Έρχεται νέα μαύρη λίστα
<p>Δέκα CDs, με περίπου 1.000 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, έχουν στα χέρια τους οι Γερμανοί</p>
Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ενα ιδιαίτερα σημαντικό ραντεβού, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανία. Ο λόγος για τη συνάντηση του γενικού γραμματέα κατά της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη, κατόπιν εντολής του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επί πέντε ώρες για όλα τα μεγάλα ζητήματα που «καίνε» σήμερα την Αθήνα, ειδικά για αυτά της φοροδιαφυγής. Ο κ. Μπόργιανς υποσχέθηκε να παράσχει στη χώρα μας την τεχνογνωσία που έχουν οι εφοριακοί του κρατιδίου, οι οποίοι θεωρούνται κορυφαίοι στη σύλληψη φοροφυγάδων. Μάλιστα, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν και συμφωνία συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα ζητήσει από τις φορολογικές Αρχές του κρατιδίου τις λίστες με τους Ελληνες καταθέτες που έχουν στην κατοχή τους. «Ελπίζουμε ότι οι Γερμανοί θα μας τις δώσουν, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα», εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα τελευταία χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αγοράσει τουλάχιστον 10 CDs που περιλαμβάνουν Γερμανούς φοροφυγάδες, δαπανώντας 600 εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές. Τα CDs αυτά εκλάπησαν από τραπεζικούς υπαλλήλους διαφόρων πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης (όπως ακριβώς έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία εκλάπη από τον υπάλληλο της HSBC στη Γενεύη, Ερβέ Φαλτσιανί). Τα αποτελέσματα ήταν λαμπρά, αφού το γερμανικό Δημόσιο έχει εισπράξει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από τους Γερμανούς φοροφυγάδες που είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Μονακό και άλλες χώρες. Ακριβώς σε αυτές τις λίστες οι Γερμανοί έχουν ανακαλύψει, μεταξύ άλλων, και Ελληνες μεγαλοκαταθέτες, τα ονόματα των οποίων όμως δεν τα ζήτησε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Τα εν λόγω πρόσωπα είναι βέβαιο ότι αποτελούν για την Αθήνα «Ιερό Δισκοπότηρο». Ωστόσο, για τις φορολογικές Αρχές των κρατιδίων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης είναι άνευ ουσίας. Εάν η Αθήνα καταφέρει να πάρει τα ονόματα αυτά (θεωρείται πολύ πιθανό), θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Και τούτο διότι θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου από τις Αρχές και θα συγκριθούν με την ενιαία λίστα πουέχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς, η οποία περιλαμβάνει τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα με τα εμβάσματα, τη λίστα Νικολούδη κ.ά. Πρόχειρες εκτιμήσεις των Γερμανών ειδικών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000 Ελληνες που κρύβουν αυτές οι λίστες.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«H σύλληψη της φοροδιαφυγής είναι πραγματική επιστήμη», λέει στα «Π» ο Γιώργος Βασιλειάδης και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι του συγκεκριμένου κρατιδίου είναι κορυφαίοι σε ολόκληρη τη Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρόεδρος της Μπάγερν και πρώην κορυφαίος ποδοσφαιριστής Ούλι Χένες συνελήφθη για φοροδιαφυγή από τις Αρχές του συγκεκριμένου κρατιδίου. Η Βόρεια Ρηνανία έχει ενοποιήσει όλες τις λίστες που έχει αγοράσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και επί της ουσίας έχουν δημιουργήσει μεγάλες βάσεις δεδομένων. Το εντυπωσιακό είναι ότι το κρατίδιο χρησιμοποιεί μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, προκειμένου να πείσει τους Γερμανούς πολίτες να αυτοκαταγγελθούν, στην περίπτωση που έχουν κρύψει εισοδήματα από τις φορολογικές Αρχές της χώρας. Ανάμεσα στις ενέργειες που έχουν επινοήσει οι Γερμανοί διαφημιστές είναι και να χαρίζονται στυλό στους επιβάτες των τρένων που αναγράφουν: “Προσοχή, ερχόμαστε και στο σπίτι σας. Το γερμανικό ΣΔΟΕ”. Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου μου χάρισε έναν κουμπαρά-γουρουνάκι που πάνω αναγράφει: “Προσοχή, τα μαύρα σας λεφτά μπορούν να χωρέσουν μόνο εδώ”».
«Οι Γερμανοί πολιτικοί και τεχνοκράτες μας συμπεριφέρθηκαν σαν ισότιμους συνομιλητές. Εκεί καταλάβαμε ότι μας σέβονται και μας εκτιμούν, όπως και εμείς άλλωστε, και προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν όσο τίποτε άλλο. Θέλουν να μας παράσχουν τεχνογνωσία, όχι όμως με όρους τρόικας ή Task Force, αλλά σε απόλυτα φιλικό και τεχνοκρατικό επίπεδο», εξηγεί ο ιδιαίτερα έμπειρος δικηγόρος και γενικός γραμματέας του υπουργείου κατά της Διαφθοράς. Οι Γερμανοί έκαναν και μια πρόταση στον κ. Βασιλειάδη: Να στείλει η Ελλάδα 100 εφοριακούς, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε ένα μεγάλο κέντρο επιμόρφωσης κατά της φοροδιαφυγής στο Ντίσελντορφ. Η Ελλάδα θα πληρώσει μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ η στέγη και η διατροφή θα είναι προσφορά του κρατιδίου. «Αυτό και μόνο δείχνει ότι πράγματι είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.
Πώς το Βερολίνο έλυσε τον δικό του... γρίφο
Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης -και για την ακρίβεια του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, του κ. Βασιλειάδη και του υπουργείου Οικονομικών- θα είναι να επεξεργαστούν τα κείμενα της συμφωνίας και να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μέσα στον Ιούλιο μεταξύ Ελλάδας και Β. Ρηνανίας, που θα σέβεται απόλυτα το νομικό πλαίσιο των δύο χωρών. Αξίζει να τονισθεί ότι προ ολίγων ετών στη Γερμανία ιδρύθηκε η Αρχή Αντικαταγγελίας για τη Φοροδιαφυγή, στην οποία προσφεύγει ο ενδιαφερόμενος, καταβάλλει τους οφειλόμενους φόρους και το ανάλογο πρόστιμο και απαλλάσσεται από ενδεχόμενη δίωξη. Προϋπόθεση είναι να έχει γίνει η αντικαταγγελία προτού γίνει γνωστή η κίνηση της ποινικής διαδικασίας εις βάρος του παραβάτη. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Ηχηρά ονόματα (σ.σ.: Ούλι Χένες, Αλις Σβάρτσερ κ.ά.) έσπευσαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Εφορία, προτού τους χτυπήσει την πόρτα η γερμανική Φορολογική Εισαγγελία. Επειδή δεν είναι γνωστά τα ονόματα που περιλαμβάνονται στα CDs, υπήρξε ένα πραγματικό κύμα αντικαταγγελιών, οι οποίες στις αρχές του 2015 έφθασαν τις 90.000. Οπως προαναφέραμε, για την αγορά των CDs δόθηκαν 600 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο οι αντικαταγγελίες απέφεραν 4 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία, χωρίς οι Αρχές να έχουν προχωρήσει σε διώξεις. Στην αγορά των CDs πρωτοστάτησε το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καθώς τα ομόσπονδα κρατίδια είναι υπεύθυνα για την είσπραξη των φόρων. Η αξιοποίηση των δεδομένων ως τεκμηρίων είναι καθ’ όλα νόμιμη στη Γερμανία, όπως συμβαίνει και για τη δίωξη ναρκωτικών ή την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, και η Γαλλία αξιοποίησε τα γερμανικά CDs και το 2014 είχε 1,9 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα. O Γάλλος υπουργός Οικονομικών περιμένει αντίστοιχο ποσό και το τρέχον έτος.