Απρόθυμη να αναφερθεί στο περιεχόμενο έγγραφων που ανταλλάσσει η Ελλάδα με τους θεσμούς εμφανίσθηκε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόσο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, όσο και η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, δέχθηκαν πλήθος ερωτήσεων για το κείμενο 47 σελίδων που κατά δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καταγράφονται όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις συνεδριάσεις Ελλάδας-πιστωτών στο Brussels Group, ωστόσο δεν θέλησαν να το σχολιάσουν.

«Είναι καλό σημάδι ότι ανταλλάσσονται έγγραφα», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ. Η ίδια ανέφερε πως πολλά έγγραφα έχουν ανταλλαγεί μέχρι σήμερα για να ξεκαθαρισθεί το πώς θα εφαρμοσθεί με επιτυχία η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Μετά από επίμονες ερωτήσεις πρόσθεσε: «Δεν σχολιάζουμε ανταλλαγές έγγραφων (paperology). Είναι καλύτερο να συζητούνται τα έγγραφα στους θεσμούς και όχι μέσω του Τύπου».

Παζάρι με δυο κείμενα κυβέρνησης - δανειστών για χρέος και μέτρα

Δυο διαφορετικά κείμενα, το ένα της ελληνικής πλευράς που απεστάλη και το άλλο των δανειστών οι οποίοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε κοινή φόρμουλα για την Ελλάδα.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα στο Bloomberg. Οι πιστωτές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα επιτρέψουν κάποια τροποποίηση, διόρθωση, στη νέα ελληνική πρόταση, ή θα κρατήσουν τη δική τους ατόφια, τελεσίγραφο ή μη.

Επίσης, συζητείται στην πλευρά των δανειστών ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιαστεί η πρόταση στην Ελλάδα, αναφέρουν πληροφορίες.

Μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να παρουσιάσουν την προσφορά στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμα κανείς δεν ξέρει αν οι δανειστές συμφωνούν στο κείμενο της ελληνικής πλευράς ή θα προχωρήσουν στο δικό τους.

Το Reuters μιλά για μη ικανοποιητική συμφωνία. Πηγές κοντά στις συνομιλίες, δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δεν περιέχει σημαντικές νέες παραχωρήσεις σε θέματα που κατέχουν κεντρικό ρόλο για τη συμφωνία, όπως τα θέματα των συντάξεων και της εργασίας.

Επίσης, συζητούνται σενάρια για ελάφρυνση του χρέους και τι κόστος θα έχει στην ευρωζώνη, όπως αναφέρει η Die Welt, με ανταλλάγματα από την ελληνική πλευρά καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα.