«Το ΔΝΤ δεν αποκλείει πλέον κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, παραπέμποντας στη συνέντευξη που παραχώρησε προς την γερμανική εφημερίδα η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Εντούτοις ούτε ο τίτλος, αλλά ούτε και το πρωτοσέλιδο άρθρο ανταποκρίνονται στα όσα αναφέρει η Κρ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύεται στο οικονομικό ένθετο τη εφημερίδας. Το επίμαχο σημείο δεν αφήνει στην πραγματικότητα περιθώρια παρερμηνειών.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν και στο ΔΝΤ βλέπουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η επικεφαλής του Ταμείου απαντά: «Εντολή μας είναι η οικονομική σταθερότητα ανά τον κόσμο. Ασχολούμαστε με κάθε τι ευάλωτο και ευμετάβλητο. Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν είναι περίπατος. Και κανείς δεν εύχεται στους Ευρωπαίους ένα Grexit».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης, η επικεφαλής του Ταμείου απαντά ότι προέχει η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πως ένα νέο πακέτο είναι θέμα της ίδιας της Ελλάδας. «Εμείς λειτουργούμε στη βάση της ζήτησης. Εάν οι Έλληνες δεν θέλουν τη βοήθειά μας, δεν θα τους την επιβάλουμε».

Σχολιάζοντας γενικότερα την πορεία των διαπραγματεύσεων η κ. Λαγκάρντ εμφανίζεται αρκετά συγκρατημένη, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας. «Σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων συνεχίζουμε να περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς: για παράδειγμα προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού οι οποίες ελπίζουμε ότι θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Και για τα δυο θέματα είχαμε θετικά μηνύματα πριν από 10 μέρες. Την τελευταία εβδομάδα όμως απογοητευτήκαμε και πάλι. Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας μάλιστα ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτύχουμε τις επόμενες ημέρες μια συνολική λύση, πραγματικά εξαιρετικά απίθανο».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επικεφαλής του Ταμείου εκτιμά πάντως ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον όρο πολιτική λύση» καθώς «κάθε συμφωνία θα πρέπει να υλοποιείται σε τεχνικό επίπεδο».

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε ο ESM να αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το καλοκαίρι, η κ. Λαγκάρντ απαντά ότι αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι χώρες της ευρωζώνης. «Μπορώ να πω μόνο το εξής: εμείς δεσμευόμαστε από τους δικούς μας κανόνες. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ μπορούν να δώσουν στους Έλληνες μια ανάσα, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις».