φιλόδοξο σχέδιο στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής βωξίτη και την έναρξη παραγωγής γαλλίου, δύο κρίσιμων μετάλλων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χρηματοδοτική ενίσχυση αποτελεί το τρίτο σημαντικό ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του έργου, μετά την Τελική Επενδυτική Απόφαση που έλαβε η εταιρεία πριν από έναν χρόνο και την ένταξη του προγράμματος τον Μάρτιο στα 47 στρατηγικά έργα της ΕΕ για κρίσιμες πρώτες ύλες, στο πλαίσιο του Critical Raw Material Act.
Διαβάστε: METLEN: Στρατηγική χρηματοδότηση €90 εκατ. από την ΕΤΕπ για βωξίτη και γάλλιο
Η πρώτη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής γαλλίου
Η εμπιστοσύνη που δείχνει η ΕΤΕπ ενισχύει το εγχείρημα της Metlen για τη δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής μονάδας γαλλίου στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2027. Η πλήρης παραγωγική δυναμικότητα θα επιτευχθεί το 2028, με ετήσιο στόχο τους 50 τόνους γαλλίου, ποσότητα ικανή να καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα των ευρωπαϊκών αναγκών στο συγκεκριμένο μέταλλο.
Η επένδυση, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου στο energygame.gr, έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, καθώς η διασφάλιση στρατηγικής αυτονομίας στις κρίσιμες πρώτες ύλες βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Σήμερα, η Κίνα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια αγορά και έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές προς τη Δύση. Παράλληλα, η ζήτηση για γάλλιο στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς, ενώ η τιμή του έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, από 940,50 δολάρια ανά κιλό στις αρχές του 2024 σε περίπου 2.000 δολάρια σήμερα.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε τη στρατηγική σημασία του έργου: «Με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ υλοποιούμε ένα εμβληματικό έργο που ενισχύει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε κρίσιμες πρώτες ύλες εντάσσοντας για πρώτη φορά το γάλλιο σε βιομηχανική παραγωγή εντός της ΕΕ και ενισχύοντας την περιφερειακή συνοχή και τη βιομηχανική βάση της Ελλάδος».
Εκσυγχρονισμός εξόρυξης και βιομηχανικών εγκαταστάσεων
Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα κατευθυνθεί στον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης βωξίτη στα μεταλλεία της περιοχής Παρνασσού και Γκιώνας, καθώς και στην αναβάθμιση του βιομηχανικού συγκροτήματος αλουμίνας και αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαο. Στις ίδιες εγκαταστάσεις αναπτύσσεται ήδη η νέα μονάδα παραγωγής γαλλίου της Metlen.
Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει:
- Αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας βωξίτη σε 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 1,1 εκατομμύριο σήμερα
- Επέκταση της παραγωγής αλουμίνας σε 1,26 εκατομμύρια τόνους από 865.000 τόνους
- Ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων εξόρυξης βωξίτη
- Κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τη γραμμή παραγωγής γαλλίου
- Επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα στο συγκρότημα του Αγίου Νικολάου
Διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό γάλλιο
Ο στόχος της Metlen για ετήσια παραγωγή 50 τόνων γαλλίου είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια παραγωγή του μετάλλου εκτιμάται στους 550 εκατομμύρια τόνους. Το γάλλιο έχει ευρύτατο φάσμα εφαρμογών, από ολοκληρωμένα κυκλώματα σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, έως λαμπτήρες LED, φωτοβολταϊκά πάνελ και μαγνήτες διαρκείας.
Κατά το 2024, ο όμιλος προχώρησε στο κλείσιμο των πρώτων συμφωνιών προμήθειας με εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον Καναδά. Ιδιαίτερα έντονο ήταν το ενδιαφέρον των Αμερικανών αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Αθήνα τον Νοέμβριο για τη Σύνοδο της PTEC. Οι ετήσιες ανάγκες των ΗΠΑ για το μέταλλο εκτιμώνται σε 600 έως 700 τόνους, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμα συμβόλαια διάρκειας 10 έως 20 ετών, για την αγορά σημαντικού μέρους της παραγωγής που θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος.
Ο Δημήτριος Στεφανίδης, επικεφαλής του κλάδου μετάλλων της Metlen, χαρακτήρισε το έργο σε συνέντευξή του στο S&P Global ως «ένα προληπτικό μέτρο για τον μετριασμό των κινδύνων της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης». Σημείωσε ότι η Ευρώπη εισάγει σήμερα περίπου το 90% του γαλλίου που καταναλώνει και η νέα παραγωγική ικανότητα «θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως αυτές τις εισαγωγές, εξασφαλίζοντας σταθερό και ασφαλή εφοδιασμό για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες».
En