Πολύ κοντά βρίσκονται οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τόσο στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αλλά και με την απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με τα όσα εμπεριέχονται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, προβλέπεται προστασία της κύριας κατοικίας αξίας έως και 200.000 ευρώ. Σχετικά με τα προβληματικά δάνεια, η πρόταση εμπεριέχει αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, την εφαρμογή με πρόσθετα μέτρα του νόμου Δένδια, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η οποία θα υπάγεται στην εποπτεία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος με απόφασή του σύστησε ήδη αρμόδια ομάδα εργασίας για το θέμα.

Τα εισοδηματικά όρια

Ειδικότερα τα όρια της ρύθμισης Χατζηδάκη, με μειωμένες όμως αντικειμενικές αξίες, προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τομέας στον οποίο υπάρχει συμφωνία από τους εταίρους, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα εισοδηματικά κριτήρια που προτείνονται είναι τα ακόλουθα:

* Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

* Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ.

* Η συνολική αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι άλλες κινητές αξίες να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Στο διάστημα που η κατοικία θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό, ο δανειολήπτης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μηνιαίως ποσό δόσης που θα εξαρτάται από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Η ρύθμιση για τα προβληματικά δάνεια

Για τα προβληματικά δάνεια, η ελληνική πλευρά προτείνει τη δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη τόσο για τις παλαιές αιτήσεις (περίπου 170.000 ευρώ), οι οποίες έχουν πάρει δικάσιμο ακόμη και για το 2025 όσο και για τις νέες που θα γίνουν στο μέλλον. Επίσης προτείνει να μπορούν να προσφεύγουν και οι μικρές επιχειρήσεις στον νόμο Κατσέλη, ενώ προτείνεται να είναι αυστηρότερος ο έλεγχος των δικαιολογητικών που θα πρέπει να κατατίθενται με την αίτηση. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι θα πρέπει όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά να κατατίθενται από την αρχή και σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου να απορρίπτεται αυτομάτως η αίτηση. Για το κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων (νόμος Δένδια) η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για την καλύτερη εφαρμογή του, ενώ σχετικά με την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων σημειώνει ότι θα λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσει την εξωδικαστική ρύθμιση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Επιπλέον θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος θα είναι έτοιμος έως τον Οκτώβριο του 2015.